Godna celebracja niemal narodowego święta Polaków. Pączki na tłusty czwartek od gwiazd kulinariów [PRZEPISY]

Tłusty czwartek to dla każdego fana słodkości bardzo ważny dzień w roku. Jakie pączki przygotowują Magda Gessler, Robert Makłowicz i Ewa Wachowicz? Mamy ich przepisy. Jak je zrobić? Szykujcie sporo mąki, 30 jajek i... ziemniaki.
Tłusty czwartek 2022. Jakie pączki możesz jeść, żeby nie przytyć? Zwróć uwagę na ten szczegół Tłusty czwartek 2022. Jakie pączki możesz jeść, żeby nie przytyć? Zwróć uwagę na ten szczegół zdjęcie ilustracyjne; fot. Teresa Kasprzycka / shutterstock.com

Pączki z marmoladą według Roberta Makłowicza

Pączki Roberta Makłowicza to hit. Mięciutkie, wilgotne, puszyste. Jak się za nie zabrać? Poniżej szczegółowa instrukcja.

Pączki Roberta Makłowicza - składniki:

Na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag cukru kryształu
  • pół litra mleka
  • 7 żółtek z dużych jajek
  • całe jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy albo pomarańczowy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 10 dag cukru pudru do posypania lub lukier

Na lukier:

  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki wody przegotowanej gorącej
  • 24 łyżki cukru pudru

Oraz:

  • opakowanie skórki pomarańczowej
  • 2 słoiczki marmolady różnego rodzaju
  • 2 kg smalcu (krytyk poleca smalec gęsi)

Pączki Roberta Makłowicza - krok po kroku:

  1. Przygotowujemy zaczyn: drożdże ucieramy z łyżką cukru, następnie dodajemy 200 g mąki, zalewamy taką ilością mleka, by całość miała konsystencję gęstej śmietany. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż nieco urośnie.
  2. Przygotowujemy ciasto: żółtka i jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z solą. Do środka wlewamy zaczyn i jajka. Łączymy składniki. Wlewamy resztę mleka i spirytus. Wyrabiamy dłońmi, stopniowo dodając roztopione masło, aż masa przestanie kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego kółka. Na każdym z nich układamy po pół łyżeczki marmolady, zalepiamy i formujemy kule. Układamy je na oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  4. W garnku na średnim ogniu roztapiamy smalec. Gdy będzie rozgrzany, wkładamy po kilka pączków - nie za dużo, by znacząco nie obniżyć temperatury tłuszczu - zlepioną stroną do dołu. Pączki smażymy z dwóch stron na rumiano. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy.
  5. Przygotowujemy lukier: wszystkie składniki ucieramy na gładką masę.
  6. Dekorujemy pączki: ostudzone bułeczki pokrywamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Link do przepisu>>

Pączki z cukrem pudrem Pączki z cukrem pudrem zdjęcie ilustracyjne; fot. Izdebska Karolina / shutterstock.com

Pączki z ziemniaków Ewy Wachowicz

Pączki z ziemniaków to genialna wersja klasycznych słodkich bułeczek. Dodatek ziemniaków sprawia, że pączki są wilgotniejsze i dłużej świeże. To też deser w duchu zero waste - mozna wykorzystać warzywa, które zostały z obiadu.

Pączki z ziemniaków Ewy Wachowicz - składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 50 g drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 500 g mąki
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 125 g roztopionego masła
  • olej do smażenia

Pączki z ziemniaków Ewy Wachowicz - krok po kroku:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Posypujemy drożdżami. Dodajemy cukier, mąkę, jajka i masło. Łączymy wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze porcje i formujemy kulki (jeśli nadmiernie lepi się do dłoni, możemy posmarować je odrobiną oleju). Pączki układamy na stolnicy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.
  3. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy.
  4. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Link do przepisu>>

A może minipączki z serka homogenizowanego? Sprawdźcie nasz przepis:

Pączki ze skórką pomarańczową Pączki ze skórką pomarańczową zdjęcie ilustracyjne; fot. Malgosia S / shutterstock.com

Pączki z 30 jajek według Magdy Gessler

Wykorzystanie aż 30 jajek może wydawać się przesadą, ale przepis Magdy Gessler cieszy się dużym zainteresowaniem. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, może w tym roku warto je zrobić? Sprawdźcie przepis.

Pączki Magdy Gessler - składniki:

  • ok. 2 kg mąki
  • 300 g cukru
  • 10 jajek
  • 20 żółtek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g świeżych drożdży
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe        
  • 2,5 kg smalcu do smażenia
  • 500 g domowego lukru (na przykład z tego przepisu)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Pączki Magdy Gessler - krok po kroku:

  1. Mleko podgrzewamy, by było lekko ciepłe. Dodajemy rozkruszone drożdże, 100 g cukru i szklankę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
  2. Do garnka wbijamy 10 jajek i 20 żółtek, resztę cukru i cukier waniliowy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż masa będzie lekko ciepła. Mieszamy trzepaczką.
  3. Masło rozpuszczamy.
  4. Do zaczynu drożdżowego dodajemy masę jajeczną i 1,2 kg mąki. Całość wyrabiaj rękoma, w razie potrzeby dodając więcej mąki. Gdy masa przestanie lepić się do rąk, wlewamy masło i raz jeszcze całość mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  5. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki i rozpłaszczamy. Na środek nakładamy nadzienie i zalepiamy brzegi. Pączki układamy na oprószonym mąką blacie zlepioną stroną do dołu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
  6. Smalec roztapiamy i porządnie rozgrzewamy. Pączki smażymy z dwóch stron na rumiano. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy. Gdy wystygną, polewamy je lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Link do przepisu>>

Faworki Faworki zdjęcie ilustracyjne; fot. Danilova Janna / shutterstock.com
Więcej o:
Copyright © Agora SA