Składniki (4porcje)
-
Por - 1Awokado - 1/2Rzodkiew biała - kawałekSeler korzeniowy - 1Papryka czerwona - 1Oscypek - 1 małyTofu - 1 kawałek wędzonegoFasolka szparagowa zielona - garśćJajka przepiórcze - kilka ugotowanychŁosoś wędzony - 20 dagPstrąg - 20 dag wędzonegoKrewetki - kilka z zalewyKrab - 2-3 paluszkiSzpinak świeży - kilka liściRukola - kilka liściKoperek - odrobinaSos sojowy - do smakuCytryna - sok z 1Chrzan - typu wasabiSzczypiorek - kilka nitekImbir - kilka plastrów marynowanegoKiełki fasoli mung - garść świeżychKawior czerwony - 2 łyżkiDymka - 3-4Masło - 1 łyżkaSezam - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ogórka, pora, awokado, rzodkiew, selera, paprykę, sery kroimy w podłużne paski. Strąki fasolki i jajka przekrajamy na pół. Pora rozdzielamy na długie cienkie nitki.
Łososia i pstrąga kładziemy na desce. Kroimy na kawałki, które dadzą się zwinąć w rulonik.
I zaczynamy "kreować": na kawałek łososia kładziemy np. krewetkę lub kawałek paluszka krabowego, kawałek awokado, listek koperku, ogórka albo np. paprykę, szpinak czy oscypek. Na pstrąga można położyć np. rukolę, tofu lub jajko przepiórcze, fasolkę szparagową, paluszek krabowy czy szpinak.
Całość skrapiamy sosem sojowym, ewentualnie kroplą soku z cytryny, kładziemy odrobinę wasabi. Zwijamy i związujemy nitką pora lub szczypiorkiem.
Do "niby-sushi" podajemy oddzielnie w miseczkach marynowany imbir i sos sojowy oraz dla urozmaicenia np. świeże kiełki, czerwony kawior, cebulki dymki podduszone na maśle i posypane prażonym sezamem. Jemy pałeczkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory