Godna celebracja niemal narodowego święta Polaków. Pączki na tłusty czwartek od gwiazd kulinariów [PRZEPISY]

Tłusty czwartek to dla każdego fana słodkości bardzo ważny dzień w roku. Jakie pączki przygotowują Magda Gessler, Robert Makłowicz i Ewa Wachowicz? Mamy ich przepisy. Jak je zrobić? Szykujcie sporo mąki, 30 jajek i... ziemniaki.
Pączki ze skórką kandyzowaną Pączki ze skórką kandyzowaną zdjęcie ilustracyjne; fot. Teresa Kasprzycka / shutterstock.com

Pączki z marmoladą według Roberta Makłowicza

Pączki Roberta Makłowicza to hit. Mięciutkie, wilgotne, puszyste. Jak się za nie zabrać? Poniżej szczegółowa instrukcja.

Pączki Roberta Makłowicza - składniki:

Na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag cukru kryształu
  • pół litra mleka
  • 7 żółtek z dużych jajek
  • całe jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy albo pomarańczowy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 10 dag cukru pudru do posypania lub lukier

Na lukier:

  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki wody przegotowanej gorącej
  • 24 łyżki cukru pudru

Oraz:

  • opakowanie skórki pomarańczowej
  • 2 słoiczki marmolady różnego rodzaju
  • 2 kg smalcu (krytyk poleca smalec gęsi)

Pączki Roberta Makłowicza - krok po kroku:

  1. Przygotowujemy zaczyn: drożdże ucieramy z łyżką cukru, następnie dodajemy 200 g mąki, zalewamy taką ilością mleka, by całość miała konsystencję gęstej śmietany. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż nieco urośnie.
  2. Przygotowujemy ciasto: żółtka i jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z solą. Do środka wlewamy zaczyn i jajka. Łączymy składniki. Wlewamy resztę mleka i spirytus. Wyrabiamy dłońmi, stopniowo dodając roztopione masło, aż masa przestanie kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego kółka. Na każdym z nich układamy po pół łyżeczki marmolady, zalepiamy i formujemy kule. Układamy je na oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  4. W garnku na średnim ogniu roztapiamy smalec. Gdy będzie rozgrzany, wkładamy po kilka pączków - nie za dużo, by znacząco nie obniżyć temperatury tłuszczu - zlepioną stroną do dołu. Pączki smażymy z dwóch stron na rumiano. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy.
  5. Przygotowujemy lukier: wszystkie składniki ucieramy na gładką masę.
  6. Dekorujemy pączki: ostudzone bułeczki pokrywamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Link do przepisu>>

Pączki z cukrem pudrem Pączki z cukrem pudrem zdjęcie ilustracyjne; fot. Izdebska Karolina / shutterstock.com

Pączki z ziemniaków Ewy Wachowicz

Pączki z ziemniaków to genialna wersja klasycznych słodkich bułeczek. Dodatek ziemniaków sprawia, że pączki są wilgotniejsze i dłużej świeże. To też deser w duchu zero waste - mozna wykorzystać warzywa, które zostały z obiadu.

Pączki z ziemniaków Ewy Wachowicz - składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 50 g drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 500 g mąki
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 125 g roztopionego masła
  • olej do smażenia

Pączki z ziemniaków Ewy Wachowicz - krok po kroku:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Posypujemy drożdżami. Dodajemy cukier, mąkę, jajka i masło. Łączymy wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze porcje i formujemy kulki (jeśli nadmiernie lepi się do dłoni, możemy posmarować je odrobiną oleju). Pączki układamy na stolnicy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.
  3. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy.
  4. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Link do przepisu>>

A może minipączki z serka homogenizowanego? Sprawdźcie nasz przepis:

Pączki ze skórką pomarańczową Pączki ze skórką pomarańczową zdjęcie ilustracyjne; fot. Malgosia S / shutterstock.com

Pączki z 30 jajek według Magdy Gessler

Wykorzystanie aż 30 jajek może wydawać się przesadą, ale przepis Magdy Gessler cieszy się dużym zainteresowaniem. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, może w tym roku warto je zrobić? Sprawdźcie przepis.

Pączki Magdy Gessler - składniki:

  • ok. 2 kg mąki
  • 300 g cukru
  • 10 jajek
  • 20 żółtek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g świeżych drożdży
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe        
  • 2,5 kg smalcu do smażenia
  • 500 g domowego lukru (na przykład z tego przepisu)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Pączki Magdy Gessler - krok po kroku:

  1. Mleko podgrzewamy, by było lekko ciepłe. Dodajemy rozkruszone drożdże, 100 g cukru i szklankę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
  2. Do garnka wbijamy 10 jajek i 20 żółtek, resztę cukru i cukier waniliowy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż masa będzie lekko ciepła. Mieszamy trzepaczką.
  3. Masło rozpuszczamy.
  4. Do zaczynu drożdżowego dodajemy masę jajeczną i 1,2 kg mąki. Całość wyrabiaj rękoma, w razie potrzeby dodając więcej mąki. Gdy masa przestanie lepić się do rąk, wlewamy masło i raz jeszcze całość mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  5. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki i rozpłaszczamy. Na środek nakładamy nadzienie i zalepiamy brzegi. Pączki układamy na oprószonym mąką blacie zlepioną stroną do dołu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
  6. Smalec roztapiamy i porządnie rozgrzewamy. Pączki smażymy z dwóch stron na rumiano. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy. Gdy wystygną, polewamy je lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Link do przepisu>>

Faworki Faworki zdjęcie ilustracyjne; fot. Danilova Janna / shutterstock.com