Nie gotuj pierogów przed mrożeniem. Zastosuj ten prosty trik, by przez długi czas mogły cieszyć smakiem

Duże ilości przygotowanych pierogów mogą być dla niektórych nie lada kłopotem. Bowiem nie wiadomo, co z nimi zrobić, by nie straciły na swoim smaku. Niektórzy postanawiają je zamrozić, lecz i z tą czynnością trzeba uważać. Jej nieumiejętne wykonanie może później odbić się na wyglądzie i smaku potrawy. Podpowiadamy więc, jak zrobić to dobrze.
Zobacz wideo Byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego

Pierogi to kultowe danie, które wykonujemy niezależnie od okazji. W elastycznym cieście można znaleźć wiele dodatków, a to co do niego włożymy zależy jedynie od naszej wyobraźni.  Najpopularniejszym rodzajem są oczywiście pierogi z ziemniakami i serem, następnie z mięsem, kapustą i grzybami oraz szpinakiem z dodatkiem twarogu. W okresie letnim również eksperymentujemy z ich smakiem i decydujemy się na słodsze wersje tego dania. Postanawiamy wtedy umieścić w cieście słodki i owocowy farsz. Najczęściej decydujemy się na wykorzystanie truskawek, borówek i śliwek. Niezależnie jednak od tego, co się w nich znajduje, chcemy zachować ich świeżość na dłużej. By tak się stało wykorzystujemy do tego zamrażalnik. Okazuje się jednak, że aby zachować ich najlepszą strukturę i smak, przygotowanie do zamrożenia musi odbyć się w odpowiedni sposób.

Najlepszy sposób na zamrożenie pierogów

Gdy tylko padnie pomysł na zrobienie pierogów, powstaje ich cała masa. Przez ich dużą ilość nie wszystkie zostaną zjedzone, a wtedy najlepiej jest je zamrozić. Uznaje się, że można to zrobić na 3 sposoby. Pierogi można zamrozić gdy są surowe, ugotowane lub zblanszowane. Jednak z tych trzech propozycji, tylko jedna może wyróżnić się odpowiednią skutecznością. Mowa tu o wykorzystaniu pierogów, które jeszcze nie zostały poddane obróbce. Jest tak dlatego, ponieważ gdy zechcemy je później przygotować, nie stracą na smaku i sprężystości ciasta. Jak więc przygotować surowe pierogi do mrożenia?

  • Na tacce ułóż wcześniej obtoczone w mące pierogi i pozostaw je na około 30 minut, by lekko przeschły.
  • Po tym czasie włóż tackę do zamrażarki na dwie godziny.
  • Gdy ten czas upłynie, należy przełożyć zamarznięte pierogi do woreczków lub plastikowych opakowań. Tak przygotowane pierogi ponownie włóż do zamrażarki.

Dzięki ułożeniu ich na tacce i mrożeniu przez 2 godziny nie musimy się martwić, że skleją się one z sobą. Dodatkowo dobrze przygotowane pierogi mogą być przechowywane w zamrażarce nawet do 4 miesięcy. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.