Banany są doskonałym źródłem składników odżywczych, przede wszystkim potasu. Wspierają układ krążenia i odporność, korzystnie wpływają na poziom złego cholesterolu, a nawet na cerę i kondycję włosów. Dostarczają także energii. To, jak wpłyną na organizm, zależy jednak przede wszystkim od tego, na jakim etapie dojrzewania się znajdują.
Jakie banany są najlepsze? Zielone, niedojrzałe, żółte, brązowe - sprawdź, które wybrać
Malwina Umiastowska, dietetyczka kliniczna, w "Pytaniu na śniadanie" tłumaczyła, że "warto jeść wszystkie", bo każdy z nich będzie miał inne właściwości. - Mniej dojrzałe będą miały mniej cukru - podkreśliła. Twardsze i zielonkawe zawierają przede wszystkim więcej skrobi opornej, która dobrze działa na jelita. Są jednak mniej słodkie w smaku. Przejrzałe, brązowe banany mają cukru najwięcej. Takie owoce doskonale sprawdzają się w domowych wypiekach i koktajlach.
Niedojrzałe banany, jak czytamy na portalu healthline.com, zawierają głównie skrobię, która stanowi 70-80 proc. ich masy. To w większości skrobia oporna, która nie jest trawiona w jelicie cienkim, a przy tym pobudza perystaltykę i ułatwia wypróżnianie. W miarę dojrzewania i zmiany koloru owoce te tracą zawartość skrobi, która przekształcana jest w cukry proste, sacharozę, glukozę i fruktozę. W bardzo dojrzałym zawartość skrobi może spaść do zaledwie 1 proc. Niedojrzałe są też dobrym źródłem pektyn. Ich rozkładanie się z czasem sprawia, że banany miękną. Skrobia oporna i pektyny pomagają chronić układ trawienny i jelita, a przy tym pozwalają kontrolować poziom cukru we krwi.
A co z żółtymi bananami? W tych owocach panuje równowaga między zawartością skrobi i cukru, przy czym zawierają mniej błonnika niż niedojrzałe. Mają jednak dużą zawartość antyoksydantów (przeciwutleniaczy), są też łatwiejsze do strawienia. Zarówno niedojrzałe, jak i żółte są doskonałym źródłem potasu, witaminy B6 i C, a także magnezu. Jeśli ograniczasz cukier, lepiej sięgaj po mniej dojrzałe. Nie ma to dla ciebie znaczenia? Spokojnie wybieraj dojrzałe owoce. Prof. Sven-David Mueller, cytowany przez Onet.pl, odradza jednak spożywanie mocno niedojrzałych bananów, bo "wciąż mogą zawierać łagodne toksyny, które są neutralizowane tylko w procesie dojrzewania". Jakie banany wolisz? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.