Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach. Ich spożycie może skończyć się śmiercią. Tych nie zbieraj

Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach często przypominają te jadalne i łatwo je pomylić. Jak mawiają niektórzy - część grzybów jest jadalna tylko raz, gdyż ich spożycie może skończyć się tragicznie. Które grzyby powinniśmy omijać szerokim łukiem i jakie są objawy zatrucia? Wyjaśniamy

"Wszystkie grzyby są jadalne, a niektóre tylko raz" - głosi pewne porzekadło, które wskazuje, że zjedzenie trujących grzybów może skończyć się zatruciem, a w niektórych przypadkach śmiercią z powodu uszkodzenia narządów wewnętrznych. Niektóre "atakują" układ nerwowy i wywołują między innymi ślinotok, poty, łzawienie i zaburzenia oddychania.

Zobacz wideo Myk Jak ochronić rośliny balkonowe przed chorobami grzybicznymi? Wypróbuj ekologiczny oprysk

Więcej artykułów na stronie Gazeta.pl.

Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach. Niektóre mogą nas zabić

Śmiertelnie trujące grzyby zawierają amanitynę, falloidynę, gyromitrynę, orelaninę. Są to toksyny, które uszkadzają nerki, wątrobę, śledzionę i serce. 

Piestrzenica kasztanowata

Bywa mylona ze smardzem jadalnym. Zawiera gyromitrynę, a pierwsze objawy zatrucia występują po 12-20 godzinach od zjedzenia grzyba. Piestrzenica wywołuje:

  • bóle w nadbrzuszu,
  • wymioty,
  • parcie na stolec i/lub biegunkę.

W pewnym momencie wydaje się, że stan chorego ulega poprawie. Niestety, jest to cisza przed burzą, ponieważ później pojawia się żółtaczka z bólami wątroby i czerwonobrunatnym moczem. Do objawów należy również duży niepokój i utrata przytomności. 

Muchomor jadowity

Łatwo go pomylić z pieczarkami. Objawy zatrucia pojawiają się po 8-40 godzinach. Zawiera falloidynę i amenitynę. Przebieg zatrucia wygląda następująco:

  • bóle brzucha,
  • wymioty i biegunka z odwodnieniem,
  • skurcze mięśni,
  • silne pragnienie,
  • zaburzenia pracy układu krwionośnego.

Potem następuje złudna poprawa, po której pojawiają się poważne problemy z wątrobą.

Muchomor sromotnikowy (zielony)

Mylony jest z kanią, gąską zielonką, gołąbkiem zielonawym i pieczarkami. Znajdziemy w nim amenitynę oraz falloidynę. Objawy następują po 8-40 godzinach od spożycia grzybów i są podobne do tych, które pojawiają się po zjedzeniu muchomora jadowitego. Wystarczy niewielki kęs, by dorosły człowiek się otruł. 

Trujące grzyby z muskaryną

Niektóre grzyby zawierają toksyczną muskarynę i wywołują tak zwane objawy muskarynowe. Są to między innymi:

  • ślinotok,
  • łzawienie,
  • poty,
  • zwolnienie akcji serca,
  • zwężenie źrenic,
  • zaburzenia oddychania.

Strzępiak ceglasty

Mylony z płachetką zwyczajną i majówką wiosenną. Objawy pojawiają się po 15 minutach do 2 godzin. Należą do nich:

  • zaburzenia widzenia,
  • napadowe poty,
  • spadek ciśnienia i zwolnienie tętna,
  • czasem biegunka i wymioty,
  • ataki duszności,
  • drgawki.

W najgorszych przypadkach dochodzi do zaburzenia świadomości.

Muchomor plamisty

Mylony z czubajką kanią. Objawy zatrucia występują po 20 minutach do 2 godzin. Są to:

  • rozszerzenie źrenic,
  • drgania mięśni,
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe,
  • stany podniecenia i zamroczenia,
  • utrata świadomości i śpiączka.

Muchomor czerwony

Pierwsze objawy pojawiają się już po 20 minutach i są podobne do tych, które wywołuje muchomor plamisty. Ich spożycie stwarza zagrożenie życia.

Najbardziej trujące grzyby w Polsce. Objawy następują bardzo szybko

Jest jeszcze jedna grupa trujących grzybów. W ich przypadku nie rozpoznano jeszcze substancji trującej, ale pierwsze objawy mogą pojawić się już po 20 minutach. 

Krowiak podwinięty

Łatwo pomylić go z rydzem i mleczajem rudym. Objawy dostrzec można po 20 minutach (do 2 godzin). Są to:

  • mdłości i wymioty,
  • biegunka,
  • zaburzenia układu krążenia z sinicą paznokci i warg,
  • niewydolność krążenia w ciężkich przypadkach.

Jego spożycie wywołuje zagrożenie życia. Co ciekawe, do lat 70. i 80. XX wieku uznany był za jadalny lub warunkowo jadalny. Okazało się jednak, że u niektórych powoduje śmiertelną reakcję układu odpornościowego.

Pieczarka płaska

Mylona jest z pieczarkami. Objawy pojawiają się po 20 minutach do 2 godzin. Po zjedzeniu grzyba dochodzi do:

  • bólu brzucha,
  • mdłości i wymiotów,
  • biegunki,
  • uczucia osłabienia,
  • napadów pocenia się,
  • osłabienia układu krążenia. 

W sytuacji, gdy zjemy lub ktoś w naszym otoczeniu zje trujący grzyb, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Gdy czekamy na lekarza lub pogotowie, można podjąć pewne czynności, by sobie pomóc. 

Należy opróżnić żołądek - pić dużo wody z solą, aby spowodować wymioty. Jeżeli to możliwe zabrać ze sobą próbkę jedzenia, które spowodowało zatrucie. Pomoże to w określeniu trujących toksyn. Nie należy pić alkoholu, mleka i brać środków przeczyszczających. Nie wolno leczyć się samemu!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.