Wygląda jak obierki z ołówka albo papierek po cukierku. Dzieżki pomarańczowej nie sposób pomylić z innym grzybem

Jakiż ten grzybowy świat różnorodny i niesamowity. Oczywiście wciąż wielu z nas słysząc słowo "grzyb", od razu widzi przed sobą borowiki, kurki lub nieestetyczne plamy na ścianach. Ale dzisiejszy grzybek jest śliczny, uroczy, ma piękny kolor i co ciekawe - jest popularny w restauracjach. Jednak nie jako danie. Oto słów kilka o dzieżce pomarańczowej.

Więcej grzybowych ciekawostek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy wybieramy się na spacer do lasu, parku lub na łąkę, dosłownie wszędzie możemy dostrzec najróżniejsze, czasami nawet dziwne lub wręcz zadziwiające grzyby. Już nie raz pisaliśmy wam o grzybowych osobliwościach: o takich, które wyglądają jak place truposza, takim, który przypomina bielejącą czaszkę lub starą gąbkę. Prawda jest taka, że świat grzybów jest bogaty i złożony, a my z chęcią dziś zaprezentujemy wam kolejny, niesamowity gatunek - przeuroczą dzieżkę pomarańczową. 

Śmieci ze strugaczki, czy papierki po cukierku? Nie, to grzyb!

Dzieżka pomarańczowa nie przypomina znanym nam gatunków, które składają się w naszych wyobrażeniach z trzonu i kapelusza, pod którym są albo blaszki, albo rurki. Dzieżka nie ma ani trzonu, ani kapelusza. Składa się z kruchego i cienkiego miąższu, który układa się w nieregularne płaty, które najczęściej tworzą niewielkie skupiska. Pojedyncze osobniki zazwyczaj przybierają owalny kształt, najczęściej wywinięty na zewnątrz. Grzyb ma pomarańczowy kolor, który wraz z rozwojem owocnika przybiera coraz intensywniejszy odcień.

Dzieżka pomarańczowaDzieżka pomarańczowa J Need /Shutterstock

Gdzie oprócz restauracji szukać dzieżki pomarańczowej?

Dzieżka pomarańczowa to grzyb saprofityczny, czyli pobierający energię z martwej materii organicznej. Ten grzyb rośnie niemal na całym globie, w Europie należy do gatunków występujących pospolicie. Dzieżka nie ma dużych wymagań co do miejsca występowania - nie jest grzybem mikoryzowym, jak choćby koźlarze. Jednak najczęściej można je spotkać na glebach piaszczystych i wapiennych, jednak dość wilgotnych. Dzieżki rosną na rozkładającym się, wilgotnym podłożu, na przykład na spróchniałych kawałkach drewna lub gnijących liściach, igliwiu, ale także w podmokłych rowach i na cmentarzach. 

Dzieżki to o dziwo grzyby jadalne, ale smak (w przeciwieństwie do koloru) nie jest zachęcający. Są raczej mdłe i nie wzbogacają potraw swoim smakiem i aromatem, ale restauracja wykorzystują dzieżki jako element dekoracji dań.

Więcej o: