Grillowanie w majówkę to niemalże polska tradycja. W trakcie wolnych dni wiele osób organizuje spotkanie na świeżym powietrzu z bliskimi czy przyjaciółmi, połączone z pichceniem smakołyków na ogniu. Królują kiełbasy, karczek, niekiedy także kurczak, warzywa i szaszłyki. Jak je przyrządzić, by były naprawdę wyborne? Z tacką czy może bez?
Grillowanie to prosty, a przy tym przepyszny sposób na przyrządzenie prawdziwej uczty. Wraz ze zbliżającym się latem, coraz częściej organizujemy spotkania pod chmurką, w trakcie których nie brakuje dań prosto z rusztu. Odpowiednio przypieczone, chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku sprawiają, że niejednej osobie pocieknie ślinka. Zanim jednak weźmiemy się za przygotowywanie smakołyków, warto pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że będzie ono bezpieczne, a w efekcie także smaczne. Przede wszystkim wykorzystuj opał oraz rozpałkę przeznaczoną do grillowania, do tego z atestami.
Drugą kwestią jest przygotowanie rusztu i dbałość o jego czystość. Niestety, tradycyjne czyszczenie go bywa problematyczne i czasochłonne, jednak po każdym grillowaniu należy to zrobić. Jeśli nie chcesz marnować czasu i pieniędzy na gotowe specyfiki, wypróbuj domowy trik, który znacznie ułatwi cały proces. Ruszt wystarczy posypać sodą oczyszczoną, po czym przetrzeć wilgotną ściereczką, a cały tłuszcz zejdzie bez problemu. Sprawdzi się też połówka cytryny, której możesz użyć jak gąbki. Na koniec dokładnie wszystko płucz i wysusz. W trakcie pieczenia pamiętaj, aby grillować krótko oraz zrezygnuj z kupna gotowych, często zamarynowanych potraw.
Kiedy grill jest już gotowy, a jedzenie czeka na pieczenie, wiele osób staje przed dylematem, jak smażyć, z tacką, czy bez? Na pierwszą opcję zazwyczaj decydują się osoby, które dość mają szorowania rusztu, a do tego irytuje ich przywieranie do niego potraw. Czy to dobrze rozwiązanie? Swoją opinią w rozmowie z portalem "Smakosze" podzielił się Kacper Salzman, kucharz oraz prowadzący Wyższą Szkołę Grilla. Jak zdradził, odpowiedź jest dla niego naturalna i jedyna. - Tacka to tylko bardzo niskiej jakości patelnia. Nie wiem nawet, skąd wzięła się ta moda. Nie chcesz, by mięso przywierało do rusztu? Dobrze rozgrzej grill — powiedział. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.