• Link został skopiowany

Jakie banany są najzdrowsze, żółte czy zielone? Takich unikaj. Ekspert: Mogą zawierać toksyny

Zielony, żółty, z brązowymi plamami, a może przejrzały. Jakie banany są najlepsze i najzdrowsze? Przy wyborze zwykle kierujemy się doznaniami smakowymi lub potrzebą, np. gdy chodzi o wypieki. Jednak kolor owocu ma znaczenie także dla naszego zdrowia.
Banany
Jakie banany są najzdrowsze, żółte czy zielone? Fot. gustavomellossa / iStock

Banany są doskonałym źródłem składników odżywczych, przede wszystkim potasu. Wspierają układ krążenia i odporność, korzystnie wpływają na poziom złego cholesterolu, a nawet na cerę i kondycję włosów. Dostarczają także energii. To, jak wpłyną na organizm, zależy jednak przede wszystkim od tego, na jakim etapie dojrzewania się znajdują.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Jakie banany są najlepsze? Zielone, niedojrzałe, żółte, brązowe - sprawdź, które wybrać

Malwina Umiastowska, dietetyczka kliniczna, w "Pytaniu na śniadanie" tłumaczyła, że "warto jeść wszystkie", bo każdy z nich będzie miał inne właściwości. - Mniej dojrzałe będą miały mniej cukru - podkreśliła. Twardsze i zielonkawe zawierają przede wszystkim więcej skrobi opornej, która dobrze działa na jelita. Są jednak mniej słodkie w smaku. Przejrzałe, brązowe banany mają cukru najwięcej. Takie owoce doskonale sprawdzają się w domowych wypiekach i koktajlach.

Banany
Banany Jakiego koloru banany są najzdrowsze? Fot. Bartosz Makowczynski / Agencja Wyborcza.pl

Czy jedzenie zielonych bananów jest zdrowe? Ekspert ostrzega. Na takie uważaj

Niedojrzałe banany, jak czytamy na portalu healthline.com, zawierają głównie skrobię, która stanowi 70-80 proc. ich masy. To w większości skrobia oporna, która nie jest trawiona w jelicie cienkim, a przy tym pobudza perystaltykę i ułatwia wypróżnianie. W miarę dojrzewania i zmiany koloru owoce te tracą zawartość skrobi, która przekształcana jest w cukry proste, sacharozę, glukozę i fruktozę. W bardzo dojrzałym zawartość skrobi może spaść do zaledwie 1 proc. Niedojrzałe są też dobrym źródłem pektyn. Ich rozkładanie się z czasem sprawia, że banany miękną. Skrobia oporna i pektyny pomagają chronić układ trawienny i jelita, a przy tym pozwalają kontrolować poziom cukru we krwi.

A co z żółtymi bananami? W tych owocach panuje równowaga między zawartością skrobi i cukru, przy czym zawierają mniej błonnika niż niedojrzałe. Mają jednak dużą zawartość antyoksydantów (przeciwutleniaczy), są też łatwiejsze do strawienia. Zarówno niedojrzałe, jak i żółte są doskonałym źródłem potasu, witaminy B6 i C, a także magnezu. Jeśli ograniczasz cukier, lepiej sięgaj po mniej dojrzałe. Nie ma to dla ciebie znaczenia? Spokojnie wybieraj dojrzałe owoce. Prof. Sven-David Mueller, cytowany przez Onet.pl, odradza jednak spożywanie mocno niedojrzałych bananów, bo "wciąż mogą zawierać łagodne toksyny, które są neutralizowane tylko w procesie dojrzewania". Jakie banany wolisz? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: