Sezon grillowy właśnie wystartował i do woli możemy biesiadować z rodziną i znajomymi, zajadając się smakołykami z gorącego rusztu. Polacy uwielbiają grilowanie, ale wciąż brakuje im nieco spontaniczności. Co położyć na grillu zamiast oklepanych kiełbasek i karkówki? Postaw na jedną z ulubionych potraw Roberta Makłowicza - tak soczystego mięsa grzech nie spróbować.
2
chef chadi /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na grilla, o którym wam powiem, jest w Polsce mało znany, natomiast na Bałkanach, zwłaszcza w w Chorwacji i Czarnogórze uznawany jest niemal za danie narodowe. Oczywiście osoby, które miały okazję spędzać urlop w którymś z tych krajów, pewnie miały okazję spróbować pleskawicy (lub oryginalnie - pljeskavicy). Na pierwszy rzut oka, pleskawica wygląda jak doskonale znany nam grillowany burger, jednak nic bardziej mylnego. To danie o innym smaku i aromacie, a to zasługa przypraw i dodatków.
REKLAMA
Zobacz wideo Świetny patent na majówkę!
Najlepsze danie z grilla. Dlaczego warto zrobić bałkańską pleskawicę?
Oczywiście powody są dwa. Po pierwsze, pleskawica z pewnością zaskoczy gości, którzy mogą na pierwszy rzut oka pomylić ją ze wspomnianym burgerem lub bryzolem (wiele restauracji bałkańskich serwuje zamiast oryginalnej pleskawicy z baraniny i wołowiny, coś na kształt połączenia burgera i bryzola). Oprócz elementu zaskoczenia, istotny jest także smak mięsa, które powinno chwilę dojrzewać, zwykle wystarczą już dwa dni. To nic trudnego, a zwykłe spotkanie przy grillu może zamienić się w wesołą, wakacyjną biesiadę, zupełnie jak na urlopie w Chorwacji.
Mięso na grilla. Zrób klasyczną pleskawicę i wpraw gości w zachwyt
Składniki:
500 g wołowiny (najlepiej lekko przerośniętej tłuszczem),
500 g baraniny lub jagnięciny,
opcjonalnie 200 g karkówki lub łopatki wieprzowej,
1 większa cebula,
2 małe papryczki chili (polecam usunąć pestki),
sól, pieprz, opcjonalnie odrobina oregano i posiekanej kolendry,
kilka łyżek wody gazowanej,
odrobina oliwy.
Soczysta i aromatyczna pleskawica - sposób wykonania:
Oryginalnie pleskawicę powinno się drobno posiekać. Jednak możemy pójść na skróty i zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodaj dwie pełne łyżeczki soli, ugnieć całość, dodaj 2-3 łyżki oliwy i odrobinę wody. Ponownie wymieszaj, miskę z mięsem przykryj folią aluminiową lub spożywczą i odstaw do lodówki na 2-3 dni.
Oczywiście opcja dojrzewania mięsa jest istotna, ale nie jest również absolutnie konieczna. Jeśli chcesz skrócić czas oczekiwania na to pyszne danie, możesz przygotować je od razu. Kiedy chcesz zabrać się za przygotowanie potrawy, zetrzyj cebulę na tarce, drobno posiekaj papryczkę chili, dodaj pieprz i oregano, a także kolendrę, jeśli chcesz.
Mięso ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie z mięsa odrywaj mniejsze kawałki i spłaszcz je tak, by przypominały mięso na burgery. Następnie smaż je na mocno rozgrzanym ruszcie.
Jak podawać pleskawicę? Najlepiej w towarzystwie lawaszu lub innego bałkańskiego pieczywa, lub po prostu z grillowaną bułką. Nie wolno zapomnieć o warzywach - grillowana papryka, pomidory i bakłażan udoskonalą smak. Polecam jednak sałatkę szopską - absolutną klasykę kuuchni bałkańskiej. To połączenie jest po prostu idealnie.