Tak robi żurek Ewa Wachowicz. Białą kiełbasę zastępuje czymś innym. To nie koniec zaskoczeń

Ewa Wachowicz dla wielu osób jest kulinarnym guru. Bez wątpienia wiedzą ma ogromną i chętnie z niej korzysta, decydując się na pewne nietuzinkowe połączenia lub zmiany w klasycznych przepisach. Tak właśnie zrobiła z tradycyjną zupą wielkanocną. Żurek Ewy Wachowicz nieco różni się od innych. Przede wszystkim kucharka zdecydowała się użyć czegoś innego zamiast białej kiełbasy. Dorzuciła też łyżkę słodkiego dodatku.

Żurek to polska klasyka wielkanocna. Na stole musi być podczas tych świąt i koniec. Zwykle korzysta się z jednego, tradycyjnego przepisu, w którym raczej nie ma zbyt wielu modyfikacji. Podstawą jest oczywiście dobry zakwas, do tego biała kiełbasa, boczek i jajka ugotowane na twardo. Żurek zwykle doprawia się też majerankiem i czosnkiem. W niektórych domach dodaje się także chrzan.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, żeby dobrze się obierały? Zobacz sztuczkę szefa kuchni

Ewa Wachowicz poszła jednak o krok dalej i postanowiła nieco zmienić przepis na żurek. Nie użyła w ogóle białej kiełbasy, a smak wielkanocnej zupy podkręciła jeszcze jednym - zaskakującym, bo słodkim - składnikiem. Popularna kucharka i prezenterka do swojego żurku dodała frankfurterki oraz łyżkę miodu. Co powiecie na taką nietuzinkową wersję? Jeśli chcielibyście przetestować przepis na żurek Ewy Wachowicz podczas tegorocznej Wielkanocy, znajdziecie go poniżej. Pochodzi z jej oficjalnej strony oraz z 502. odcinka programu "Ewa gotuje".

Przepis na żurek Ewy Wachowicz. Gwiazda zmieniła podstawowy składnik i dodała coś słodkiego

Składniki:

  • 1 kg frankfurterek,
  • kawałek boczku wędzonego,
  • 3 szklanki zakwasu na żur,
  • 1,5 litra rosołu lub wody,
  • cebula,
  • garść grzybów suszonych,
  • 500 ml ciemnego piwa,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 ziemniaki, 
  • 3 liście laurowe,
  • łyżka miodu,
  • łyżka majeranku,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • kilka jajek ugotowanych na twardo,
  • gęsta śmietana.

Sposób przygotowania:

Grzyby namaczamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju (w oryginale Ewa Wachowicz podsmaża boczek w kociołku nad ogniskiem). Obieramy i siekamy cebulę, i dorzucamy ją do boczku. Dodajemy też frankfurterki i grzyby razem z wodą z namaczania.

Wlewamy piwo i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka razem z czosnkiem. Wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Dolewamy rosół, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem, a także miodem. Na koniec dodajemy starty chrzan. 

Żurek Ewy Wachowicz podajemy tradycyjne z jajkiem ugotowanym na twardo. Zupę można udekorować też gęstą śmietaną.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.