Grzyby w occie to jeden z najpopularniejszych dodatków do mięs i pasztetów, można z nimi zrobić pyszne koreczki, kanapki lub sałatki. Dobra zalewa do grzybów w occie to połowa sukcesu – sprawdź, jak przygotować ją na kilka sposobów!
Składniki (na 2-2,5 kg grzybów)
Do garnka wlej ocet oraz wodę. Liście laurowe pokrusz, wsyp je razem z gorczycą oraz ziarnkami ziela angielskiego. Dodaj sól i cukier, wszystko wymieszaj. Gotuj przez około 3 minut. Tak przygotowaną zalewą zalej dobrze przebrane i umyte grzybki. Pasteryzuj przez 15 minut.
Jeżeli wolisz, aby grzybki były delikatniejsze, a smak octu mniej wyrazisty, trzeba zmienić proporcje zalewy. Na 1 litr wody wystarczy wtedy 3/4 szklanki octu (czyli około 200 ml). Użyj także mniej liści laurowych i ziela angielskiego. Poza tym zalewę przygotuj jak w przepisie wyżej.
Grzybki marynowane w zalewie na ostro to przysmak dla osób, które lubią wyraziste, pikantne dania. Doskonale podkreślą smak mięs i pasztetów!
Składniki:
Do garnka wlej wodę oraz ocet. Dodaj sól i cukier oraz mieloną paprykę. Do słoików włóż 2-3 paski ostrej papryki, po liściu laurowym oraz ziarnie ziela angielskiego. Następnie nałóż grzyby i zalej dobrze rozmieszaną, gorącą zalewą. Zakręć mocno słoik i wstrząśnij, pasteryzuj przez około 15 minut.
Jak zrobić zalewę do grzybów marynowanych? Sprawdź w naszym przepisie wideo:
Ciekawym sposobem jest też przygotowanie grzybów marynowanych z dodatkiem miodu. Miód nada im ciekawego posmaku, a grzybki będą nieco słodsze niż tradycyjne.
Składniki:
W garnku rozmieszaj wodę i ocet. Dodaj sól, cukier, miód, liście laurowe i goździki. Wszystko zagotuj i mieszaj, aż miód oraz cukier dobrze się rozpuszczą. Gorącą zalewą zalej grzybki w słoikach, zakręć i zapasteryzuj.
Jeśli chcesz wykorzystać grzybki do sosów poza sezonem, wystarczy zapasteryzować je w zalewie solnej. Jak ją zrobić?
Wystarczy przygotować zalewę z wody z solą. Na każdy litr wody powinna przypadać łyżka soli. Rozpuść ją w wodzie, wymieszaj, aż się rozpuści i zagotuj, a gorącą zalewą zalej grzybki w słoikach.
Zobacz również: