Zrobiłam wieniec z ciasta francuskiego. Wyszedł tak pyszny, że podam go na święta

Przekąski z ciasta francuskiego już nieraz uratowały mnie, kiedy nagle zjawili się niespodziewani goście lub brakowało mi pomysłów na to, co podać na stół podczas imprezy. Ostatnio jednak postanowiłam zrobić z ciasta francuskiego danie na obiad i muszę powiedzieć jedno: ten wieniec ze szpinakiem, łososiem i dodatkami wbił mnie w fotel. Już nikt nie może mi zarzucić, że słabo gotuję. Wyszło mi coś tak pysznego, że na pewno zrobię to znowu na święta, a niech mnie chwalą!

Internet aż roi się od najróżniejszych przepisów na ciasto francuskie. Zwykle są to łatwe i szybkie receptury zarówno na przekąski, jak i na dania obiadowe i świąteczne. Jakiś czas temu wpadł mi w oko filmik z przepisem na wieniec z ciasta francuskiego. Nie pamiętałam jednak, co dokładnie w nim było, więc postanowiłam stworzyć własny przepis. Na początku obawiałam się, że to połączenie składników nie zagra, ale prawda okazała się inna. Wyszło pysznie! 

Zobacz wideo Z dziwnego grzyba zrobiliśmy pyszne paszteciki. Zobacz przepis

Zrobiłam wieniec z ciasta francuskiego. Pycha to mało powiedziane

Kiedy skończyłam pracę, założyłam czapkę i brzydkie, ale ciepłe buty i przybieżałam niczym pastuszkowie do pobliskiego marketu bez żadnego konkretnego planu. Wiedziałam tylko, że mam kupić arkusz ciasta francuskiego. Myślałam o kurczaku, pieczarkach i serze, ale wydało mi się to zbyt przewidywalne. Na dziale rybnym zobaczyłam łososia wędzonego na zimno w niezłej cenie i już w głowie powoli układał mi się przepis. Do koszyka dołożyłam świeży szpinak, serek śmietankowy, ser feta i suszone pomidory. Co ma być to będzie - to moje motto. Wróciłam do domu i zajęłam się przygotowywaniem obiadu. Miałam godzinę, bo wtedy miał wrócić mąż. 

Wieniec z ciasta francuskiego z łososiem, szpinakiem i serem. Sama wymyśliłam przepis

Na początku zajęłam się farszem, co nie dziwi, bo wymyśliłam sobie gęsty sos. Na patelni podsmażyłam posiekaną cebulkę z suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę. Kiedy cebulka się zezłociła, dołożyłam szpinak - dość sporo. Smażyłam, aż szpinak oddał wodę i dodałam dwa sery - czubatą łyżkę serka śmietankowego i czubatą łyżkę sera feta. Na fetę wolałam uważać, bo i łosoś, i suszone pomidory są dość intensywne w smaku. 

Składniki na wieniec z ciasta francuskiego
Składniki na wieniec z ciasta francuskiego Joanna Szumilas-Głowacka

Kiedy farsz był gotowy i trochę stężał (zadbałam o to, ponieważ zwarty farsz dużo łatwiej się rozprowadza), zajęłam się rzeczą, która zawsze bardzo mnie stresuje, a mianowicie zawijaniem ciasta. Na rozłożonym arkuszu rozprowadziłam szpinakowy farsz i ułożyłam cienkie płaty wędzonego łososia. Następnie zwinęłam w rulon (nawet się nie porwał) i połączyłam końce, tworząc coś w rodzaju oponki. Ale miał to być wieniec, a nie oponka, więc musiałam nadać daniu kształt. Z pomocą przyszedł mi spinacz do bielizny. "Poszczypałam" nim ciasto, tworząc przy okazji niewielkie dziurki, z których podczas pieczenia miała ulatywać para. Następnie posmarowałam roztrzepanym jajkiem i cyk, do piekarnika. Piekłam 40 minut w 180 stopniach. 

Upiekłam wieniec z ciasta francuskiego. To połączenie zachwyciło nawet męża

Wieniec wyjęty z piekarnika pachniał przepięknie i już miałam ochotę go pokroić i spróbować swojego dzieła. Jednak pomyślałam, że warto byłoby go jakoś udekorować, wszak je się także oczami. Szukając inspiracji, otworzyłam lodówkę i wyjęłam musztardę francuską, kapary i kilka listków szpinaku, które mi zostały. Zrobiłam kilka kleksów z musztardy, dodałam także wzorek z sosu majonezowo-paprykowego, dołożyłam kapary i kawałeczki suszonych pomidorów. Wyszło pysznie, nie mogliśmy się oderwać. 

Przepis na wieniec z ciasta francuskiego z łososiem i farszem szpinakowym

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego, 
  • ok. 300 g świeżego szpinaku, 
  • pół cebuli, 
  • kilka cienkich plastrów wędzonego łososia,
  • 4 suszone pomidory, 
  • łyżka serka śmietankowego, 
  • łyżka sera feta, 
  • kilka kaparów, 
  • musztarda, 
  • ulubiony ostry sos (opcjonalnie), 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • roztrzepane jajko.

Sposób wykonania:

  1. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż do zeszklenia cebulkę z suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę. Dodaj szpinak i podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Dopraw odrobiną soli i pieprzem. 
  2. Do podduszonych warzyw dodaj serek śmietankowy i fetę. Podsmażaj, aż serki się rozpuszczą, tworząc gęsty sos. Następnie odstaw do ostygnięcia. 
  3. Ciasto francuskie rozwiń i rozprowadź na nim farsz ze szpinaku i serków. Następnie dodaj płaty wędzonego łososia. Zwiń całość w roladę, łącząc ze sobą dłuższe boki. Połącz je, tworząc coś w rodzaju oponki. 
  4. Roladę ozdób w dowolny sposób, możesz ponacinać widelcem lub zrobić inne wzorki. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 40-45 minut. 
  5. Po upieczeniu udekoruj wieniec ulubionymi dodatkami. Mogą to być, tak jak u mnie, kapary, ale sprawdzą się też oliwki lub marynowane pieczarki.
Więcej o: