• Link został skopiowany

W sklepie ich nie znajdziesz. Cmentarno-odpustowe szczypki możesz "ukręcić" w domu

Warszawa ma pańską skórkę, Kraków - misie, a Lubelszczyzna? Tam królują szczypki. Twarde, podłużne i kolorowe słodycze o wyglądzie szczapek drewna są nieodłączną częścią lokalnej tradycji Wszystkich Świętych. Teraz można je zrobić w domu, jeśli tylko wystarczy cierpliwości.
Szczypki lubelskie
Matman z Lublina / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Są słodycze, które nie potrzebują reklamy – wystarczy, że pojawią się raz w roku na parafialnym odpuście, a dzieci same do nich biegną. Od dziesięcioleci szczypki cieszą się uwielbieniem i kiedy na przykościelnych czy cmentarnych straganach ułożone kolorami cukierki kusiły oczy najmłodszych, aż gwarno było od okrzyków ekscytacji. Okrzyki czasem przerywał dźwięk chrupania, a kiedy chrupnięcie było głośniejsze - najpewniej któryś z maluchów pożegnał się z kompletem zębów. Tak, szczypki są tak twarde, że na odpustach "mleczaki fruwały", ale to wbrew pozorom dobry znak. Jeśli szczypki były twarde, to znaczyło, że są świeże. Stare cukierki łatwo się kruszyły i nieprzyjemnie oblepiały zęby (te, które jeszcze zostały).

Zobacz wideo Muffiny sernikowo-kakaowe

Dlaczego szczypki, skoro nie szczypią?

Nazwa tego regionalnego specjału odnosi się bezpośrednio do jego wyglądu. Szczypki są podłużne i mają delikatne bruzdy, które sprawiają, że cukierki wyglądają jak małe szczapy (w gwarze -"szczypy") drewna, które służyły do rozpalania w piecu

Szczypki są zrobione głównie z cukru, ubitych białek i barwnika, przez co występują we wszystkich kolorach i smakach. Niestety, próżno ich szukać w sklepach. To słodycze regionalne, wykonywane metodą rzemieślniczą. Na szczęście w przeciwieństwie do warszawskiej pańskiej skórki, przepis na szczypki nie jest tajemnicą i każdy, kto chce, może je zrobić samodzielnie. Sposób ich wykonania nie jest trudny, jednak nieco czasochłonny. Jeśli jednak przepadasz za tymi łakociami, lub nie masz w planach podróży kulinarnej do Lublina, zanotuj poniższy przepis.

Szczypki - przepis na słodkości spod Lublina

Składniki:

  • ok. 160 ml wody
  • 6 białek (jeśli jajka były małe, użyj 7)
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 8 g żelatyny
  • 1 pełna łyżka syropu smakowego
  • odrobina barwnika spożywczego

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondel i wlej do niego wodę. Następnie dodaj cukier, barwnik spożywczy i syrop smakowy. Zagotuj całość, i kiedy wszystko się rozpuści, zdejmij rondelek z palnika.
  2. Dodaj żelatynę i rozpuść ją, energicznie mieszając. Następnie odstaw rondelek, by masa ostygła.
  3. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie, cały czas ubijając, wlewaj masę cukrową. Pamiętaj, żeby wlewać ją ostrożnie, cienką strużką.
  4. Przygotuj foremki, wyłóż je folią i oprósz mąką ziemniaczaną. Następnie wlej do nich masę na szczypki i pozostaw na kilka godzin, by całość stwardniała. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: