Pyłek pszczeli to zebrany przez pszczoły z pręcików kwiatów pyłek kwiatowy. Ma postać małych, żółtobrązowych ziarenek. Kryje w sobie prawdziwe bogactwo dobroczynnych właściwości. Zawiera potas, wapń, cynk, beta-karoten, witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Doskonale sprawdzi się jesienią i zimą, gdy jesteśmy bardziej narażeni na łapanie różnych infekcji.
Hipokrates, nazywany "ojcem medycyny", uznawał pyłek pszczeli za wyjątkowo korzystny oraz naturalny lek na wiele chorób. Dziś produkt określany jest "naturalną multiwitaminą" oraz "białkiem pszczelim". - Jest nutraceutykiem (substancja czynna biologicznie, która korzystnie wpływa na organizm) lub superżywnością - powiedział portalowi nebraskamed.com farmaceuta Dan Ramirez.
Pyłek kwiatowy zmniejsza stany zapalne, więc wesprze organizm w trakcie przeziębienia. - Zmniejszenie stanu zapalnego jest kluczem do zapobiegania i leczenia tak wielu powszechnych stanów chorobowych - dodał Ramirez. Oprócz tego taki naturalny suplement przyspiesza gojenie się ran.
Produkt można dodawać do herbaty, jogurtu albo muesli z mlekiem. - Niektóre źródła podają, że dawka pyłku pszczelego dla osoby dorosłej powinna wynosić ok. 7,5 g, czyli od trzech do pięciu łyżeczek suchego produktu, aby korzystnie wpłynąć na zdrowie - wyjaśnił Dan. Najprostszym sposobem jest dodanie dwóch łyżeczek naturalnego suplementu do szklanki ciepłej wody. Napój należy przykryć talerzykiem, zostawić na noc, a rano dodać do niego łyżkę miodu. Mieszankę można pić codziennie, najlepiej na czczo. Trzeba jednak pamiętać, że pyłek pszczeli jest niebezpieczny dla osób z alergią na pszczoły. Może też wywołać reakcję alergiczną u osób z alergią na pyłki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.