Kiełbasa nacinana jest Polakom doskonale znana. Za oceanem robi furorę. "Nie wierzę"

Z nacinaną kiełbasą zetknął się chyba każdy, kto kiedykolwiek robił grill lub uczestniczył w takim spotkaniu. Nie jest to więc traktowane jako coś nadzwyczajnego. Okazuje się jednak, że z takiej kiełbasy można wyczarować coś, co zachwyci nawet największych smakoszy. Swoim przepisem na kiełbasę nacinaną, czy też kiełbasę hasselback, podzieliła się niedawno Amerykanka Ina Garten. Jej receptura zrobiła furorę za oceanem.

W Polsce zwykle nacinamy kiełbasę przed położeniem jej na grillu. Każdy robi to po swojemu, niektórzy nacinają tylko w jednym kierunku, inni robią coś na wzór kratki. Okazuje się, że to nie zawsze najlepsze, co możemy zrobić dla tego grillowego klasyka. Do przygotowania kiełbasy wykorzystuje się mięso oraz tłuszcz (zwykle w formie bardzo tłustych kawałków tuszy, np. podgardla). Dzięki niemu wyrób nie jest suchy. Poza tym, jak większość wie - tłuszcz jest nośnikiem smaku, to dzięki niemu potrawy cieszą nasze podniebienia bogactwem walorów. Nacinanie kiełbasy przed obróbką sprawia, że to, co do środka upchnięto, się wytapia. Zatem gotowa kiełbasa nierzadko jest przesuszona i po prostu niesmaczna.

Abstrahując jednak od tego, czy kiełbasę nacinać czy nie, powiedzmy sobie szczerze, że dla nas taka potrawa to nic nadzwyczajnego. Okazuje się jednak, że odpowiednio przyrządzona może skraść serca i podniebienia nawet najbardziej wybrednym. 

Niedawno amerykańska autorka książek kulinarnych i prezenterka kanału Food Network podzieliła się na Instagramie swoim przepisem na kiełbasę hasselback, czyli kiełbasę nacinaną. Do stworzenia, a właściwie rozwinięcia receptury, zainspirował ją przepis Sama Siftona z "New York Times". Post polubiło ponad 40 tysięcy osób, a pod wpisem obserwujący Garten zostawili ponad 500 komentarzy, w których wyrażali swój zachwyt nad potrawą. 

Wygląda niesamowicie! Zrobię ją najszybciej, jak będę mogła.
Rzucam wszystko i biegnę do sklepu spożywczego.
Wygląda przepysznie!
 

Przepis spodobał się również autorce popularnego amerykańskiego serwisu kulinarnego The Kitchn - Ninie Elder, która uznała, że kiełbasa Iny Garten to idealna jesienna kolacja. Podała też szczegółowy przepis, z którego dowiadujemy się, że prezenterka, aby podbić smak kiełbasy, używa cebuli, kopru włoskiego oraz papryki

Warzywa kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, następnie polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem oraz nasionami kopru włoskiego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. 

W tym czasie przygotowujemy kiełbasę. Nacinamy ją w poprzek, ale tak, żeby nie przeciąć mięsa na pół, mniej więcej do około 2/3. Gdy minie 20 minut, wyjmujemy z piekarnika warzywa i na wierzchu kładziemy kiełbasę hasselback. Smarujemy ją mieszanką musztardy dijon i miodowej. Wstawiamy wszystko razem do piekarnika na 30 minut, ale co 10 minut smarujemy kiełbasę musztardową mieszanką.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

"Nie mogę uwierzyć, że to jest takie dobre"

Nina Elder nie kryła zachwytu daniem zaproponowanym przez Garten. Stwierdziła, że dzięki temu, że kiełbasa została nacięta i wytopił się z niej tłuszcz, warzywa były smaczniejsze. Jej zdaniem całe show skradł przede wszystkim upieczony koper włoski. "Nawet mój mąż, który nie przepada za koprem, został jego fanem" - twierdzi. Mężczyzna nie mógł uwierzyć, że danie jest aż tak dobre.

Redaktorka kulinarnego serwisu podzieliła się również kilkoma wskazówkami, które dotyczą przyrządzania kiełbasy hasselback. Kobieta zachęca, by nie ograniczać się z ilością warzyw. Gdy robiła przepis po raz pierwszy, użyła ich mniej, bo przygotowywała tylko dwie porcje. "Te warzywa były jednak tak dobre, że następnym razem zrobię ich więcej" - stwierdziła. Radzi również, by do nacinania kiełbasy użyć małego nożyka do warzyw lub owoców, a także dodaje, że warto przygotować tłuczone ziemniaki, które, jej zdaniem, doskonale uzupełniają się z kiełbasą i pieczonymi warzywami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA