To może zrujnować wszystkie twoje wypieki. Lista błędów nie ma końca. Niektóre z pewnością robiłeś

Z pewnością każdy chociaż raz popełnił cukierniczy błąd, z którego wyszła mała katastrofa. Na szczęście można poznać wszystko to, czego nie powinno się robić podczas pieczenia, a sukces będzie murowany. Dowiedz się tego, zanim zaczniesz piec. Te wskazówki mogą uratować godzinne starania.

Sztuka, jaką jest cukiernictwo z pewnością nie należy do najłatwiejszych. Można nawet powiedzieć, że ten, kto nie zaliczył katastrofy przy pierwszym wypieku miał ogromne szczęście. Tak naprawdę nawet ci zawodowi kucharze i cukiernicy również popełniają błędy. Jednak warto zabezpieczyć się na przyszłość i uchronić przez popsutym ciastem. Lista wszystkich błędów jest długa. My przedstawiamy najpopularniejsze z nich, a jeśli dokładnie zapamiętasz wszystkie z pewnością już nigdy nie poniesiesz kuchennego fiaska.

Najpopularniejsze błędy przy pieczeniu

Przepis to podstawa

Gotowanie lub pieczenie w ciemno nigdy nie kończy się dobrze. Podstawą dobrego wypieku jest stosowanie i dokładne zapoznanie się z pełnym przepisem. Jeśli w recepturze podano proporcje i kroki ważne jest, aby brać je za pewnik i robić tak samo. Dodawanie mniej lub więcej składników nigdy nie skończy się dobrym smakiem. Tak samo mieszanie kroków przygotowania może sprawić, że ciasto będzie różnić się od oryginału.

Za słabo rozgrzany piekarnik

Wkładanie masy do słabo rozgrzanego piekarnika to kolejny duży błąd popełniany przez większość osób. Umieszczenie ciasta do mniejszej temperatury może mieć wpływ na smak, wygląd i teksturę wypieku. Najlepiej przed finalnym umieszczeniem nastaw piekarnik na kilka minut do rozgrzania.

Wrzucanie wszystkich składników od razu

Kolejność dodawania produktów ma duże znaczenie, pomimo że wiele osób mogłoby twierdzić inaczej. Wsypywanie i dodawanie wszystkiego na raz może tylko popsuć wypiek, który po upieczeniu nie będzie taki jaki miał być. Jeśli w przepisie jest mowa o krokach, warto się do nich stosować.

Zaglądanie do piekarnika

Otwierając co chwilę piekarnik tylko obniżasz w nim temperaturę. Przez to ciasto nie może się wypiec w odpowiednio ciepłych warunkach, a czas pieczenia znacznie się przez to wydłuża. Dodatkowo zaglądanie może wpłynąć na to, że masa opadnie, a ciasto się zniekształci. Zamiast otwierać co chwilę piekarnik, polecamy zaglądanie do niego przez szybę i użycie światła. Wtedy ciasto nie jest narażone na niższe temperatury.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.