Niby-sushi kreatywne

Dorota Próchniewicz/ Magazyn Kuchnia 18.02.2020 17:14
(brak ocen)
OCEŃ
Niby-sushi kreatywne
Niby-sushi kreatywne
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Ogórka, pora, awokado, rzodkiew, selera, paprykę, sery kroimy w podłużne paski. Strąki fasolki i jajka przekrajamy na pół. Pora rozdzielamy na długie cienkie nitki.

2 / 5

Łososia i pstrąga kładziemy na desce. Kroimy na kawałki, które dadzą się zwinąć w rulonik.

3 / 5

I zaczynamy "kreować": na kawałek łososia kładziemy np. krewetkę lub kawałek paluszka krabowego, kawałek awokado, listek koperku, ogórka albo np. paprykę, szpinak czy oscypek. Na pstrąga można położyć np. rukolę, tofu lub jajko przepiórcze, fasolkę szparagową, paluszek krabowy czy szpinak.

4 / 5

Całość skrapiamy sosem sojowym, ewentualnie kroplą soku z cytryny, kładziemy odrobinę wasabi. Zwijamy i związujemy nitką pora lub szczypiorkiem.

5 / 5

Do "niby-sushi" podajemy oddzielnie w miseczkach marynowany imbir i sos sojowy oraz dla urozmaicenia np. świeże kiełki, czerwony kawior, cebulki dymki podduszone na maśle i posypane prażonym sezamem. Jemy pałeczkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA