Magda Gessler nazwała go ulubioną przyprawą Polaków. Przyspiesza trawienie, uśmierza ból

Ląduje w barszczu czerwonym, flakach, żurku, sosach. Dodaje się go do roślin strączkowych, np. bobu i fasoli, i to nie tylko dla smaku. Jest składnikiem kiełbas i innych mięs. Ma więc mocno ugruntowaną pozycję w polskiej kuchni, a Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" wcale nie na wyrost nazwała go "ulubioną przyprawą Polaków". Nie każdy jednak wie, że niesie ze sobą też wiele korzyści zdrowotnych: jest jak naturalny antybiotyk, balsam dla układu pokarmowego i działa przeciwnowotworowo.

Być może już domyśliliście się, o którą przyprawę chodzi. Mowa o majeranku (jego inne nazwy to lebiodka majeranek, majeranek ogrodowy, ziele kiełbasiane, kiełbaśnik i kołdunowe ziele), który jest w każdej polskiej kuchni i który stanowi standardowy dodatek do bardzo wielu potraw. Jego uniwersalność sprawiła, że trudno wyobrazić sobie gotowanie bez słoiczka czy opakowania tej przyprawy pod ręką. Świetnie podkreśla smak zup, mięs i sosów. Można aromatyzować nim octy i herbaty. Dodaje się go też do potraw z roślin strączkowych. Zaskarbił sobie sympatię kucharzy i kucharek swoim ziołowym zapachem i przyjemnym, wyrazistym, korzennym smakiem. Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" stwierdziła nawet, że jest to ulubiona przyprawa Polaków i nie wydaje się, by było to stwierdzenie na wyrost.

Zobacz wideo Niby mikro, a niezwykle ważny. To o jodzie warto wiedzieć

Majeranek to "ulubiona przyprawa Polaków". Przyspiesza trawienie, łagodzi ból

Majeranek pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Dziko rośnie w Turcji i na Cyprze. Kiedyś uznawano go za symbol miłości i szczęścia, a więc zawsze wiązano z nim pozytywne emocje. Trudno się dziwić, biorąc pod uwagę, że nie dość, że świetnie wpasowuje się w wiele dań, to jeszcze niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych, o których mnóstwo osób nie ma nawet pojęcia.

Lista jest długa, ale na czoło wysuwają się te związane z układem pokarmowym. Majeranek usprawnia perystaltykę jelit, ułatwia trawienie i pobudza apetyt. Jest pomocny, gdy zmagamy się z niestrawnością i zaparciami, ponieważ stymuluje narządy do produkcji soku trawiennego i żółci. Jest również ukojeniem podczas zatruć pokarmowych, ma działanie rozkurczowe i wiatropędne, hamuje biegunkę. Majeranek, a także kminek, tymianek, cząber, nasiona kopru włoskiego i szałwię dodaje się do potraw z roślin strączkowych, np. bobu lub fasolki po bretońsku, by zmniejszyć lub uniknąć wzdęć. Ponadto ta przyprawa wykazuje działanie przeciwwrzodowe.

Majeranek można uznać też za naturalny antybiotyk. Składa się w 0,7-3,5 proc. z olejku eterycznego, który zawiera między innymi rutynę. Olejek działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, owadobójczo i grzybobójczo. Podobne działanie wykazuje też postać suszona, jednak, jak czytamy na stronie dietetycy.org.pl, olejek silniej niż susz przyczynia się do zwalczania bakterii i drożdży.

Jak zatem stosować majeranek, gdy dokuczają nam infekcje? Można stosować inhalacje (wystarczy wsypać kilka łyżek majeranku do wrzątku, a następnie wdychać napar pod ścierką) jako pomoc w walce z katarem i przeziębieniem lub sięgnąć po majerankową maść, która dostępna jest w aptekach. Z majeranku można też zrobić napar, który pity kilka razy dziennie złagodzi kaszel. 

Napary z majeranku mogą też być wsparciem przy bólach menstruacyjnych, bólach zębów oraz migrenach. Z kolei maść pomaga uśmierzyć bóle reumatyczne. 

Majeranek działa przeciwnowotworowo. Może zapobiegać przerzutom

Przyprawa zawiera antyoksydanty, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu. To substancje, które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Spowalniają więc w ten sposób proces starzenia oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym nowotworów.

Jak podaje serwis dietetycy.org.pl, w ekstrakcie z majeranku znajdują się dwie substancje - hesperetyna (należy do flawonoidów) i hydrochinon (należy do grupy fenoli) - które wykazują działanie antyrakowe. Wpływają bowiem na hamowanie cyklu rozwoju komórek rakowych i ich dalsze rozprzestrzenianie się. Przekłada się to na przeciwdziałanie powstawaniu przerzutów w przypadku niektórych nowotworów. Zawartość tych substancji sprawia też, że majeranek działa cytotoksycznie wobec komórek rakowych, co oznacza zdolność do ich uszkadzania i niszczenia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.