Mycie owoców pod wodą to za mało. Lepiej postaw na tę mieszankę, by pozbyć się chemikaliów

Każdego dnia sięgamy po owoce, nie zastanawiając się, co może kryć się na ich skórce. Choć wyglądają kusząco, mogą być pełne pestycydów i innych chemikaliów stosowanych w uprawach, by chronić plony przed szkodnikami. Jednak nie musimy rezygnować z ich smaku i wartości odżywczych. Wystarczy, że zastosujemy prostą metodę, by je odpowiednio oczyścić.

Owoce to zdrowa przekąska, która niemal codziennie gości na naszych stołach, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że mogą zawierać pestycydy i inne szkodliwe substancje chemiczne. Choć stanowią ważny element zdrowej diety, nie zawsze są tak czyste, jak byśmy tego oczekiwali. Dzięki odpowiedniemu myciu możemy skutecznie pozbyć się chociaż części z nich, co sprawi, że będą bezpieczniejsze do spożycia.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Jak brudne są owoce? Chemikalia, których nie widać na pierwszy rzut oka

Soczyste rarytasy są narażone na działanie pestycydów, herbicydów i innych chemikaliów mających na celu ochronę upraw przed szkodnikami i chorobami. Organizacje, takie jak amerykańska Environmental Working Group (EWG) regularnie publikują raporty dotyczące ich poziomu w różnych owocach, wskazując, które z nich wymagają szczególnej uwagi przed spożyciem. Cienka skórka lub nieregularny kształt, np. truskawek, jabłek, winogron czy cytrusów, to doskonałe miejsce do zatrzymywania tych substancji. Choć wiele osób uważa, że wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą, niestety nie zawsze jest to wystarczające. Pestycydy mogą przetrwać na skórce, a ich usunięcie wymaga dokładniejszego oczyszczania.

Jak myć owoce, żeby pozbyć się pestycydów? Prosta i naturalna metoda

Do niedawna wiele osób uważało, że jednym z najskuteczniejszych rozwiązań jest przygotowanie roztworu wody z sodą oczyszczoną. Jednak Katarzyna Bosacka, walcząc z fałszywymi informacjami, postanowiła to sprawdzić. Skonsultowała się w tej sprawie z biotechnolożką dr Aleksandrą Rutkowską, która przestrzegła, że ten trik to niestety internetowy fejk. 

 

Jak podaje DOZ, grupa naukowców z Turcji przeprowadziła eksperyment oceniający wpływ kwasu octowego na przeżycie pasożytów na owocach i warzywach. Okazało się, że roztwór wody i tego produktu jest skutecznym środkiem do walki z nimi i usuwania resztek chemicznych. Warto pamiętać, że ocet o stężeniu 10 proc. może pomóc w usunięciu jaj glisty ludzkiej, ale wymaga co najmniej 30 minut kontaktu z owocami. Co zrobić by mieszanka była najbardziej skuteczna? Trzeba wymieszać ocet z wodą w proporcjach 1:1. Ważne jest, żeby później dobrze opłukać owoce pod wodą, aby pozbyć się zapachu. 

Mycie owoców
Mycie owoców Samym myciem nie wypłuczesz pestycydów z owoców. Naukowcy już to udowodnili. Wypróbuj inny trik, istock/@elenafetisova

Czy pestycydy są szkodliwe? Niektórzy muszą szczególnie uważać

Osoby mające bezpośrednią styczność z tymi substancjami (rolnicy czy ogrodnicy) są szczególnie narażone na szkodliwe działanie. Niemowlęta, dzieci oraz kobiety w ciąży również powinny uważać na spożycie owoców i warzyw, które nie zostały odpowiednio oczyszczone. Ich organizmy są bardziej wrażliwe na negatywne skutki. Jak podaje DOZ, pestycydy mogą powodować ostre i przewlekłe zatrucia, które wynikają z gromadzenia się ich resztek w organizmach. To z kolei może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak zaburzenia neurologiczne, wpływ na gospodarkę hormonalną czy obniżenie odporności. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.

Więcej o: