Rogaliki z ciasta francuskiego to najlepszy przykład ekspresowych ciastek. Do ich przygotowania potrzebujemy w zasadzie tylko dwóch składników - arkusza ciasta francuskiego i nadzienia, na przykład dżemu lub kremu czekoladowego. Te składniki często mamy w domu, a jeśli nie, to bez wątpienia znajdziemy je w najbliższym sklepie.
Prezentujemy wam naszą wersję zawijanych rogalików z powidłami śliwkowymi. Przygotujcie kilka składników i zobaczcie sami, jak szybko piecze się te pyszne ciasteczka.
Sami widzicie, jak proste i szybkie jest przygotowanie rogalików według naszego przepisu. Dodatek cynamonowego cukru na pewno zaskoczy waszych gości. Jeśli jednak nie jesteście fanami tej przyprawy, możecie ten krok pominąć lub użyć samego cukru. Takie rogaliki możemy robić także z innymi nadzieniami. Świetny będzie krem czekoladowy lub orzechowy. Wtedy wierzch warto posypać pokruszonymi orzechami ziemnymi. Dżemy lub powidła, inne niż śliwkowe, także sprawdzą się znakomicie. W waszych spiżarniach na pewno znajdzie się kilka słoików z przetworami od mamy czy babci.
Rogaliki z ciasta francuskiego i powideł będą znakomitą przekąską do popołudniowej kawy lub herbaty. Nieważne, czy odwiedzili was niespodziewani goście, czy zwyczajnie macie ochotę na coś słodkiego. Po prostu przygotujcie rogaliki według naszego przepisu i zrelaksujcie się przy kawce. Smacznego!
Zobacz również: