• Link został skopiowany

Tak robi żurek Ewa Wachowicz. Białą kiełbasę zastępuje czymś innym. To nie koniec zaskoczeń

Ewa Wachowicz dla wielu osób jest kulinarnym guru. Bez wątpienia wiedzą ma ogromną i chętnie z niej korzysta, decydując się na pewne nietuzinkowe połączenia lub zmiany w klasycznych przepisach. Tak właśnie zrobiła z tradycyjną zupą wielkanocną. Żurek Ewy Wachowicz nieco różni się od innych. Przede wszystkim kucharka zdecydowała się użyć czegoś innego zamiast białej kiełbasy. Dorzuciła też łyżkę słodkiego dodatku.
Przepis na żurek / zdjęcie ilustracyjne
Kamila Sankiewicz Photo / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Żurek to polska klasyka wielkanocna. Na stole musi być podczas tych świąt i koniec. Zwykle korzysta się z jednego, tradycyjnego przepisu, w którym raczej nie ma zbyt wielu modyfikacji. Podstawą jest oczywiście dobry zakwas, do tego biała kiełbasa, boczek i jajka ugotowane na twardo. Żurek zwykle doprawia się też majerankiem i czosnkiem. W niektórych domach dodaje się także chrzan.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, żeby dobrze się obierały? Zobacz sztuczkę szefa kuchni

Ewa Wachowicz poszła jednak o krok dalej i postanowiła nieco zmienić przepis na żurek. Nie użyła w ogóle białej kiełbasy, a smak wielkanocnej zupy podkręciła jeszcze jednym - zaskakującym, bo słodkim - składnikiem. Popularna kucharka i prezenterka do swojego żurku dodała frankfurterki oraz łyżkę miodu. Co powiecie na taką nietuzinkową wersję? Jeśli chcielibyście przetestować przepis na żurek Ewy Wachowicz podczas tegorocznej Wielkanocy, znajdziecie go poniżej. Pochodzi z jej oficjalnej strony oraz z 502. odcinka programu "Ewa gotuje".

Przepis na żurek Ewy Wachowicz. Gwiazda zmieniła podstawowy składnik i dodała coś słodkiego

Składniki:

  • 1 kg frankfurterek,
  • kawałek boczku wędzonego,
  • 3 szklanki zakwasu na żur,
  • 1,5 litra rosołu lub wody,
  • cebula,
  • garść grzybów suszonych,
  • 500 ml ciemnego piwa,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 ziemniaki, 
  • 3 liście laurowe,
  • łyżka miodu,
  • łyżka majeranku,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • kilka jajek ugotowanych na twardo,
  • gęsta śmietana.

Sposób przygotowania:

Grzyby namaczamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju (w oryginale Ewa Wachowicz podsmaża boczek w kociołku nad ogniskiem). Obieramy i siekamy cebulę, i dorzucamy ją do boczku. Dodajemy też frankfurterki i grzyby razem z wodą z namaczania.

Wlewamy piwo i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka razem z czosnkiem. Wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Dolewamy rosół, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem, a także miodem. Na koniec dodajemy starty chrzan. 

Żurek Ewy Wachowicz podajemy tradycyjne z jajkiem ugotowanym na twardo. Zupę można udekorować też gęstą śmietaną.

Więcej o: