Air fryer to nic innego jak wielofunkcyjne urządzenie, które przygotowuje dania poprzez cyrkulację gorącego powietrza. Zaletą tego sprzętu jest szybkość przyrządzania potraw oraz fakt, że można w nim gotować, piec oraz smażyć i jednocześnie ograniczyć ilość używanego tłuszczu. Czy jedzenie z air fryera jest zdrowe? Wyjaśniamy.
Air fryer zyskał w ostatnim czasie ogromną popularność głównie za sprawą możliwości przyrządzania w nim potraw bez tłuszczu. Czy takie dania rzeczywiście są lepsze? Dietetyczka Julia Zumpano z Cleveland Clinic uważa, że jedzenie przygotowane w air fryerze może obniżyć kaloryczność nawet o 80 proc., a mniejsza ilość tłuszczu w potrawie oznacza mniejsze ryzyko chorób serca, udaru i cukrzycy.
Wysoka temperatura sprawia, że potrawy są równomiernie opiekane i smakują jak przyrządzanie podczas tradycyjnego smażenia. Dodatkowo badania wykazały, że air fryer może obniżyć poziom akrylamidu, czyli substancji przyczyniającej się do powstawania nowotworów, nawet do 90 proc.
Chociaż air fryer to urządzenie przydatne w kuchni, nie jest ono wolne od wad. Należy pamiętać, że w wysokich temperaturach wciąż wytwarzają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, czyli substancje rakotwórcze. Jednak ich ilość w porównaniu do tradycyjnego smażenia jest znacznie mniejsza. Ważnym aspektem jest także korzystanie z nieprzetworzonych produktów, bo w innym wypadku nawet przyrządzenie ich bez tłuszczu nie wyjdzie nam na zdrowie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.