Dorsz smażony to pyszne danie, które można przyrządzić zarówno na Wigilię, jak i na co dzień. Jest łatwo dostępny w sklepach przez cały rok. Poza tym jest rewelacyjnym źródłem białka, fosforu, selenu, witaminy D3 i B12 oraz kwasu omega-3. Jak usmażyć dorsza? A jak przygotować dorsza z piekarnika?
Tak, dorsz ma ości, jak zresztą wszystkie ryby. W sprzedawanych w sklepach filetach jest ich jednak zwykle bardzo mało. Zwłaszcza w filetach z części ogonowej tej ryby może ich nie być prawie wcale. Takie delikatne filety warto włączyć w dietę dzieci lub serwować osobom, które nie przepadały dotąd za rybami – w tej wersji bez wątpienia im posmakują!
Najlepiej kupić gotowe filety z ryby, ponieważ filetowanie nie należy do najprostszych zadań. Jeśli jednak musisz mu stawić czoła, warto poszukać filmów instruktażowych w internecie lub poprosić kogoś doświadczonego o pomoc, by wszystko zobaczyć na własne oczy i nie uszkodzić ryby. Dorsza połóż na boku, grzbietem w swoją stronę. Weź ostry nóż i zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa, uważaj, aby go nie uszkodzić. Pogłębiaj nacięcie stopniowo, a gdy ostrze przebije się na drugą stronę, przesuń nóż w stronę ogona. Nóż wsuń pod kręgosłup i odkrój go od fileta. Jak usmażyć filet z dorsza?
Składniki:
Zobacz także nasz przepis na dorsza pod kruszonką:
Jednym ze sposobów na doprawienie dorsza jest skorzystanie z czosnku, trawy cytrynowej i pieprzu ziołowego. Można dodać też ziarna kolendry lub odrobinę soku z cytryny – to aromaty, które doskonale łączą się ze smakiem ryby.