• Link został skopiowany

Pizza i deser z grilla? Oto 12 zaskakujących pomysłów na dania główne i przystawki

Sezon grillowy ruszył pełną parą. Co przygotować na majówkowe (i nie tylko majówkowe) spotkania z bliskimi przy grillu? Jakie dania z grilla podać dzieciom, a co spodoba się gościom, którzy są weganami? Skorzystaj z naszych przepisów, a twoje grillowe przyjęcie będzie bardzo udane!
Pizza i deser z grilla? Oto 12 zaskakujących pomysłów na dania główne i przystawki (zdjęcie ilustracyjne)
Malisa Nicolau / iStock

Co przygotować na grilla? Przepis na przepyszne burgery

Hamburgery to szybkie danie, które bez problemu można przyrządzić na grillu. To ciekawa odmiana od tradycyjnej wersji, w której mięso przygotowywane jest na patelni.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Do zrobienia pysznych, aromatycznych burgerów z grilla potrzebujemy tych składników:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • bułki do hamburgerów
  • ulubione dodatki (sałata, pomidor, cebula, ser, ketchup)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mieszamy w misce z dodatkiem soli i pieprzu, po czym formujemy kotlety o grubości około 2 cm.
  2. Uformowane mięso smażymy na rozgrzanym grillu przez około 4-5 minut z każdej strony.
  3. W międzyczasie podgrzewamy także bułki przez kilka minut, po czym formujemy hamburgera.

Grillowane szaszłyki. Wyborna przekąska na majówkę

Popularną przekąską z grilla są również różnego rodzaju szaszłyki. My proponujemy je w wersji z warzywami i kurczakiem.

Składniki:

  • pokrojona na kawałki pierś z kurczaka
  • pokrojone na kawałki warzywa: czerwona i żółta papryka, cebula, pieczarki
  • marynata ziołowa lub czosnkowa

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki kurczaka marynujemy przez około 30 minut.
  2. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki mięsa i warzywa.
  3. Gotowe szaszłyki grillujemy przez 10-15 minut, często obracając, aż mięso będzie odpowiednio ugrillowane.

Przepisy na grilla. Boskie krewetki z masłem czosnkowym

Pora na bardziej orientalną propozycję potrawy z grilla - grillowane krewetki z masłem czosnkowym. Połączenie obu tych składników jest idealne zarówno na danie główne, jak i smaczną przekąskę.

Składniki:

  • surowe i oczyszczone krewetki
  • masło
  • posiekany czosnek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz, świeże posiekane zioła (np. natka pietruszki)

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozgrzewamy w garnku, dodajemy do niego posiekany czosnek i smażymy przez kilka minut.
  2. Krewetki układamy na grillu i smażymy przez kolejne 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się różowe.
  3. Całość mieszamy kropimy sokiem z cytryny i posypujemy siekanymi ziołami.

Co przygotować na urodzinowe przyjęcie grillowe?

Szybką i wygodną w przygotowaniu, a przy tym pyszną przekąską na grilla mogą być marynowane szaszłyki z warzywami i serem halloumi. Na patyczki można nadziać np.  paprykę, cebulę, cukinię i pomidory, które w połączeniu z roztapiającym się serem i marynatą zapewnią uczestnikom imprezy smaczny przerywnik od zabawy.

Na główne danie możemy zaserwować steki z kurczaka z grilla. Wystarczy pokroić mięso na płaty, po czym zamarynować je np. w ziołowej lub czosnkowej marynacie. Tak przygotowanego kurczaka należy grillować na średnim ogniu przez około 6-8 minut z każdej strony, aż uzyskają odpowiedni poziom miękkości i aromatu.

Znakomitym dodatkiem do dania głównego będzie sałatka z grillowanymi warzywami, takimi jak cukinia, bakłażan, papryka, pomidor i cebula. Każde z nich kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, czosnkiem i ziołami. Grillujemy do momentu, kiedy zauważymy charakterystyczne lekkie przypalenie.

Co na grill party dla dzieci? Pizza z grilla!

Ciekawą przekąską dla najmłodszych uczestników grill party mogą być minipizze. Najlepiej przygotować je na cienkim cieście, które będzie można wrzucić na ruszt. Składniki warto skonsultować z pociechami - mogą dodawać sos pomidorowy, ser czy ulubione warzywa. Kontrolujmy temperaturę i stan ciasta, aby nie doszło do jego przypalenia.

Głównym daniem dla dzieci podczas grill party mogą być również minihamburgery z mielonego kurczaka lub wołowiny. Mięso należy usmażyć do odpowiedniego stopnia wysmażenia, po czym włożyć je do małych bułek, wraz z ulubionymi dodatkami (ser, pomidory, sałata, ketchup).

Na grillu można przygotować również deser dla dzieci! Do przygotowania grillowanej owocowej saszetki wystarczą gruszki, brzoskwinie, kawałki ananasa, które umieszczamy na umieść na folii aluminiowej, posypujemy cynamonem i dodajemy po kapce miodu. Po kilku minutach grillowania możemy je przełożyć do wybranego kawałka np. tortilli lub bezpośrednio na talerz.

Co na grill bez mięsa, dla wegan?

Świetną propozycją dania na grilla dla wegan są szaszłyki warzywne. Wybrane warzywa warto wcześniej zamarynować w ulubionych przyprawach, co dodatkowo wzbogaci smak przekąski.

Ciekawą potrawą z grilla dla wegan jest także pieczony bakłażan z fasolą. Należy pokroić go w plastry, posmarować oliwą z oliwek i przyprawić ziołami, a następnie upiec w folii aluminiowej. Gotowego bakłażana można podawać chociażby z duszoną fasolą w sosie pomidorowym i dodatkiem przypraw.

Świetnie w przypadku wegańskich produktów z grilla sprawdza się tofu, dlatego na jego bazie można przygotować szereg pysznych potraw, ale także podawać je samodzielnie. Wystarczy pokroić tofu na plastry i grillować z dodatkiem sosu barbecue i ziołowej marynaty. Może to być dodatek do sałatek, ale również oddzielna przekąska.

Co na grill elektryczny i gazowy? Klasyka w nowej wersji

W przypadku grilla elektrycznego, poza idealnie przygotowanymi warzywami, można przyrządzić również... placki ziemniaczane. Sposób smażenia jest niemal identyczny jak w przypadku zwykłej patelni - czekamy, aż placki uzyskają złocisty kolor i chrupiącą strukturę.

Na elektrycznym grillu można także grillować owoce takie jak ananas czy brzoskwinie. Szczególnie smacznie wyjdą z odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Na grillu gazowym z kolei idealnie można przygotować steki z kurczaka lub wołowiny, ale także różnego rodzaju kiełbaski czy karkówkę. Tego typu urządzenie będzie ponadto idealnie do przyrządzenia ryby (łosoś, tuńczyk) lub owoców morza (np. krewetki). Do tego celu warto użyć specjalnej kratki, którą można dostać w niektórych zestawach.

Więcej o: