"Wszystkie grzyby są jadalne, a niektóre tylko raz" - głosi pewne porzekadło, które wskazuje, że zjedzenie trujących grzybów może skończyć się zatruciem, a w niektórych przypadkach śmiercią z powodu uszkodzenia narządów wewnętrznych. Niektóre "atakują" układ nerwowy i wywołują między innymi ślinotok, poty, łzawienie i zaburzenia oddychania.
Więcej artykułów na stronie Gazeta.pl.
Śmiertelnie trujące grzyby zawierają amanitynę, falloidynę, gyromitrynę, orelaninę. Są to toksyny, które uszkadzają nerki, wątrobę, śledzionę i serce.
Bywa mylona ze smardzem jadalnym. Zawiera gyromitrynę, a pierwsze objawy zatrucia występują po 12-20 godzinach od zjedzenia grzyba. Piestrzenica wywołuje:
W pewnym momencie wydaje się, że stan chorego ulega poprawie. Niestety, jest to cisza przed burzą, ponieważ później pojawia się żółtaczka z bólami wątroby i czerwonobrunatnym moczem. Do objawów należy również duży niepokój i utrata przytomności.
Łatwo go pomylić z pieczarkami. Objawy zatrucia pojawiają się po 8-40 godzinach. Zawiera falloidynę i amenitynę. Przebieg zatrucia wygląda następująco:
Potem następuje złudna poprawa, po której pojawiają się poważne problemy z wątrobą.
Muchomor sromotnikowy (zielony)
Mylony jest z kanią, gąską zielonką, gołąbkiem zielonawym i pieczarkami. Znajdziemy w nim amenitynę oraz falloidynę. Objawy następują po 8-40 godzinach od spożycia grzybów i są podobne do tych, które pojawiają się po zjedzeniu muchomora jadowitego. Wystarczy niewielki kęs, by dorosły człowiek się otruł.
Niektóre grzyby zawierają toksyczną muskarynę i wywołują tak zwane objawy muskarynowe. Są to między innymi:
Mylony z płachetką zwyczajną i majówką wiosenną. Objawy pojawiają się po 15 minutach do 2 godzin. Należą do nich:
W najgorszych przypadkach dochodzi do zaburzenia świadomości.
Mylony z czubajką kanią. Objawy zatrucia występują po 20 minutach do 2 godzin. Są to:
Pierwsze objawy pojawiają się już po 20 minutach i są podobne do tych, które wywołuje muchomor plamisty. Ich spożycie stwarza zagrożenie życia.
Najbardziej trujące grzyby w Polsce. Objawy następują bardzo szybko
Jest jeszcze jedna grupa trujących grzybów. W ich przypadku nie rozpoznano jeszcze substancji trującej, ale pierwsze objawy mogą pojawić się już po 20 minutach.
Krowiak podwinięty
Łatwo pomylić go z rydzem i mleczajem rudym. Objawy dostrzec można po 20 minutach (do 2 godzin). Są to:
Jego spożycie wywołuje zagrożenie życia. Co ciekawe, do lat 70. i 80. XX wieku uznany był za jadalny lub warunkowo jadalny. Okazało się jednak, że u niektórych powoduje śmiertelną reakcję układu odpornościowego.
Pieczarka płaska
Mylona jest z pieczarkami. Objawy pojawiają się po 20 minutach do 2 godzin. Po zjedzeniu grzyba dochodzi do:
W sytuacji, gdy zjemy lub ktoś w naszym otoczeniu zje trujący grzyb, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Gdy czekamy na lekarza lub pogotowie, można podjąć pewne czynności, by sobie pomóc.
Należy opróżnić żołądek - pić dużo wody z solą, aby spowodować wymioty. Jeżeli to możliwe zabrać ze sobą próbkę jedzenia, które spowodowało zatrucie. Pomoże to w określeniu trujących toksyn. Nie należy pić alkoholu, mleka i brać środków przeczyszczających. Nie wolno leczyć się samemu!