Pierogi to kultowe danie, które wykonujemy niezależnie od okazji. W elastycznym cieście można znaleźć wiele dodatków, a to co do niego włożymy zależy jedynie od naszej wyobraźni. Najpopularniejszym rodzajem są oczywiście pierogi z ziemniakami i serem, następnie z mięsem, kapustą i grzybami oraz szpinakiem z dodatkiem twarogu. W okresie letnim również eksperymentujemy z ich smakiem i decydujemy się na słodsze wersje tego dania. Postanawiamy wtedy umieścić w cieście słodki i owocowy farsz. Najczęściej decydujemy się na wykorzystanie truskawek, borówek i śliwek. Niezależnie jednak od tego, co się w nich znajduje, chcemy zachować ich świeżość na dłużej. By tak się stało wykorzystujemy do tego zamrażalnik. Okazuje się jednak, że aby zachować ich najlepszą strukturę i smak, przygotowanie do zamrożenia musi odbyć się w odpowiedni sposób.
Gdy tylko padnie pomysł na zrobienie pierogów, powstaje ich cała masa. Przez ich dużą ilość nie wszystkie zostaną zjedzone, a wtedy najlepiej jest je zamrozić. Uznaje się, że można to zrobić na 3 sposoby. Pierogi można zamrozić gdy są surowe, ugotowane lub zblanszowane. Jednak z tych trzech propozycji, tylko jedna może wyróżnić się odpowiednią skutecznością. Mowa tu o wykorzystaniu pierogów, które jeszcze nie zostały poddane obróbce. Jest tak dlatego, ponieważ gdy zechcemy je później przygotować, nie stracą na smaku i sprężystości ciasta. Jak więc przygotować surowe pierogi do mrożenia?
Dzięki ułożeniu ich na tacce i mrożeniu przez 2 godziny nie musimy się martwić, że skleją się one z sobą. Dodatkowo dobrze przygotowane pierogi mogą być przechowywane w zamrażarce nawet do 4 miesięcy.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl