To najlepsza polska ryba. A niewiele osób o niej wie. Ze świecą szukać jej na polskich stołach

Niewielu Polaków je tę rybę. A to bardzo duży błąd, bo w Polsce trudno jest znaleźć lepszą rybę. Na Mazurach uznawany jest za doskonały przysmak, jednak w innych regionach naszego kraju nie jest już tak popularna. Mowa tu o miętusie - słodkowodnej rybie.

Miętus to ryba drapieżna, która występuje w słodkich wodach śródlądowych i słonych przymorskich Europy Środkowej i Wschodniej, Środkowej i Wschodniej Azji, a także w Ameryce Północnej. Miętus mierzy nawet do 50 cm i ma do dwóch kilogramów wagi. Mięso tej ryby jest bardzo delikatne, a zarazem tłuste i cenione przez smakoszy. 

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Najlepsza, ale niedoceniana polska ryba. Miętus to rarytas na Mazurach 

Mówi się, że występowanie miętusa świadczy o czystości wód. Ryba ta stanowi istne bogactwo składników odżywczych. W 100 g mięsa znajduje się 19 g białka, kwasy tłuszczoweomega-3 - kwasy eikozapentaenowe (EPA) i kwasy dokozaheksaenowe (DHA), witamina A, witamina z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12), a także minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Miętus - właściwości. Ta ryba pozytywnie wpływa na nasz organizm 

Warto jeść miętusa, ponieważ to ryba, która pozytywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i na samopoczucie. Zawiera dużo białka, które odgrywa kluczową rolę w budowie i regeneracji mięśni. Pozytywnie wpływa też na funkcjonowanie układu odpornościowego. Z kolei zawarte w tej rybie kwasy obniżają poziom cholesterolu, a także wspomagają pracę mózgu i wpływają pozytywnie na koncentrację i pamięć.  

Miętus świetnie smakuje gotowany na parze, pieczony czy smażony. Ze względu na swoje pozytywne właściwości powinien częściej pojawiać się na naszym stole. Jeśli włączymy go do diety, z pewnością szybko zauważymy różnicę.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.