Domowy pasztet z królika - jak przygotować? Idealny przepis na przyjęcie
Pasztet z królika to prawdziwy przysmak, zwłaszcza gdy jest delikatny w smaku i umiejętnie doprawiony. Łatwo go dostać w sklepie, warto jednak poświęcić trochę czasu i przygotować samodzielnie w domu. Będzie jeszcze lepszy!
Pasztet z królika - wybierz, co lubisz
Dobry pasztet z królika to wspaniały dodatek do chleba, ale także elegancka potrawa do podania na przyjęciu. Wszystko zależy od tego, jak go przygotujemy – do smarowania czy do krojenia. Sprawdź, jak się robi pasztet z królika i od razu zaplanuj jego przygotowanie!
Przepis na pasztet z królika - składniki:
- 1 królik (około 1 kg mięsa)
- 300 g wątróbki z królika lub drobiowej
- 300 g boczku
- 300 g łopatki lub podgardla (dzięki temu dodatkowi pasztet będzie kleisty i zwarty)
- 4 jajka
- 2 marchewki
- 2 małe pietruszki
- 2 cebule
- 1 por
- 1/2 selera
- 2 czerstwe bułki
- mleko lub bulion do namoczenia bułek
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka
- sól i pieprz
Pasztet z królika - przepis krok po kroku:
- Mięso z królika poporcjuj, boczek i łopatkę pokrój na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Wrzuć do wody marchewki, pietruszki, por, seler oraz mięso z królika i łopatki lub pogardla. Gotuj do miękkości.
- W tym czasie cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, a następnie, gdy się wytopi tłuszcz, dodaj cebulę. Gdy cebula się zeszkli, a boczek przesmaży, zdejmij je z patelni i połóż na niej wątróbkę. Jeśli potrzeba, dodaj trochę oleju lub masła. Każdy kawałek wątróbki obsmaż szybko z obu stron, by się zamknęła.
- Czerstwe bułki namocz w mleku lub w bulionie.
- Ugotowane mięso oddziel od kości. Przemiel je przez maszynkę do mięsa (możesz to zrobić dwa albo trzy razy, w zależności od tego, jaką konsystencję ma mieć pasztet). Przemiel również warzywa, namoczone bułki i boczek z cebulką. Masę wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj gałkę muszkatołową, słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie połącz.
- Masę na pasztet z królika przełóż do keksówek lekko nasmarowanych masłem. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak zrobić pasztet z królika do słoików?
Składniki:
- 1 królik (ok. 1 kg mięsa)
- 200 g boczku
- 200 g wątróbki z królika lub drobiowej
- 2 marchewki
- 2 małe pietruszki
- cebula
- 1 por
- 1/4 selera
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa, słodka papryka, rozmaryn
- 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Pasztet z królika do słoików - przepis krok po kroku:
- Marchewki, pietruszkę, seler i por ugotuj w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Mieszanką czosnku, gałki muszkatołowej, papryki i suszonego rozmarynu, a także soli i pieprzu natrzyj królika. Następnie włóż go do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180*C. Na ostatnie 20 minut pieczenia możesz odkryć naczynie. Po upieczeniu ostudź mięso.
- Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, przełóż zawartość patelni do miseczki. Jeśli potrzeba, dolej trochę tłuszczu lub dodaj masła i podsmaż z obu stron wątróbkę.
- Upieczone mięso z królika, podsmażoną wątróbkę, boczek i warzywa przemiel w maszynce do mięsa co najmniej 2 razy. Dodaj masło i przyprawy do smaku, następnie dokładnie połącz wszystkie składniki.
- Nałóż masę do wyparzonych słoików (powinna być nałożona bardzo ciasno). Słoiki, które chcesz przechowywać dłużej niż 2-3 dni od przygotowania pasztetu, pasteryzuj przez co najmniej 1 godzinę od momentu, gdy zagotuje się woda.
Zobacz również:
Pasztet z cukinii - pyszna alternatywa dla pasztetów z mięsa [PRZEPIS]
Jak zrobić pasztet z soczewicy? Przepis na pyszny pasztet idealny dla wegetarian
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur