Jeśli myślimy o sałatkach na święta, na pewno do głowy przychodzą nam stare, sprawdzone przepisy. Oczywiście prym wiedzie jarzynowa, pojawia się także przepyszny śledzik pod pierzynką, gyros lub najróżniejsze sałatki z makaronem albo ziemniakami. Jakiś czas temu jeden przepis wygryzł te wszystkie sałatki na Boże Narodzenie i robię "odpadkowe cudo", jak nazywa go pieszczotliwie teściowa. Zawsze zostawało mi za dużo buraków z zakwasu. Część dojadaliśmy na siłę, część lądowała w barszczu, ale i tak było ich za dużo. Postanowiłam więc je pokroić, wymieszać z jajkiem, czosnkiem i fasolką konserwową. Nie żartuję, jest tak pyszna, że jarzynową robię w talerzu na zupę, zaś tę z kiszonych buraków w kilkulitrowej misce.
Składniki na średnią salaterkę:
Proporcje możesz dowolnie zwiększać.
Jeśli spodobał ci się ten przepis na sałatkę z buraków, musisz wiedzieć, że z powodzeniem możesz go przygotować kilka dni przed Wigilią. Spokojnie wytrzyma w lodówce do czterech dni. Pamiętaj jednak, żeby miseczkę z sałatką szczelnie przykryć, ponieważ jej zapach jest intensywny i może przenikać do innych potraw i produktów.