Krewetki na oryginalny piątkowy obiad. Jeśli tylko masz ochotę na coś niebanalnego

Jak przygotować krewetki? Przepis nie jest zbyt skomplikowany, jeśli planujemy zaserwować krewetki jako przekąskę bądź danie główne podczas lekkiego obiadu czy też szybkiej kolacji.

Dlaczego warto przyrządzać krewetki? Przepisy na dania z ich użyciem nie są zbyt skomplikowane, a te owoce morza są bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz selenu, na dodatek są nie tylko smaczne, ale i niskokaloryczne. Sprawdzamy, co można z nich wyczarować.

Zobacz wideo Przepis na krewetki z warzywami w sosie curry

Przepis na krewetki

Każdy przepis na krewetki zaleca odpowiednie przygotowanie krewetek do dalszej obróbki cieplnej. Jeśli sięgamy po krewetki mrożone, przed smażeniem czy grillowaniem warto je najpierw zanurzyć w misce z letnią wodą, by je rozmrozić. Niezależnie od tego, czy korzystamy z krewetek świeżych czy mrożonych, przed przyrządzeniem ich należy je obrać z pancerzy, a następnie każdą z nich naciąć lekko wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito.

Proste i szybkie w przygotowaniu będą krewetki grillowane. W naczyniu mieszamy oliwę z oliwek z siekaną natką pietruszki, 3 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i ostrą papryką (lub chili). W takiej marynacie zanurzamy krewetki na minimum 10 minut (ale najlepiej pozostawić je w niej na całą noc w lodówce). Rozgrzewamy patelnię grillową, krewetki nadziewamy po kilka sztuk na patyki do szaszłyków i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony.

Krewetki z czosnkiem

Krewetki z czosnkiem sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i jako danie główne na obiad czy kolację. Z uwagi na to, że nie jest to danie trudne do przygotowania ani czasochłonne, przyrządzić je może każdy, kto chce na szybko wyczarować w kuchni coś wyjątkowego.

Składniki:

  • 24 krewetki królewskie lub tygrysie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • ulubione przyprawy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy kilkanaście sekund (zbyt długie smażenie może sprawić, że czosnek się przypali i stanie się gorzki, psując smak dania). Do podsmażonego czosnku wrzucamy krewetki, smażymy chwilę, aż się delikatnie zrumienią. Następnie dodajemy łyżkę masła i sok z cytryny, całość delikatnie mieszamy. Na koniec doprawiamy potrawę według własnych upodobań i smażymy około 3 minut.

Krewetki na maśle

Krewetki na maśle również mogą skraść podniebienie, zwłaszcza podawane z kawałkami bagietki.

Składniki:

  • 20 krewetek tygrysich lub królewskich
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • 40 g masła
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól.

Połowę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekany czosnek, smażymy pół minuty, następnie dodajemy krewetki i smażymy po minucie z każdej strony. Wlewamy wino i odparowujemy na większym ogniu, zmniejszamy moc palnika, przewracamy krewetki i smażymy kolejną minutę. Ponownie przewracamy krewetki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Gdy masło się roztopi, zdejmujemy z kuchenki, doprawiamy sokiem z cytryny i solą.

Krewetki w panierce

Jako szybką przekąskę warto przygotować krewetki w panierce. Wystarczą:

  • krewetki
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa curry.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Krewetki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej wymieszanej z przyprawami. Smażymy 3-4 minuty i odsączamy na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionymi sosami.

Jeśli mamy frytkownicę beztłuszczową, możemy przyrządzić krewetki nieco inaczej. Krewetki marynujemy przez pół godziny w marynacie z soku z cytryny i przypraw. Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Spryskujemy krewetki oliwą w sprayu i umieszczamy w koszu frytkownicy beztłuszczowej. Smażymy 5-8 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, w połowie przewracając krewetki na drugą stronę.

Do krewetek idealnie pasuje też japońska panierka panko. Jeśli chcemy je przyrządzić z jej udziałem, wystarczy, że krewetki zamarynujemy w soku cytryny z odrobiną soli, po czym obtoczymy je w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w panierce panko. Smażymy w głębokim oleju 3-4 minuty. Serwujemy ciepłe, z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego.

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście również mogą stanowić doskonałą przekąskę. Potrzebujemy:

  • krewetki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • paprykę słodką, wędzoną lub chili.

Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz przyprawy, całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy na nią olej. Krewetki namaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, około 5 minut.

Krewetki koktajlowe

Krewetki koktajlowe to rodzaj niewielkich krewetek, które doskonale sprawdzają się w sałatkach i sosach. Najczęściej można spotkać je w formie mrożonek (zwykle są już poddane wstępnej obróbce). Po podsmażeniu ich na maśle z dodatkiem czosnku i białego wina można podawać je z ryżem lub makaronem.

Mając paczkę (250 g) mrożonych krewetek koktajlowych, możemy np. wysypać je na durszlak i przelać wrzątkiem, następnie rozgrzać patelnię, wrzucić krewetki, dodać pół łyżeczki suszonego rozmarynu i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie odcedzamy krewetki na durszlaku, na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy drobno posiekane 3 ząbki czosnku i krewetki. Smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz i chili. Podajemy gorące.

Zobacz też: Zwykła szynka i ser są przereklamowane. Takimi pastami zajadają się na zachodzie

Więcej o: