Lubicie ciasta z kremem? Nawet nie wiedzieliście, że w waszym życiu brakuje Victoria Sponge Cake!

Szukacie kolejnych przepisów na pyszne ciasta, które można przygotować, siedząc w domu? Mamy propozycję dla wszystkich wielbicieli ciast z kremem! A chyba nie brakuje tu takich? Sprawdźcie, jak zrobić Victoria Sponge Cake!

Victoria Sponge Cake – tradycyjne ciasto brytyjskie

Victoria Sponge Cake należy grona bardzo atrakcyjnych ciast - zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Często jada się je w Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi przepis, bowiem to ciasto w formie kanapki było ulubionym deserem Królowej Wiktorii. Jego wykonanie jest bardzo proste. Oto przepis.

Victoria Sponge Cake - przepis

Składniki (na małą okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm):

Ciasto:

  • 180 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru,
  • 5 ml ekstraktu z wanilii (można zamienić na kilka kropki aromatu waniliowego lub cukier wanilinowy),
  • 3 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 150 ml słodkiej śmietanki,
  • łyżka cukru pudru
  • szklanka świeżych truskawek,
  • pół słoiczka dżemu truskawkowego,
  • kilka borówek i listków świeżej mięty do dekoracji,
  • cukier puder do posypania

* Zamiast ubijać bitą śmietanę własnoręcznie, można wykorzystać gotowy produkt ze sklepu.

Sposób przygotowania:

Masło utrzyj trzepaczką lub mikserem na jasny puch. Dodaj do niego cukier, ekstrakt z wanilii i dobrze rozmieszaj. Następnie wmieszaj jajka. Gdy masa będzie gładka, a składniki dobrze połączone, przesiej do nich mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko ponownie wymieszaj. Połowę ciasta wylej do tortownicy z odpinanym bokiem o średnicy 20 cm. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 170*C. W taki sam sposób upiecz drugą część ciasta. Oba wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Śmietankę ubij na sztywno (możesz dodać proszek typu śmietan-fix lub kilka łyżek mascarpone, by masa była trwalsza). Rozsmaruj ją na pierwszym cieście (zostaw tylko 3 łyżki do ozdoby wierzchu), na kremie ułóż pokrojone w plastry truskawki (lub inne owoce wedle uznania) i posmaruj dżemem w tym samym lub podobnym smaku. Przykryj drugim blatem ciasta, na wierzchu ozdób pozostałym kremem i owocami. Oprósz cukrem pudrem i podawaj.

Zobacz wideo Lubisz kremowe wypieki? Oto pyszne ptysie z majakują i sosem czekoladowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.