To ciasto biło rekordy popularności. Zrób je na Wielkanoc i patrz, jak goście mrużą oczy z radości

Robiło się je w każdym domu. Kultowe ciasto, które we wczesnych latach dwutysięcznych święciło triumfy. Chodzi oczywiście o kopiec kreta. Przepis bił rekordy popularności na przełomie wieków i do dziś pozostaje jednym z ulubionych ciast Polaków. Świetną okazją, by znów zrobić kopiec kreta, jest Wielkanoc. Goście na pewno nie spodziewają się zobaczyć go na stole.

Kopiec kreta to dla wielu osób miłe wspomnienie początku lat dwutysięcznych. To wtedy ten deser często gościł w polskich domach. Od tamtej pory wiele się zmieniło, znamy i robimy coraz więcej ciast, coraz chętniej eksperymentujemy z nowymi przepisami, ale o kopcu kreta wcale nie zapomnieliśmy. 

A jeżeli ktoś jednak zapomniał i chciałby sobie przypomnieć, to nic nie stoi na przeszkodzie. Zwłaszcza że kopiec kreta idealnie sprawdzi się jako ciasto na Wielkanoc. Rodzina z pewnością się go nie spodziewa, ale gdy go zobaczy, a przede wszystkim spróbuje, będzie mrużyć oczy z radości! Jak upiec kopiec kreta? Przepis jest kompletnie nieskomplikowany, ale lepiej zrobić ciasto z wyprzedzeniem, bo kilka godzin musi spędzić w lodówce.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec to kolejny wypiek uwielbiany przez Polaków. Dziś trochę zapomniany

To kultowe ciasto z przełomu wieków. Jak zrobić kopiec kreta? Przepis jest prosty

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml maślanki,
  • 210 ml oleju,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 5 bananów,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki prawdziwego kakao,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • sok z cytryny,
  • 2 opakowania fixu do śmietany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

Do miski przesiej mąkę pszenną i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W drugim naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj maślankę, olej i zmiksuj, by masa była jednolita. Wtedy wsyp suche składniki z drugiej miski. Zmiksuj, by składniki się połączyły.

kopiec kretakopiec kreta Chatham172 /Shutterstock

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz przez około 50 minut w 165 stopniach Celsjusza. Patyczkiem sprawdź, czy biszkopt już się upiekł. Jeśli będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe.

Teraz pora na krem. Zetrzyj czekoladę. W naczyniu ubij zimną śmietankę. Gdy zacznie robić się gęsta, dodaj do niej fixy, a na koniec cukier puder. Miksuj do momentu, aż krem zrobi się gęsty i błyszczący. Wrzuć czekoladę i wymieszaj składniki.

Z upieczonego ciasta odetnij wierzch i wydrąż w środku. Na spodzie i po bokach powinna zostać mniej więcej centymetrowa warstwa ciasta. Nie wyrzucaj okruszków. 

Obierz banany i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Skrop sokiem z cytryny, dzięki temu nie ściemnieją. Ułóż je w wydrążonym biszkopcie. Posmaruj grubą warstwą kremu tak, by przypominała kopczyka. Na koniec posyp wszystko okruszkami, a kopiec kreta wstaw na kilka godzin do lodówki, by się schłodził i odpowiednio stężał.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.