Faworki: tradycyjny przysmak, który przygotujesz w kilka minut

Faworki to jedna z najlepiej znanych w naszym kraju przekąsek, tradycyjnie kojarzona z ostatkami i tłustym czwartkiem. Jak się je przygotowuje?

Jak zrobić faworki? Tradycyjny polski przysmak

Faworki większości z nas kojarzą się z ostatkami i karnawałem, czyli czasem zabaw mających miejsce od Nowego Roku aż do wtorku przed Popielcem. Są one przekąską dość kaloryczną, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością, niemniej jednak trudno oprzeć się ich wyjątkowemu smakowi. Jak zrobić faworki? Warto skorzystać ze sprawdzonych receptur, które przetestowane zostały przez pokolenia naszych mam i babć. 

Przepis na faworki: tradycyjne faworki

Tradycyjny przepis na faworki jest stosunkowo prosty i nawet osoba początkująca w kuchni zdoła wykonać go bez problemu. Wystarczy przygotować poniższe składniki:

  • 50 dag mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • 6 żółtek
  • łyżka wódki
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do naczynia. Dodać cukier puder, żółtka, masło, śmietanę i wódkę.
  2. Ze składników zagnieść gładkie ciasto. 
  3. Przygotowane ciasto należy energicznie uderzać ręką lub wałkiem tak, aby powstały pęcherzyki powietrza.
  4. Następnie ciasto podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na cienkie placki.
  5. Z placków wycinamy paski o wymiarach 2x15 cm.
  6. W każdym pasku na środku robimy nacięcie o długości ok. 5 cm, przez które przekładamy jeden koniec paska.
  7. Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz, a następnie wkładamy po kilka faworków (powinny swobodnie pływać). Smażymy na złoto z obu stron.
  8. Gotowe faworki wykładamy na ręcznik papierowy, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Faworki. Zdjęcie ilustracyjne
Faworki. Zdjęcie ilustracyjne Justyna Troc/shutterstock.com

Zobacz też: Churros: co to takiego i jak je przyrządzić? Słodki deser w sam raz na tłusty czwartek 2021

Faworki: przepis na fit wersję 

Faworki przepis mają prosty, jednak już na pierwszy rzut oka widać, że nie są one fit. Co możemy zrobić, aby ten przysmak nieco "odchudzić"? Otóż najlepszym sposobem na zmniejszenie kaloryczności będzie zastąpienie śmietany jogurtem naturalnym. Kolejnym etapem, na którym faworki zyskują dodatkowe kalorie, jest smażenie. Aby tego uniknąć, wystarczy nasze faworki upiec w piekarniku na złoty kolor. I na koniec: zamiast posypywać je cukrem pudrem, wystarczy w młynku do kawy zmielić nieco ksylitolu i nim oprószyć nasze wypieki.

Ciasto na faworki: jaka jest jego tajemnica?

Ciasto na faworki jest proste do wykonania, jednak, aby wypiek wyszedł idealnie, trzeba bardzo przyłożyć się do tej części, w której mowa o okładaniu go ręką lub wałkiem. Trzeba to zrobić dość energicznie, gdyż od tego zależy jak mocno uda nam się napowietrzyć ciasto. To z kolei ma wpływ na późniejszą kruchość ciastek. 

Zobacz wideo Faworki, chrust i róże, czyli karnawałowe słodkości

Chrusty, czyli inaczej mówiąc faworki

Chrusty to inna nazwa faworków. Zwyczaj ich smażenia przywędrował do nas z Niemiec i Litwy. Nazwa faworki zapożyczona została z języka francuskiego (faveur), w którym oznacza wąską wstążeczkę, tasiemkę. O ich powstaniu krąży legenda, według której chrusty są efektem nieuwagi cukiernika, któremu kawałek ciasta na pączki wpadł wprost do rozgrzanego tłuszczu. Pod wpływem temperatury zyskał on kształt warkocza, a po wyjęciu był kruchy i smaczny. I tak zapoczątkowana została popularność faworków. 

Jak zrobić chrusty?

Jak zrobić chrusty, aby zachwycić swoich gości? Chrusty najlepiej smakują świeżo przygotowane. Jeśli więc planujesz podać je swoim gościom, wówczas przygotuj sobie wcześniej ciasto, wytnij porcje, a smażenie zostaw na ostatnią chwilę, gdyż faworki najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe. 

Faworki kruche i puszyste: sekrety

Aby faworki były kruche i puszyste warto zastosować kilka tricków, które sprawią, że wypiek naprawdę będzie wyśmienity:

  • do wykonania ciasta na faworki używamy produktów w temperaturze pokojowej (poza śmietaną)
  • najlepszy efekt uzyskamy używając żółtek jaj wiejskich
  • po zagnieceniu ciasto warto owinąć folią i wrzucić na około 30 minut do lodówki.

Zobacz też: Jak zrobić lukier? Prosty i szybki przepis jak zrobić doskonałą polewę do ciasta

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.