Wielkanoc bez jajek, pieczeni, pasztetów jest zwyczajnie niesmaczna. Ale jajka, pieczenie i pasztety bez ćwikły z chrzanem wydają się być gołe i bynajmniej nie wesołe, a na pewno nie tak pyszne, jak są z tym dodatkiem. Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Dodaję do niej nietypowy skłądnik - na pewno złapiesz się za głowę, ale jest przepyszna.
3
SingerGM /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić ćwikłę z chrzanem w domowym zaciszu? Cóż, wydawać by się mogło, że wystarczy zetrzeć buraki i połączyć ze startym chrzanem, doprawić do smaku i już. I to jest najprostszy przepis na ćwikłę z chrzanem na Wielkanoc. Ja jednak od lat wzbogacam ten przepis czymś, w co prawie nikt nie wierzy. Dodaję odrobinę powideł śliwkowych. Ten dodatek idealnie podkręca smaki i chrzanu i buraków, a jednocześnie nieco je łagodzi.
REKLAMA
Zobacz wideo
Domowa ćwikła z chrzanem. Z tym dodatkiem jest najlepsza
Składniki:
3 dosyć duże buraki,
4 czubate łyżeczki tartego chrzanu,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki powideł,
sól i pieprz do smaku.
Ćwikła z chrzanem - sposób wykonania:
Zacznij od porządnego wyszorowania buraków pod zimną wodą. Następnie włóż je do garnka i na wolnym ogniu gotuj, aż będą miękkie.
Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach - takich, jak używasz do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Możesz także rozdrobnić je w malakserze. Następnie starte buraki przełóż do miski.
Do miski z burakami dodaj chrzan, sok z cytryny, powidła śliwkowe oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko i odstaw w chłodne miejsce, by smaki się połączyły.
Taką ćwikłę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Jeśli chcesz, by twoja ćwikła z chrzanem była jeszcze bardziej aromatyczna, użyj pieczonych buraków. Zawiń je w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.