Dorsz smażony
Dorsz smażony to pyszne danie, które można przyrządzić zarówno na Wigilię, jak i na co dzień. Jest łatwo dostępny w sklepach przez cały rok. Poza tym jest rewelacyjnym źródłem białka, fosforu, selenu, witaminy D3 i B12 oraz kwasu omega-3. Jak usmażyć dorsza? A jak przygotować dorsza z piekarnika?
Czy dorsz ma ości?
Tak, dorsz ma ości, jak zresztą wszystkie ryby. W sprzedawanych w sklepach filetach jest ich jednak zwykle bardzo mało. Zwłaszcza w filetach z części ogonowej tej ryby może ich nie być prawie wcale. Takie delikatne filety warto włączyć w dietę dzieci lub serwować osobom, które nie przepadały dotąd za rybami – w tej wersji bez wątpienia im posmakują!
Jak filetować dorsza?
Najlepiej kupić gotowe filety z ryby, ponieważ filetowanie nie należy do najprostszych zadań. Jeśli jednak musisz mu stawić czoła, warto poszukać filmów instruktażowych w internecie lub poprosić kogoś doświadczonego o pomoc, by wszystko zobaczyć na własne oczy i nie uszkodzić ryby. Dorsza połóż na boku, grzbietem w swoją stronę. Weź ostry nóż i zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa, uważaj, aby go nie uszkodzić. Pogłębiaj nacięcie stopniowo, a gdy ostrze przebije się na drugą stronę, przesuń nóż w stronę ogona. Nóż wsuń pod kręgosłup i odkrój go od fileta. Jak usmażyć filet z dorsza?
Dorsz smażony – przepis
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1-2 jajka
- mąka pszenna (ok. 1/2 szklanki)
- bułka tarta (ok. 1 szklanki)
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Jak smażyć dorsza?
- Filety z dorsza zamarynuj – obsyp je solą i pieprzem, a także skrop sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Ryba wtedy przejdzie smakiem i stanie się krucha.
- Przygotuj składniki panierki – jajko rozkłóć, a na osobne talerze wysyp mąkę i bułkę tartą. Zamarynowane filety obtocz w mące, potem w jajku, a potem jeszcze raz w mące.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Dorsz smażony powinien być przez około 3-4 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsącz rybę, używając papierowego ręcznika.
Zobacz także nasz przepis na dorsza pod kruszonką:
Jak przyprawić dorsza?
Jednym ze sposobów na doprawienie dorsza jest skorzystanie z czosnku, trawy cytrynowej i pieprzu ziołowego. Można dodać też ziarna kolendry lub odrobinę soku z cytryny – to aromaty, które doskonale łączą się ze smakiem ryby.
Dorsz pieczony w ziołach - przepis
- 400 g filetów z dorsza
- kilka ziaren kolendry
- 100 g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki trawy cytrynowej
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować dorsza i ile piec rybę w piekarniku?
- Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, a potem skrop sokiem z cytryny. Wstaw je do lodówki na co najmniej godzinę.
- Czosnek wyciśnij w wyciskarce, kolendrę rozgnieć w moździerzu. Dodaj trawę cytrynową, miękkie masło i wymieszaj.
- Masło ziołowo-czosnkowe rozprowadź na kawałkach ryby i zawiń je w folię aluminiową. Piecz przez 25 minut w temperaturze 190*C.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz