Tuszkę dorsza połóż na boku, grzbietem do siebie. W rękę, którą operujesz, weź ostry nóż i zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa, tak, by go nie uszkodzić. Zdecydowanymi ruchami pogłębiaj nacięcie, a gdy nóż przebije się na drugą stronę, przesuń go aż do ogona. Filet odłóż na bok. Następnie wsuń nóż tuż pod kręgosłup ryby i ostrożnie odkrój go, od fileta. Jeśli nie radzisz sobie z filetowaniem ryby, kup gotowe filety, lub popodglądaj doświadczonych kucharzy (również w Internecie), aby zobaczyć, jak to zrobić.
Składniki:
Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, a także z obu stron dopraw solą i pieprzem. Odłóż w chłodne miejsce na około godzinę, by skruszała i dobrze przeszła smakiem. W tym czasie w głębokim talerzu rozbełtaj jajko (możesz ewentualnie dodać trochę mleka), do drugiego natomiast wysyp bułkę tartą. Filety obtocz panierce, następnie w jajku i po raz kolejny w panierce. Przygotuj patelnię do smażenia – rozgrzej na niej olej. Jak długo smażyć dorsza? Wystarczy robić to po 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażoną rybę możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu, używając ręcznika papierowego. Smażonego dorsza podawaj z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub z frytkami.
Wskazówka: do panierki możesz dodać (odrobinę lub w proporcji 1:1) ziarna sezamu lub siemienia lnianego.
Filety z dorsza natrzyj solą i pieprzem, a następnie skrop sokiem z cytryny. Odstaw rybę na godzinę w chłodne miejsce, by przeszła smakiem i zrobiła się krucha. Koperek lub kolendrę posiekaj drobno, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Miękkie masło wymieszaj z ziołami i czosnkiem, a także z rozdrobnioną trawą cytrynową. Wyjętą z lodówki rybę posmaruj warstwą ziołowego masła i zawiń w folię aluminiową. Piekarnik nastaw na 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Dorsz będzie wyśmienicie smakował z ryżem, szparagami lub fasolką szparagową lub brokułem gotowanym na parze.
Filety z dorsza usmaż w panierce (pierwszy przepis). Podziel je tylko na mniejsze kawałki i dobrze odsącz z tłuszczu po smażeniu. Czosnek wyciśnij w wyciskarce i dodaj do jogurtu, wymieszaj z łyżką majonezu oraz posiekanym koperkiem. Na każdej tortilli wysyp sałatę, następnie wyłóż kawałki dorsza. Pomidora pokrój w ósemki, oliwki przekrój na połówki i rozłóż na tortilli. Następnie polej sosem czosnkowo-koperkowym. Zawijaj wrapy od dołu, a następnie z obu stron w kopertki. Połóż je na rozgrzanej suchej patelni, przyciśnij ciężkim naczyniem i przypiecz po obu stronach. Podawaj na ciepło lub na gorąco. Dodatki do wrapów z dorszem możesz zmieniać wedle uznania. W wersji fit przygotuj dorsza na parze i podziel go na mniejsze kawałki.
Zobacz również: