Wielkanoc to bez wątpienia czas jajek. Święcimy je w kościele w postaci pisanek, a później dzielimy się z rodziną. Jaja goszczą na stole również w innych formach: jako dodatek do sałatki, z majonezem albo z farszem. Swoje propozycje na jajka faszerowane przedstawili Magda Gessler i Mateusz Gessler. Chociaż mają taką samą nazwę, różnią się składnikami. Możesz więc wypróbować obie opcje.
Istnieją potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych. Należy do nich żurek, pieczona biała kiełbasa, pasztet domowej roboty, schab czy mazurek. Oprócz tego na stole nie może zabraknąć najważniejszego akcentu, czyli jajek. Są symbolem nowego życia i odradzania się. Jeśli znudziły ci się klasyczne propozycje ze szczypiorkiem i majonezem, wypróbuj przepis Magdy Gessler na jajka faszerowane pieczarkami. Będzie ci potrzebne:
Ugotuj jajka i przekrój na pół razem ze skorupką. Wydrąż żółtka, białka i drobno posiekaj. Podsmaż cebulę oraz pieczarki (najlepiej na maśle) i połącz je z jajkami. Dodaj posiekany koperek i pietruszkę. Dopraw farsz solą, pieprzem i musztardą. Wymieszaj całość i wypełnij skorupki jajek.
Nieco inny pomysł na jajka faszerowane ma Mateusz Gessler, który pasję do gotowania ma we krwi. Z Magdą łączy go nazwisko, ale nie są ze sobą spokrewnieni, tylko powinowaci. Mateusz to syn Adama Gesslera, brata Piotra Gesslera, czyli byłego męża restauratorki. W wielkanocnym przepisie Gesslera nie ma pieczarek. Pierwsze skrzypce gra tutaj chrzan. Do przygotowania potrawy będzie ci potrzebne:
Ugotuj jajka i przekrój wzdłuż ze skorupką. Wyjmij białka i żółtka i drobno pokrój. Dodaj do nich chrzan, śmietanę oraz posiekany szczypiorek. Dopraw całość solą, pieprzem i wymieszaj. Wypełnij farszem skorupki, obsyp bułką tartą i przysmaż je na patelni. W tym przypadku do smażenia również najlepiej sprawdzi się masło klarowne.