Dlaczego warto przyrządzać krewetki? Przepisy na dania z ich użyciem nie są zbyt skomplikowane, a te owoce morza są bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz selenu, na dodatek są nie tylko smaczne, ale i niskokaloryczne. Sprawdzamy, co można z nich wyczarować.
Każdy przepis na krewetki zaleca odpowiednie przygotowanie krewetek do dalszej obróbki cieplnej. Jeśli sięgamy po krewetki mrożone, przed smażeniem czy grillowaniem warto je najpierw zanurzyć w misce z letnią wodą, by je rozmrozić. Niezależnie od tego, czy korzystamy z krewetek świeżych czy mrożonych, przed przyrządzeniem ich należy je obrać z pancerzy, a następnie każdą z nich naciąć lekko wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito.
Proste i szybkie w przygotowaniu będą krewetki grillowane. W naczyniu mieszamy oliwę z oliwek z siekaną natką pietruszki, 3 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i ostrą papryką (lub chili). W takiej marynacie zanurzamy krewetki na minimum 10 minut (ale najlepiej pozostawić je w niej na całą noc w lodówce). Rozgrzewamy patelnię grillową, krewetki nadziewamy po kilka sztuk na patyki do szaszłyków i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony.
Krewetki z czosnkiem sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i jako danie główne na obiad czy kolację. Z uwagi na to, że nie jest to danie trudne do przygotowania ani czasochłonne, przyrządzić je może każdy, kto chce na szybko wyczarować w kuchni coś wyjątkowego.
Składniki:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy kilkanaście sekund (zbyt długie smażenie może sprawić, że czosnek się przypali i stanie się gorzki, psując smak dania). Do podsmażonego czosnku wrzucamy krewetki, smażymy chwilę, aż się delikatnie zrumienią. Następnie dodajemy łyżkę masła i sok z cytryny, całość delikatnie mieszamy. Na koniec doprawiamy potrawę według własnych upodobań i smażymy około 3 minut.
Krewetki na maśle również mogą skraść podniebienie, zwłaszcza podawane z kawałkami bagietki.
Składniki:
Połowę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekany czosnek, smażymy pół minuty, następnie dodajemy krewetki i smażymy po minucie z każdej strony. Wlewamy wino i odparowujemy na większym ogniu, zmniejszamy moc palnika, przewracamy krewetki i smażymy kolejną minutę. Ponownie przewracamy krewetki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Gdy masło się roztopi, zdejmujemy z kuchenki, doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Jako szybką przekąskę warto przygotować krewetki w panierce. Wystarczą:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Krewetki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej wymieszanej z przyprawami. Smażymy 3-4 minuty i odsączamy na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionymi sosami.
Jeśli mamy frytkownicę beztłuszczową, możemy przyrządzić krewetki nieco inaczej. Krewetki marynujemy przez pół godziny w marynacie z soku z cytryny i przypraw. Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Spryskujemy krewetki oliwą w sprayu i umieszczamy w koszu frytkownicy beztłuszczowej. Smażymy 5-8 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, w połowie przewracając krewetki na drugą stronę.
Do krewetek idealnie pasuje też japońska panierka panko. Jeśli chcemy je przyrządzić z jej udziałem, wystarczy, że krewetki zamarynujemy w soku cytryny z odrobiną soli, po czym obtoczymy je w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w panierce panko. Smażymy w głębokim oleju 3-4 minuty. Serwujemy ciepłe, z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego.
Krewetki w cieście również mogą stanowić doskonałą przekąskę. Potrzebujemy:
Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz przyprawy, całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy na nią olej. Krewetki namaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, około 5 minut.
Krewetki koktajlowe to rodzaj niewielkich krewetek, które doskonale sprawdzają się w sałatkach i sosach. Najczęściej można spotkać je w formie mrożonek (zwykle są już poddane wstępnej obróbce). Po podsmażeniu ich na maśle z dodatkiem czosnku i białego wina można podawać je z ryżem lub makaronem.
Mając paczkę (250 g) mrożonych krewetek koktajlowych, możemy np. wysypać je na durszlak i przelać wrzątkiem, następnie rozgrzać patelnię, wrzucić krewetki, dodać pół łyżeczki suszonego rozmarynu i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie odcedzamy krewetki na durszlaku, na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy drobno posiekane 3 ząbki czosnku i krewetki. Smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz i chili. Podajemy gorące.
Zobacz też: Zwykła szynka i ser są przereklamowane. Takimi pastami zajadają się na zachodzie