To sprzymierzeniec twojego serca. Jedz, by obniżyć cholesterol i ustabilizować cukier

O czosnku mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wspiera odporność. Nie każdy jednak wie, że jest też przyjacielem naszego serca. Naukowcy potwierdzili, że regularne jedzenie czosnku pomaga utrzymać w ryzach zarówno cholesterol, jak i poziom cukru we krwi.

Ci, którzy lubią i jedzą czosnek, bardzo dobrze robią. Roślina ma sporo właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Okazuje się nawet, że nie ma znaczenia, w jakiej formie czosnek jemy. Naukowcy twierdzą, że czerpiemy z niego zarówno wtedy, gdy jemy świeżo posiekany, jak i wtedy, gdy stosujemy czosnek mielony lub zanurzony w oleju. Pod każdą postacią pomaga bowiem obniżyć cholesterol i cukier we krwi.

Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc

Czosnek obniży poziom cholesterolu i cukru. Dodaj go do swojej diety

Jak podaje serwis medyczny Science Alert, potwierdziła to metaanaliza 22 badań przeprowadzona przez naukowców z Uniwersytetów Southeast oraz Xizang Minzu w Chinach. Artykuł, w którym podzielili się swoim odkryciem, został opublikowany w czasopiśmie "Nutrients". Badacze piszą w nim, że u zdrowych osób metabolizm lipidów oraz cukrów jest odpowiednio kontrolowany.

Zaburzenia metabolizmu glukozy i lipidów mogą prowadzić do szeregu chorób przewlekłych, w tym miażdżycy, cukrzycy i stłuszczenia wątroby

- przestrzegają. 

Nie od dziś wiadomo, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, w tym również na poziom cukru oraz cholesterolu. Naukowcy potwierdzili, że włączenie czosnku do jadłospisu daje pozytywne skutki. U osób, które dodały go do swojej diety, stwierdzono niższy poziom glukozy we krwi. To z kolei ułatwia kontrolę glikemii, która jest wskaźnikiem poziomu glukozy we krwi w danym przedziale czasowym.

Czosnek (zdjęcie ilustracyjne)Czosnek (zdjęcie ilustracyjne) fot.pexels-cats-coming

Jedzenie czosnku oznaczało też więcej tzw. dobrego cholesterolu (HDL) we krwi oraz mniej tzw. złego (LDL). Przyprawa ogólnie obniżała też poziom cholesterolu. Nie wpływała jednak na poziom trójglicerydów, które są nam niezbędne, ale ich podwyższony poziom może zagrażać zdrowiu. 

Ile czosnku dziennie powinniśmy jeść?

Badacze podkreślają, że dane nie są wystarczająco wyczerpujące, by wskazać na bezpośredni ciąg przyczynowo-skutkowy: zjedzenie większej ilości czosnku równa się niższy poziom cukru i cholesterolu. "Skojarzenie zdecydowanie sugeruje, że popularna przyprawa może być smacznym sposobem na kontrolowanie poziomu glukozy i lipidów" - pisze Science Alert.

Naukowcy przypuszczają, że wpływ na nasze zdrowie mają różne związki czynne obecne w czosnku. Wskazuje się m.in. na znaną już allinę, która jest przeciwutleniaczem i którą już wcześniej powiązano z kontrolowaniem poziomu glukozy i lipidów we krwi, a także z wpływem na mikrobiom jelitowy. Składniki aktywne, które zawiera czosnek, zmniejszają też stres oksydacyjny, który może prowadzić do problemów z układem krążenia. 

Nie ma badań, które by wyraźnie wskazywały, ile czosnku dziennie powinniśmy zjadać z korzyścią dla zdrowia. Powinny to być jednak rozsądne ilości, ponieważ czosnek w nadmiarze może podrażniać układ pokarmowy (3-4 ząbki dziennie w okresie choroby i 2-3 stosowane profilaktycznie).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.