Zalewa do grzybów - jak zrobić marynatę do grzybów w słoikach? Podpowiadamy
Grzyby w occie to jeden z najpopularniejszych dodatków do mięs i pasztetów, można z nimi zrobić pyszne koreczki, kanapki lub sałatki. Dobra zalewa do grzybów w occie to połowa sukcesu – sprawdź, jak przygotować ją na kilka sposobów!
Zalewa do grzybów słodko-kwaśna - przepis
Składniki (na 2-2,5 kg grzybów)
- 3 szklanki wody (ok. 750 ml),
- 1 szklanka octu (ok. 250 ml),
- 5 listków laurowych,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki gorczycy,
- 3 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- woda
Zalewa do grzybów w occie – przygotowanie
Do garnka wlej ocet oraz wodę. Liście laurowe pokrusz, wsyp je razem z gorczycą oraz ziarnkami ziela angielskiego. Dodaj sól i cukier, wszystko wymieszaj. Gotuj przez około 3 minut. Tak przygotowaną zalewą zalej dobrze przebrane i umyte grzybki. Pasteryzuj przez 15 minut.
Delikatna zalewa do grzybów – jak ją zrobić?
Jeżeli wolisz, aby grzybki były delikatniejsze, a smak octu mniej wyrazisty, trzeba zmienić proporcje zalewy. Na 1 litr wody wystarczy wtedy 3/4 szklanki octu (czyli około 200 ml). Użyj także mniej liści laurowych i ziela angielskiego. Poza tym zalewę przygotuj jak w przepisie wyżej.
Zalewa do grzybków marynowanych na ostro
Grzybki marynowane w zalewie na ostro to przysmak dla osób, które lubią wyraziste, pikantne dania. Doskonale podkreślą smak mięs i pasztetów!
Składniki:
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 2 cebule,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 6 liści laurowych,
- 1 łyżka gorczycy,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- kilka ostrych papryczek pokrojonych w paski
Zalewa do grzybów na ostro – przygotowanie
Do garnka wlej wodę oraz ocet. Dodaj sól i cukier oraz mieloną paprykę. Do słoików włóż 2-3 paski ostrej papryki, po liściu laurowym oraz ziarnie ziela angielskiego. Następnie nałóż grzyby i zalej dobrze rozmieszaną, gorącą zalewą. Zakręć mocno słoik i wstrząśnij, pasteryzuj przez około 15 minut.
Jak zrobić zalewę do grzybów marynowanych? Sprawdź w naszym przepisie wideo:
Zalewa do grzybków marynowanych z miodem
Ciekawym sposobem jest też przygotowanie grzybów marynowanych z dodatkiem miodu. Miód nada im ciekawego posmaku, a grzybki będą nieco słodsze niż tradycyjne.
Składniki:
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 8 łyżek płynnego miodu,
- garstka goździków,
- 4 liście laurowe
Zalewa do grzybków marynowanych z miodem – przygotowanie
W garnku rozmieszaj wodę i ocet. Dodaj sól, cukier, miód, liście laurowe i goździki. Wszystko zagotuj i mieszaj, aż miód oraz cukier dobrze się rozpuszczą. Gorącą zalewą zalej grzybki w słoikach, zakręć i zapasteryzuj.
Zalewa do grzybów bez octu
Jeśli chcesz wykorzystać grzybki do sosów poza sezonem, wystarczy zapasteryzować je w zalewie solnej. Jak ją zrobić?
Wystarczy przygotować zalewę z wody z solą. Na każdy litr wody powinna przypadać łyżka soli. Rozpuść ją w wodzie, wymieszaj, aż się rozpuści i zagotuj, a gorącą zalewą zalej grzybki w słoikach.
Zobacz również:
- Jak długo gotować grzyby? Porady i wskazówki
- Zupa grzybowa z suszonych grzybów - pyszne danie nie tylko na Wigilię [PRZEPIS]
- Krokiety z kapustą i grzybami nie tylko do barszczu - idealne na piątkowy obiad [PRZEPIS]
- Pierogi z kapustą i grzybami - Tajniki Szefa Kuchni; Haps Premium; przepis i wykonanie: Kuba Korczak
- Kapusta z grzybami na Wigilię. Przepis na tradycyjne postne danie
- Bigos staropolski - bogactwo smaku na świątecznym stole [PRZEPIS]
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur