Zalewa do grzybów - jak zrobić marynatę do grzybów w słoikach? Podpowiadamy

Zalewa do grzybów to sekret udanych przetworów. Jeżeli po powrocie z udanego grzybobrania i chcesz przygotować zapasy na zimę, sprawdź, jak zrobić najlepsze zalewy - to one nadają wyjątkowego smaku i aromatu grzybom. Zapraszamy!

Grzyby w occie to jeden z najpopularniejszych dodatków do mięs i pasztetów, można z nimi zrobić pyszne koreczki, kanapki lub sałatki. Dobra zalewa do grzybów w occie to połowa sukcesu – sprawdź, jak przygotować ją na kilka sposobów!

Zalewa do grzybów słodko-kwaśna - przepis

Składniki (na 2-2,5 kg grzybów)

  • 3 szklanki wody (ok. 750 ml),
  • 1 szklanka octu (ok. 250 ml),
  • 5 listków laurowych,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • woda

Zalewa do grzybów w occie – przygotowanie

Do garnka wlej ocet oraz wodę. Liście laurowe pokrusz, wsyp je razem z gorczycą oraz ziarnkami ziela angielskiego. Dodaj sól i cukier, wszystko wymieszaj. Gotuj przez około 3 minut. Tak przygotowaną zalewą zalej dobrze przebrane i umyte grzybki. Pasteryzuj przez 15 minut.

Delikatna zalewa do grzybów – jak ją zrobić?

Jeżeli wolisz, aby grzybki były delikatniejsze, a smak octu mniej wyrazisty, trzeba zmienić proporcje zalewy. Na 1 litr wody wystarczy wtedy 3/4 szklanki octu (czyli około 200 ml). Użyj także mniej liści laurowych i ziela angielskiego. Poza tym zalewę przygotuj jak w przepisie wyżej.

Zalewa do grzybków marynowanych na ostro

Grzybki marynowane w zalewie na ostro to przysmak dla osób, które lubią wyraziste, pikantne dania. Doskonale podkreślą smak mięs i pasztetów!

Składniki:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 cebule,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • kilka ostrych papryczek pokrojonych w paski

Zalewa do grzybów na ostro – przygotowanie

Do garnka wlej wodę oraz ocet. Dodaj sól i cukier oraz mieloną paprykę. Do słoików włóż 2-3 paski ostrej papryki, po liściu laurowym oraz ziarnie ziela angielskiego. Następnie nałóż grzyby i zalej dobrze rozmieszaną, gorącą zalewą. Zakręć mocno słoik i wstrząśnij, pasteryzuj przez około 15 minut.

Jak zrobić zalewę do grzybów marynowanych? Sprawdź w naszym przepisie wideo:

Zobacz wideo

Zalewa do grzybków marynowanych z miodem

Ciekawym sposobem jest też przygotowanie grzybów marynowanych z dodatkiem miodu. Miód nada im ciekawego posmaku, a grzybki będą nieco słodsze niż tradycyjne.

Składniki:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 8 łyżek płynnego miodu,
  • garstka goździków,
  • 4 liście laurowe

Zalewa do grzybków marynowanych z miodem – przygotowanie

W garnku rozmieszaj wodę i ocet. Dodaj sól, cukier, miód, liście laurowe i goździki. Wszystko zagotuj i mieszaj, aż miód oraz cukier dobrze się rozpuszczą. Gorącą zalewą zalej grzybki w słoikach, zakręć i zapasteryzuj.

Zalewa do grzybów bez octu

Jeśli chcesz wykorzystać grzybki do sosów poza sezonem, wystarczy zapasteryzować je w zalewie solnej. Jak ją zrobić?

Wystarczy przygotować zalewę z wody z solą. Na każdy litr wody powinna przypadać łyżka soli. Rozpuść ją w wodzie, wymieszaj, aż się rozpuści i zagotuj, a gorącą zalewą zalej grzybki w słoikach.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.