Zostały ci buraki z zakwasu na barszcz? Zrobisz taką sałatkę, że teściowa popłacze się ze szczęścia

Robisz zakwas z buraków na święta do pysznego barszczyku i nie wiesz, co zrobić z kiszonymi burakami? Oczywiście możesz je po prostu zjeść, dołożyć do barszczu lub zrobić absolutnie przepyszną sałatkę idealną na świąteczny stół. Wystarczy, że dodasz do niej składniki, które i tak na bank masz pod ręką. Gwarantuję, że ochom i achom nie będzie końca.

Jeśli myślimy o sałatkach na święta, na pewno do głowy przychodzą nam stare, sprawdzone przepisy. Oczywiście prym wiedzie jarzynowa, pojawia się także przepyszny śledzik pod pierzynką, gyros lub najróżniejsze sałatki z makaronem albo ziemniakami. Jakiś czas temu jeden przepis wygryzł te wszystkie sałatki na Boże Narodzenie i robię "odpadkowe cudo", jak nazywa go pieszczotliwie teściowa. Zawsze zostawało mi za dużo buraków z zakwasu. Część dojadaliśmy na siłę, część lądowała w barszczu, ale i tak było ich za dużo. Postanowiłam więc je pokroić, wymieszać z jajkiem, czosnkiem i fasolką konserwową. Nie żartuję, jest tak pyszna, że jarzynową robię w talerzu na zupę, zaś tę z kiszonych buraków w kilkulitrowej misce. 

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Co zrobić z burakami z zakwasu? Ten przepis na sałatkę na święta wygryzie inne

Składniki na średnią salaterkę:

  • 3 średnie kiszone buraki,
  • 5 jajek na twardo,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • garść ziaren słonecznika,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • pół puszki czerwonej fasoli,
  • sól, pieprz, majonez, odrobina chrzanu.

Proporcje możesz dowolnie zwiększać.

Sałatka z kiszonych buraków - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo i pozostaw do ostygnięcia. Buraki pokrój w kostkę (najlepiej rób to w rękawiczkach - kwas może podrażnić dłonie). Przełóż do miski.
  2. Do miski z burakami dodaj pokrojone w kostkę jajka, ogórki konserwowe, słonecznik oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj także fasolę odsączoną z zalewy i wymieszaj.
  3. Sałatkę dopraw do smaku solą, sporą ilością pieprzu oraz wymieszaj z majonezem i odrobiną chrzanu. Następnie odłóż do lodówki na jakiś czas, by smaki się przegryzły.

Jeśli spodobał ci się ten przepis na sałatkę z buraków, musisz wiedzieć, że z powodzeniem możesz go przygotować kilka dni przed Wigilią. Spokojnie wytrzyma w lodówce do czterech dni. Pamiętaj jednak, żeby miseczkę z sałatką szczelnie przykryć, ponieważ jej zapach jest intensywny i może przenikać do innych potraw i produktów.

Więcej o: