Baranek symbolizuje odkupienie grzechów i zwycięstwo dobra nad złem. Zazwyczaj wkładamy go do koszyczka w formie figurki z cukru lub czekolady, ale tym razem warto upiec go samodzielnie. W prosty sposób możemy go przygotować z ciasta ucieranego, a w takim wydaniu z pewnością posmakuje całej rodzinie.
Wbrew pozorom ciasto ucierane jest bardzo proste w przygotowaniu. Tradycja tego typu wypieków sięga Kresów Wschodnich, a nazwa wzięła się od metody łączenia składników. Ciasto ucierane może być podane w formie słodkiej, ale także słonej np. ze szpinakiem, czy grzybami.
Kluczem do idealnego ciasta ucieranego jest masło. Powinno być ono wysokie jakości, a wówczas wypiek będzie rozpływał się w ustach. Zyska niepowtarzalny aromat i charakterystyczny maślany smak.
Aby zrobić baranka wielkanocnego z ciasta ucieranego, musimy zarezerwować co najmniej godzinę. Warto jednak poświęcić trochę czasu, aby później zajadać się pysznym wypiekiem. Do przygotowania potrzebujemy:
W rondlu roztapiamy masło, a następnie je studzimy. Ubijamy jajka z żółtkiem, a potem powoli dodajemy cukier i ubijamy przez co najmniej 5 minut. Do miski przesiewamy obie mąki i dodajemy do ubitej masy jajecznej. Najlepiej dokładać mąkę po łyżce, a masa zachowa puszystość. Kiedy składniki się połączą, dolewamy roztopionego i chłodnego masła. Całość mieszamy i formujemy w kształt baranka. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu możemy oprószyć baranka cukrem pudrem.