Nie kupuj cukrowego baranka. Upiecz go z ciasta ucieranego. Przepis zdradziła mi babcia i robię co roku

Baranek wielkanocny to symbol świąt. Najczęściej kupujemy go w formie cukrowej figurki, ale w niektórych regionach Polski na Wielkanoc piecze się barankowe ciasto. Jak je zrobić? Okazuje się, że to wcale nie jest takie trudne.

Baranek symbolizuje odkupienie grzechów i zwycięstwo dobra nad złem. Zazwyczaj wkładamy go do koszyczka w formie figurki z cukru lub czekolady, ale tym razem warto upiec go samodzielnie. W prosty sposób możemy go przygotować z ciasta ucieranego, a w takim wydaniu z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Czym jest ciasto ucierane? Można je jeść zarówno w wersji słodkiej, jak i na słono

Wbrew pozorom ciasto ucierane jest bardzo proste w przygotowaniu. Tradycja tego typu wypieków sięga Kresów Wschodnich, a nazwa wzięła się od metody łączenia składników. Ciasto ucierane może być podane w formie słodkiej, ale także słonej np. ze szpinakiem, czy grzybami.

Szybkie ciasto ucierane z truskawkami. Wychodzi miękkie i puszyste
Szybkie ciasto ucierane z truskawkami. Wychodzi miękkie i puszyste fot. Hans / pixabay.com

Kluczem do idealnego ciasta ucieranego jest masło. Powinno być ono wysokie jakości, a wówczas wypiek będzie rozpływał się w ustach. Zyska niepowtarzalny aromat i charakterystyczny maślany smak.

Jak zrobić baranka wielkanocnego z ciasta ucieranego? Przygotowanie wcale nie jest trudne

Aby zrobić baranka wielkanocnego z ciasta ucieranego, musimy zarezerwować co najmniej godzinę. Warto jednak poświęcić trochę czasu, aby później zajadać się pysznym wypiekiem. Do przygotowania potrzebujemy:

  • 3 jajka,
  • żółtko,
  • 125 g cukru,
  • 12 g cukru waniliowego,
  • 85 g wysokiej jakości masła,
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy,
  • 25 g mąki ziemniaczanej,
  • 125 g mąki pszennej,
  • cukier puder. 

W rondlu roztapiamy masło, a następnie je studzimy. Ubijamy jajka z żółtkiem, a potem powoli dodajemy cukier i ubijamy przez co najmniej 5 minut. Do miski przesiewamy obie mąki i dodajemy do ubitej masy jajecznej. Najlepiej dokładać mąkę po łyżce, a masa zachowa puszystość. Kiedy składniki się połączą, dolewamy roztopionego i chłodnego masła. Całość mieszamy i formujemy w kształt baranka. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu możemy oprószyć baranka cukrem pudrem. 

Więcej o: