Kiedy powiedziałam, że jest lepsza od gyros, nikt nie wierzył. Po spróbowaniu szybko zmienili zdanie

Sałatka z nachosami to przekąska, która doskonale sprawdza się zarówno na spotkaniach ze znajomymi, jak i jako szybki obiad. Łączy w sobie chrupiące nachosy z soczystymi składnikami, takimi jak świeże warzywa, mięso i pyszny sos. Jakby tego było mało, jest łatwa w przygotowaniu. Jak ją zrobić?

Miłośnicy sałatek chętnie dodają do nich różne składniki, które wzbogacają smak i sprawiają, że danie staje się bardziej sycące. Możliwości jest mnóstwo, ale najczęściej wybieranym dodatkiem jest kurczak. Nic w tym dziwnego, w końcu jest bardzo uniwersalny i świetnie komponuje się z większością produktów. Łączy się go np. z warzywami, żółtym serem lub, jak w tym przypadku, z nachosami. Oprócz tego warto korzystać z różnorodnych przypraw i sosów, które podkreślą cały charakter przekąski.

Zobacz wideo Lwowska sałatka śledziowa

Co można dodać do sałatki? Pytanie, które ma wiele odpowiedzi

Kluczem jest odpowiednia kombinacja składników. Aby sałatka była bogatsza w smaku, warto dodać do niej grillowanego kurczaka. Nie bój się korzystać też z różnych przypraw, takich jak papryka wędzona, czosnek w proszku, kumin czy chili, by całość nabrała pikantnego charakteru.

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • 150 g nachosów,
  • pomidor,
  • pół awokado,
  • 1/2 czerwonej cebuli, 
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej,
  • 100 g sałaty lodowej,
  • 30 g oliwek,
  • 150 g sera cheddar,
  • 50 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
  • łyżka soku z limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka z nachosami i kurczakiem. Idealna propozycja na szybki i sycący posiłek

Połączenie chrupiących nachosów z soczystym, przyprawionym kurczakiem, świeżymi warzywami i sosem sprawia, że danie jest pełne różnych tekstur. To świetna opcja na lunch, kolację, a także imprezową przekąskę, która zniknie w mgnieniu oka.

Przygotowanie:

  1. Umyj pierś, osusz ją i przypraw mieszanką papryki wędzonej, czosnku w proszku, kuminu, chili, soli i pieprzu. Smaż kurczaka na rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru. Następnie odstaw go na chwilę, by ostygł, a potem pokrój w cienkie paski lub kostkę.
  2. W międzyczasie przygotuj warzywa. Pokrój pomidory, awokado i cebulę w kostkę, odsącz kukurydzę z zalewy, a ser zetrzyj na tarce. Oliwki również posiekaj na mniejsze kawałki, zrób to również z sałatą.
  3. W dużym naczyniu, najlepiej szklanym, układaj składniki w warstwach. Na dnie ułóż sałatę, nachosy, a następnie równomiernie rozłóż kurczaka, warzywa oraz oliwki. Każdą warstwę posyp startym serem i wysmaruj sosem, który zrobisz z połączenia jogurtu lub śmietany z sokiem z limonki i przyprawami.
  4. Wierzch sałatki posyp serem i lekko połamanymi na mniejsze kawałki nachosami. Możesz podawać ją od razu, lub odstawić, by składniki się przegryzły. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: