Pstrąg w galarecie to doskonałe danie, które warto przygotować na wigilijną kolację. Ryba ta ma jedną podstawową zaletę – bardzo łatwo usunąć jej ości, których wcale nie ma tak dużo. Pstrąg w galarecie bez ości bez wątpienia przypadnie do gustu nawet tym nieprzepadającym za rybami. Jak przyrządzić tę potrawę?
Przepis na pstrąga w galarecie - filet
Składniki:
- 500 g filetów z pstrąga
- 1 i 1/2 litra wody
- 2 marchewki
- 1 niewielka pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 6 łyżek żelatyny
- 6 liści laurowych
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Filet z pstrąga w galarecie
- Filety z pstrąga pokrój na kawałki o szerokości około 1,5 cm.
- Umyj i obierz marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj bulion przez 15 minut. Następnie włóż do garnka kawałki ryby i gotuj jeszcze 15 minut. Następnie filety wyłóż na półmisek, a warzywa wyjmij z bulionu (zostaw je do przyozdobienia talerza).
- Ugotowany wywar przecedź przez gęste sitko. Potem dodaj żelatynę i rozpuść w bulionie. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Rybę zalej bulionem, odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw do lodówki, aby galareta dobrze stężała.
- Pstrąg w galarecie z octem smakuje najlepiej – możesz skropić porcję dania lub dodać ocet już w trakcie gotowania bulionu.
Zobacz również nasz przepis na świątecznego śledzia na trzy sposoby:
Pstrąg w galarecie w całości
Cały pstrąg w galarecie to potrawa, która nie tylko dobrze smakuje, ale także dobrze się prezentuje. Można go przygotować w prawie taki sam sposób, co filet z pstrąga w galarecie, ale oczywiście zamiast filetów używamy całej ryby. Trzeba ją dobrze oczyścić i wypatroszyć.
Cały pstrąg w galarecie – przepis krok po kroku
- Oczyść i wypatrosz pstrąga, którego będziesz przyrządzać.
- Przygotuj warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ewentualnie por) – umyj je i obierz, a następnie wrzuć je do wody razem z zielem angielskim i liściem laurowym, i gotuj przez 30 minut.
- Wyjmij warzywa z garnka i przecedź bulion. Wrzuć do niego sprawionego pstrąga i gotuj przez 15 minut.
- Ugotowanego pstrąga wyłóż na półmisek, dodaj pokrojoną marchew z bulionu.
- W bulionie rozpuść żelatynę, a potem dopraw go solą, pieprzem i cukrem.
- Rybę zalej bulionem. Odstaw do przestudzenia, a potem wstaw do lodówki, aby galareta stężała.
- Potrawę podawaj schłodzoną. Pstrąg w galarecie z cytryną lub octem będzie smakował wybornie!
Pstrąg w galarecie – dekoracja
Do dekoracji tego dania najlepiej zużyć warzyw pozostałych po gotowaniu bulionu. Pokrój je w gwiazdki lub po prostu w plastry i rozłóż na talerzu według fantazji. Do dekoracji możesz użyć także natki pietruszki i szczypiorku, ale także plastrów cytryny lub pomarańczy (najlepiej bez skórki, aby można było je od razu zjeść jako element dania).