Karp smażony wigilijny - jak go przygotować, by smakował najlepiej? Podpowiadamy i mamy przepis

Karp smażony to jeden ze sposobów na podanie karpia podczas wigilijnej wieczerzy. To także najłatwiejsza metoda na przyrządzenie tej ryby. Karp wigilijny to danie niepowtarzalne, dla wielu osób jest najważniejszą potrawą na świątecznym stole. Jak usmażyć karpia? Podpowiadamy!

Karp w Polsce znany jest od XIII wieku. Niegdyś był ulubioną rybą polskich królów – stąd wzięła się jego nazwa – karp królewski. Popularność zyskał jednak w okresie PRL-u, kiedy to zaczął pojawiać się na wigilijnych stołach Polaków. Obecnie ryba ta budzi spore kontrowersje, jedni ją uwielbiają i wyczekują świątecznej kolacji, inni odchodzą od przygotowywania tej potrawy. Karp smażony wigilijny, który jest dobrze przygotowany to bardzo dobre danie! Jak smażyć karpia na patelni? Wszystko znajdziecie w przepisie!

Jak przygotować karpia do smażenia?

Wiele osób nie przepada za karpiem wigilijnym ze względu na jego mulisty posmak. Można jednak łatwo się go pozbyć! Podajemy dwa sposoby na poprawienie smaku ryby.

1. Sprawionego i pokrojonego na kawałki karpia włóż do mleka wymieszanego z sokiem z cytryny oraz majerankiem. Wszystko włóż do lodówki i zostaw tam na całą noc. Przed usmażeniem dokładnie go osusz z mleka. Możesz użyć do tego maślanki.

2. Pokrój cebulę w plastry i obłóż nią kawałki ryby skropione sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na całą noc.

Na czym smażyć karpia?

Do smażenia karpia najlepiej użyć oleju lub klarowanego masła. Nie polecamy smażenia karpia na margarynie. Karp smażony na maśle to najsmaczniejszy sposób na tę rybę!

Jak usmażyć karpia, żeby nie było ości?

Jeśli chcemy przyrządzić karpia z małą ilością ości, zwróćmy uwagę już na wielkość ryby podczas jej kupowania. Małe karpie mają zwykle więcej drobnych ości. Wybrana przez nas ryba powinna ważyć od 1,5 do 2 kg. Jednym ze sposobów na pozbycie się ości z karpia jest wymoczenie go po usmażeniu w occie. Jeśli lubisz octowy smak, śmiało wypróbuj ten sposób! Smażenie karpia powinno się odbywać na dużej ilości tłuszczu (a potem dobrze odsączony na ręczniku), od razu po obtoczeniu w panierce z bułki tartej z dodatkiem mąki i jajek.

Karp smażony wigilijny – przepisie

Składniki:

  • 4 dzwonka lub filety z karpia,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • masło klarowane lub olej rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku

Jak smażyć karpia?

Do jednej miseczki wsyp mąkę, do drugiej bułę tartą, a w trzeciej roztrzep jajko. Kawałki karpia wkładaj do mąki, potem do jajka, a na koniec do bułki tartej (zobacz również: Zabrakło bułki tartej? Zastąpi ją jeden tani składnik, który na pewno masz w domu). Na patelni rozgrzej dużą ilość tłuszczu i dobrze go rozgrzej. Kawałki karpia wrzucaj na głęboki tłuszcz i smaż, aż ładnie się zezłocą po obu stronach. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj na ciepło.

Wskazówka! Smażenie karpia powinno odbywać się niedługo przed podaniem go. Odsmażenie ryby sprawi, że będzie ona o wiele tłuściejsza, a przez podgrzanie w mikrofalówce panierka może rozmięknąć. To mocno obniża walory smakowe karpia! Jeśli musisz go podgrzać, najlepiej zrobić to w piekarniku, bez dodawania tłuszczu (zobacz również: 10 potraw, które bez problemu przyrządzisz w mikrofali. Jest też deser gotowy w 90 sekund).

Od karpia wolisz rybę po grecku? Sprawdź nasz przepis na nią w nieco innym wydaniu - w cieście francuskim:

Zobacz wideo