Domowy pasztet z królika - jak przygotować? Idealny przepis na przyjęcie

Pasztet z królika to prawdziwy przysmak, zwłaszcza gdy jest delikatny w smaku i umiejętnie doprawiony. Łatwo go dostać w sklepie, warto jednak poświęcić trochę czasu i przygotować samodzielnie w domu. Będzie jeszcze lepszy!

Pasztet z królika - wybierz, co lubisz

Dobry pasztet z królika to wspaniały dodatek do chleba, ale także elegancka potrawa do podania na przyjęciu. Wszystko zależy od tego, jak go przygotujemy – do smarowania czy do krojenia. Sprawdź, jak się robi pasztet z królika i od razu zaplanuj jego przygotowanie!

Przepis na pasztet z królika - składniki:

  • 1 królik (około 1 kg mięsa)
  • 300 g wątróbki z królika lub drobiowej
  • 300 g boczku
  • 300 g łopatki lub podgardla (dzięki temu dodatkowi pasztet będzie kleisty i zwarty)
  • 4 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 2 czerstwe bułki
  • mleko lub bulion do namoczenia bułek
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka
  • sól i pieprz

Pasztet z królika - przepis krok po kroku:

  1. Mięso z królika poporcjuj, boczek i łopatkę pokrój na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Wrzuć do wody marchewki, pietruszki, por, seler oraz mięso z królika i łopatki lub pogardla. Gotuj do miękkości.
  2. W tym czasie cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, a następnie, gdy się wytopi tłuszcz, dodaj cebulę. Gdy cebula się zeszkli, a boczek przesmaży, zdejmij je z patelni i połóż na niej wątróbkę. Jeśli potrzeba, dodaj trochę oleju lub masła. Każdy kawałek wątróbki obsmaż szybko z obu stron, by się zamknęła.
  3. Czerstwe bułki namocz w mleku lub w bulionie.
  4. Ugotowane mięso oddziel od kości. Przemiel je przez maszynkę do mięsa (możesz to zrobić dwa albo trzy razy, w zależności od tego, jaką konsystencję ma mieć pasztet). Przemiel również warzywa, namoczone bułki i boczek z cebulką. Masę wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj gałkę muszkatołową, słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie połącz.
  5. Masę na pasztet z królika przełóż do keksówek lekko nasmarowanych masłem. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak zrobić pasztet z królika do słoików?

Składniki:

  • 1 królik (ok. 1 kg mięsa)
  • 200 g boczku
  • 200 g wątróbki z królika lub drobiowej
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • cebula
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa, słodka papryka, rozmaryn
  • 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Pasztet z królika do słoików - przepis krok po kroku:

  1. Marchewki, pietruszkę, seler i por ugotuj w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Mieszanką czosnku, gałki muszkatołowej, papryki i suszonego rozmarynu, a także soli i pieprzu natrzyj królika. Następnie włóż go do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180*C. Na ostatnie 20 minut pieczenia możesz odkryć naczynie. Po upieczeniu ostudź mięso.
  2. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, przełóż zawartość patelni do miseczki. Jeśli potrzeba, dolej trochę tłuszczu lub dodaj masła i podsmaż z obu stron wątróbkę.
  3. Upieczone mięso z królika, podsmażoną wątróbkę, boczek i warzywa przemiel w maszynce do mięsa co najmniej 2 razy. Dodaj masło i przyprawy do smaku, następnie dokładnie połącz wszystkie składniki.
  4. Nałóż masę do wyparzonych słoików (powinna być nałożona bardzo ciasno). Słoiki, które chcesz przechowywać dłużej niż 2-3 dni od przygotowania pasztetu, pasteryzuj przez co najmniej 1 godzinę od momentu, gdy zagotuje się woda.
Zobacz wideo

Zobacz również:

Pasztet z cukinii - pyszna alternatywa dla pasztetów z mięsa [PRZEPIS]

Jak zrobić pasztet z soczewicy? Przepis na pyszny pasztet idealny dla wegetarian

Więcej o: