Zrobisz w nim wszystko bez tłuszczu. Czy air fryer to inwestycja w zdrowie? Jest jedno "ale"

Można w nim robić mięsa, zapiekanki, frytki, warzywa i ciasta. To urządzenie uniwersalne, ale czy gotowanie w air fryerze jest zdrowe? Wiele mówi się o tym, że to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kuchni, ale ile w tym prawdy?

Air fryer to nic innego jak wielofunkcyjne urządzenie, które przygotowuje dania poprzez cyrkulację gorącego powietrza. Zaletą tego sprzętu jest szybkość przyrządzania potraw oraz fakt, że można w nim gotować, piec oraz smażyć i jednocześnie ograniczyć ilość używanego tłuszczu. Czy jedzenie z air fryera jest zdrowe? Wyjaśniamy.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Czy air fryer jest zdrowy? Nadmiar tłuszczu jest powodem wielu schorzeń i chorób 

Air fryer zyskał w ostatnim czasie ogromną popularność głównie za sprawą możliwości przyrządzania w nim potraw bez tłuszczu. Czy takie dania rzeczywiście są lepsze? Dietetyczka Julia Zumpano z Cleveland Clinic uważa, że jedzenie przygotowane w air fryerze może obniżyć kaloryczność nawet o 80 proc., a mniejsza ilość tłuszczu w potrawie oznacza mniejsze ryzyko chorób serca, udaru i cukrzycy.

Sprzęty typu Air Fryer ą szpiegami? Eksperci alarmują - zdjęcie ilustracyjne
Sprzęty typu Air Fryer ą szpiegami? Eksperci alarmują - zdjęcie ilustracyjne PedroG/Istock.com

Wysoka temperatura sprawia, że potrawy są równomiernie opiekane i smakują jak przyrządzanie podczas tradycyjnego smażenia. Dodatkowo badania wykazały, że air fryer może obniżyć poziom akrylamidu, czyli substancji przyczyniającej się do powstawania nowotworów, nawet do 90 proc.

Jakie są wady air fryera? Substancji rakotwórczych jest mniej, ale wciąż są obecne

Chociaż air fryer to urządzenie przydatne w kuchni, nie jest ono wolne od wad. Należy pamiętać, że w wysokich temperaturach wciąż wytwarzają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, czyli substancje rakotwórcze. Jednak ich ilość w porównaniu do tradycyjnego smażenia jest znacznie mniejsza. Ważnym aspektem jest także korzystanie z nieprzetworzonych produktów, bo w innym wypadku nawet przyrządzenie ich bez tłuszczu nie wyjdzie nam na zdrowie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: