Sałatka szwajcarska jest niemal równie znana, jak popularna sałatka jarzynowa, która gości na naszych stołach w każde święta. Czym jest sałatka szwajcarska? Jakie składniki są wykorzystywane do jej przygotowania? Podpowiadamy.
Czym jest sałatka szwajcarska? To przysmak, który często gości na naszych stołach, choć jeszcze nie wszyscy mieli okazję jej spróbować. Trzeba przyznać, że sałatki mają w sobie to coś. Dobrze skomponowana mieszanka smaków potrafi naprawdę zawładnąć podniebieniem i zachęcić do kolejnych kęsów.
Sałatki możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów. Do ich przygotowania używamy także różnorodnych składników. Najczęściej są to mieszanki różnych warzyw, zarówno świeżych, jak i gotowanych, ale do przygotowania wyśmienitych sałatek wykorzystujemy także m.in. makarony, jajka oraz owoce.
Sałatkę możemy przygotować w bardzo zdrowej odsłonie, czyli bazując na świeżych warzywach polanych wartościową oliwą z oliwek. Do przygotowania smakowitych sałatek możemy użyć także majonezu. Choć jest to bardziej kaloryczna wersja, to trzeba przyznać, że sałatki z majonezem mają niepowtarzalny smak i od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę właśnie na nie.
Do grona przysmaków z majonezem należy właśnie sałatka szwajcarska. Przygotowuje się ją na bazie zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, a czas przygotowania, nie licząc zakupów, powinien zająć nie więcej niż kwadrans.
Skąd nazwa ''sałatka szwajcarska''? Chodzi o produkty, które są używane do jej przygotowania. W tradycyjnej sałatce szwajcarskiej nie może zabraknąć sera emmentaler oraz mortadeli, czyli produktów, które są w Szwajcarii bardzo popularne. Co, oprócz tych składników, znajdziemy w sałatce szwajcarskiej? Znajdują w niej się także: cebula i ogórki konserwowe, które nadają daniu chrupkości i wyrazistego smaku, a także wspomniany już majonez, musztarda, szczypiorek oraz najpopularniejsze przyprawy - sól i pieprz.
A jak przygotować pyszną sałatkę szwajcarską w oparciu o wymienione wyżej produkty? Jakie proporcje składników będą odpowiednie? Szczegóły znajdziesz poniżej.
Jak powstaje pyszna sałatka szwajcarska? Przepis na tę smakowitą, a jednocześnie bardzo prostą w przygotowaniu sałatkę, jest naprawdę banalny. Bez problemu poradzą sobie z nim wszyscy i co najważniejsze - sałatka szwajcarska na pewno nie zabierze Wam dużo czasu, jeżeli chodzi o przygotowanie. O konsumpcję z resztą też. Sałatka szwajcarska znika ze stołu w mgnieniu oka, dlatego warto przemyśleć przygotowanie od razu dwóch porcji. Do zrobienia pysznej sałatki szwajcarskiej będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Mortadelę i ser żółty kroimy w paski o podobnej wielkości. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Mortadelę, ser, cebulę i ogórki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez, musztardę, zalewę z ogórków konserwowych i posiekany drobno szczypiorek. Dokładnie wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Sałatkę szwajcarską możemy skonsumować od razu po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje nieco później, gdy smaki dobrze się ze sobą przegryzą. Można przygotować ją jako przystawkę na imprezę lub spotkanie ze znajomymi, ale świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Klasyczna sałatka szwajcarska bazuje na mortadeli, jednak należy zwrócić uwagę na to, aby był to wyrób dobrej jakości. Najlepiej wybrać mortadelę pochodzącą od sprawdzonych i renomowanych dostawców, ponieważ mamy wówczas gwarancję wysokiej jakości produktu. Mortadelę możemy zakupić m.in. w sklepach mięsnych, a także supermarketach i delikatesach. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład. Powinien być jak najprostszy, a produkt pozbawiony zbędnych dodatków. Jeżeli mamy problem ze znalezieniem wysokiej jakości mortadeli, to w miejsce tego składnika można wybrać alternatywę, np. szynkę gotowaną.
Zobacz też: Zwykła szynka i ser są przereklamowane. Takimi pastami zajadają się na zachodzie
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!