Barszcz z fasolą

Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Barszcz z fasolą
Barszcz z fasolą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (15porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy zakwas: dno słoja lub glinianego garnka wykładamy chlebem i czosnkiem, na nich, pod wierzch, buraczki; można dodać gałązkę kopru i chrzan. Zalewamy wodą, przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, pozostawiamy na 4-5 dni w ciepłym miejscu. Potem odkrywamy, usuwamy kożuszek, a czysty zakwas cedzimy do wyparzonych butelek lub słoików. Szczelnie zamykamy. Taki zakwas można długo przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, warto więc zrobić od razu spory zapas. Robimy barszcz: do garnka wlewamy 2,5 l wody, wkładamy 5 pierwszych składników (warzywa obrane), długo gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (2-3 godziny), cedzimy. Do wywaru wkładamy buraki i gotujemy jeszcze godzinę bez pokrywki, dodajemy przyprawy i olej, a na samym końcu zakwas. Barszcz podajemy z fasolą. Przepis: Małgosia Wołoszczuk-Znamierowska i Marysia Znamierowska oraz ekipa restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie (facebook.com/ZielonyTalerzyk)

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.