Szynka lśni jak benzynowa plama na asfalcie? To oznacza jedno. Sprawdź, czy można ją kłaść na kanapce

Sięgasz po plasterek ulubionej szynki, ale coś przykuwa wzrok. Na jej powierzchni lśnią wielobarwne refleksy. Wygląda intrygująco, jednak czy na pewno jest bezpieczna do jedzenia? Co oznacza tęczowy połysk na wędlinie? Sprawdź, zanim spałaszujesz ulubioną kanapkę.

Wybierasz się na zakupy, wracasz do domu, rozpakowujesz torby i bez zastanowienia wkładasz wędlinę do lodówki. Wieczorem nadchodzi czas kolacji, więc wyciągasz ulubioną szynkę, sięgasz po nóż, ale coś tu nie gra. Ze zdziwieniem zauważasz, że plasterki mienią się kolorami tęczy. W twojej głowie z pewnością zaczęły kołatać myśli. Czy to jakiś chemiczny dodatek? Oznaka zepsucia? A może lepiej nie ryzykować i wyrzucić wszystko do kosza? Nic podobnego, gdyż jak się okazuje, zjawisko nie musi być powodem do niepokoju.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Dlaczego moje wędliny mają metaliczny wygląd? Jest na to proste wyjaśnienie

Jeśli sądzisz, że tęczowy połysk oznacza obecność konserwantów czy sztucznych barwników, jesteś w błędzie. Zjawisko to jest dobrze znane technologom żywności i zostało wyjaśnione przez specjalistów, także na portalu medonet.pl. Wszystko sprowadza się do sposobu krojenia i struktury mięsa. Gdy ostrze noża przecina włókna mięśniowe, zmienia ich ułożenie, tworząc mikroskopijne rowki.

Światło, padając na powierzchnię szynki, ulega zjawisku dyfrakcji, czyli rozszczepienia, podobnie jak w przypadku płyty CD czy bańki mydlanej. To właśnie z tego powodu widzimy tęczowe refleksy na plasterkach. Co ważne, efekt ten nie ma nic wspólnego z jakością czy świeżością mięsa. Nawet najlepszej jakości wędlina może się tak mienić - zwłaszcza jeśli jest dobrze uwędzona i ma zwartą strukturę. Jeśli jednak barwnej poświacie towarzyszą jeszcze inne, niepokojące sygnały, sprawa wygląda zupełnie inaczej.

Szynka
Szynka pexels.com/Adonyi Gábor

Po czym poznać, że szynka jest niedobra? Mięso daje nam wyraźne sygnały

Choć kolorowe refleksy na wędlinie są całkowicie naturalne, istnieje kilka oznak, które mogą świadczyć o tym, że produkt nie nadaje się do spożycia. Na co zwracać uwagę?

  • Nieprzyjemny zapach. Świeża szynka powinna pachnieć naturalnie, delikatnie wędzonką lub mięsem. Jeśli czujesz kwaśny, zgniły lub chemiczny aromat, lepiej jej nie jedz.
  • Zmiana konsystencji. Lepka, śliska powierzchnia to sygnał, że wędlina zaczyna się psuć. Kiedy do tego plasterki się "ciągną" lub są gumowe, wyrzuć je.
  • Zielonkawe lub szare przebarwienia. Naturalna szynka ma odcień różowy lub lekko czerwonawy. Jeśli pojawiają się na niej plamy w kolorze szarym, zielonkawym lub z białym nalotem, to znak obecności pleśni lub utlenienia mięsa.
  • Nadmierna wilgotność opakowania. Gromadząca się w worku foliowym wilgoć może sprzyjać rozwojowi bakterii. Jeśli otwierasz paczkę z wędliną i zauważasz dużą ilość płynu, lepiej dokładnie sprawdzić jej stan przed zjedzeniem.

Jak często wędlina pojawia się na twoim talerzu? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania. 

Więcej o: