Barszcz z fasolą

- Można zamrażać? Nie
Składniki (15porcji)
-
Chleb - jedenCzosnek - jedenBurak - od zaprzyjaźnionego rolnikaWoda - niechlorowanaKoperek - gałązkaChrzan - do smaku
-
Barszcz (na trzy litry)
Grzyby suszone - jedenZiele angielskie - kilka ziarenekLiść laurowy - garśćWłoszczyzna - jeden duży pęczekCebula biała - jedna mocno opieczonaBurak - jeden albo półtora kilograma, upieczonych, obranych i pokrojonych w grube paskiSól - do smakuCzosnek - posiekanyMajeranek świeży - garśćOlej rzepakowy - łyżkaZakwas na barszcz - litrFasola biała sucha - ugotowana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy zakwas: dno słoja lub glinianego garnka wykładamy chlebem i czosnkiem, na nich, pod wierzch, buraczki; można dodać gałązkę kopru i chrzan. Zalewamy wodą, przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, pozostawiamy na 4-5 dni w ciepłym miejscu. Potem odkrywamy, usuwamy kożuszek, a czysty zakwas cedzimy do wyparzonych butelek lub słoików. Szczelnie zamykamy. Taki zakwas można długo przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, warto więc zrobić od razu spory zapas. Robimy barszcz: do garnka wlewamy 2,5 l wody, wkładamy 5 pierwszych składników (warzywa obrane), długo gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (2-3 godziny), cedzimy. Do wywaru wkładamy buraki i gotujemy jeszcze godzinę bez pokrywki, dodajemy przyprawy i olej, a na samym końcu zakwas. Barszcz podajemy z fasolą. Przepis: Małgosia Wołoszczuk-Znamierowska i Marysia Znamierowska oraz ekipa restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie (facebook.com/ZielonyTalerzyk)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory