Domowy pasztet z królika - jak przygotować? Idealny przepis na przyjęcie | Jak ugotować? Haps.pl
Domowy pasztet z królika - jak przygotować? Idealny przepis na przyjęcie
REKLAMA
aleko
Pasztet z królika to prawdziwy przysmak, zwłaszcza gdy jest delikatny w smaku i umiejętnie doprawiony. Łatwo go dostać w sklepie, warto jednak poświęcić trochę czasu i przygotować samodzielnie w domu. Będzie jeszcze lepszy!
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Pasztet z królika - wybierz, co lubisz
Dobry pasztet z królika to wspaniały dodatek do chleba, ale także elegancka potrawa do podania na przyjęciu. Wszystko zależy od tego, jak go przygotujemy – do smarowania czy do krojenia. Sprawdź, jak się robi pasztet z królika i od razu zaplanuj jego przygotowanie!
REKLAMA
Przepis na pasztet z królika - składniki:
1 królik (około 1 kg mięsa)
300 g wątróbki z królika lub drobiowej
300 g boczku
300 g łopatki lub podgardla (dzięki temu dodatkowi pasztet będzie kleisty i zwarty)
4 jajka
2 marchewki
2 małe pietruszki
2 cebule
1 por
1/2 selera
2 czerstwe bułki
mleko lub bulion do namoczenia bułek
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek
gałka muszkatołowa
słodka papryka
sól i pieprz
Pasztet z królika - przepis krok po kroku:
Mięso z królika poporcjuj, boczek i łopatkę pokrój na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Wrzuć do wody marchewki, pietruszki, por, seler oraz mięso z królika i łopatki lub pogardla. Gotuj do miękkości.
W tym czasie cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, a następnie, gdy się wytopi tłuszcz, dodaj cebulę. Gdy cebula się zeszkli, a boczek przesmaży, zdejmij je z patelni i połóż na niej wątróbkę. Jeśli potrzeba, dodaj trochę oleju lub masła. Każdy kawałek wątróbki obsmaż szybko z obu stron, by się zamknęła.
Czerstwe bułki namocz w mleku lub w bulionie.
Ugotowane mięso oddziel od kości. Przemiel je przez maszynkę do mięsa (możesz to zrobić dwa albo trzy razy, w zależności od tego, jaką konsystencję ma mieć pasztet). Przemiel również warzywa, namoczone bułki i boczek z cebulką. Masę wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj gałkę muszkatołową, słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie połącz.
Masę na pasztet z królika przełóż do keksówek lekko nasmarowanych masłem. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak zrobić pasztet z królika do słoików?
Składniki:
1 królik (ok. 1 kg mięsa)
200 g boczku
200 g wątróbki z królika lub drobiowej
2 marchewki
2 małe pietruszki
cebula
1 por
1/4 selera
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa, słodka papryka, rozmaryn
3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Pasztet z królika do słoików - przepis krok po kroku:
Marchewki, pietruszkę, seler i por ugotuj w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Mieszanką czosnku, gałki muszkatołowej, papryki i suszonego rozmarynu, a także soli i pieprzu natrzyj królika. Następnie włóż go do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180*C. Na ostatnie 20 minut pieczenia możesz odkryć naczynie. Po upieczeniu ostudź mięso.
Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, przełóż zawartość patelni do miseczki. Jeśli potrzeba, dolej trochę tłuszczu lub dodaj masła i podsmaż z obu stron wątróbkę.
Upieczone mięso z królika, podsmażoną wątróbkę, boczek i warzywa przemiel w maszynce do mięsa co najmniej 2 razy. Dodaj masło i przyprawy do smaku, następnie dokładnie połącz wszystkie składniki.
Nałóż masę do wyparzonych słoików (powinna być nałożona bardzo ciasno). Słoiki, które chcesz przechowywać dłużej niż 2-3 dni od przygotowania pasztetu, pasteryzuj przez co najmniej 1 godzinę od momentu, gdy zagotuje się woda.