Miłośnicy sałatek chętnie dodają do nich różne składniki, które wzbogacają smak i sprawiają, że danie staje się bardziej sycące. Możliwości jest mnóstwo, ale najczęściej wybieranym dodatkiem jest kurczak. Nic w tym dziwnego, w końcu jest bardzo uniwersalny i świetnie komponuje się z większością produktów. Łączy się go np. z warzywami, żółtym serem lub, jak w tym przypadku, z nachosami. Oprócz tego warto korzystać z różnorodnych przypraw i sosów, które podkreślą cały charakter przekąski.
Zobacz wideo Lwowska sałatka śledziowa
Co można dodać do sałatki? Pytanie, które ma wiele odpowiedzi
Kluczem jest odpowiednia kombinacja składników. Aby sałatka była bogatsza w smaku, warto dodać do niej grillowanego kurczaka. Nie bój się korzystać też z różnych przypraw, takich jak papryka wędzona, czosnek w proszku, kumin czy chili, by całość nabrała pikantnego charakteru.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- 1/2 łyżeczki chili w proszku,
- 150 g nachosów,
- pomidor,
- pół awokado,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej,
- 100 g sałaty lodowej,
- 30 g oliwek,
- 150 g sera cheddar,
- 50 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
- łyżka soku z limonki,
- sól i pieprz do smaku.
Sałatka z nachosami i kurczakiem. Idealna propozycja na szybki i sycący posiłek
Połączenie chrupiących nachosów z soczystym, przyprawionym kurczakiem, świeżymi warzywami i sosem sprawia, że danie jest pełne różnych tekstur. To świetna opcja na lunch, kolację, a także imprezową przekąskę, która zniknie w mgnieniu oka.
Przygotowanie:
- Umyj pierś, osusz ją i przypraw mieszanką papryki wędzonej, czosnku w proszku, kuminu, chili, soli i pieprzu. Smaż kurczaka na rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru. Następnie odstaw go na chwilę, by ostygł, a potem pokrój w cienkie paski lub kostkę.
- W międzyczasie przygotuj warzywa. Pokrój pomidory, awokado i cebulę w kostkę, odsącz kukurydzę z zalewy, a ser zetrzyj na tarce. Oliwki również posiekaj na mniejsze kawałki, zrób to również z sałatą.
- W dużym naczyniu, najlepiej szklanym, układaj składniki w warstwach. Na dnie ułóż sałatę, nachosy, a następnie równomiernie rozłóż kurczaka, warzywa oraz oliwki. Każdą warstwę posyp startym serem i wysmaruj sosem, który zrobisz z połączenia jogurtu lub śmietany z sokiem z limonki i przyprawami.
- Wierzch sałatki posyp serem i lekko połamanymi na mniejsze kawałki nachosami. Możesz podawać ją od razu, lub odstawić, by składniki się przegryzły. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.