Victoria Sponge Cake należy grona bardzo atrakcyjnych ciast - zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Często jada się je w Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi przepis, bowiem to ciasto w formie kanapki było ulubionym deserem Królowej Wiktorii. Jego wykonanie jest bardzo proste. Oto przepis.
Składniki (na małą okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm):
Ciasto:
Dodatkowo:
* Zamiast ubijać bitą śmietanę własnoręcznie, można wykorzystać gotowy produkt ze sklepu.
Sposób przygotowania:
Masło utrzyj trzepaczką lub mikserem na jasny puch. Dodaj do niego cukier, ekstrakt z wanilii i dobrze rozmieszaj. Następnie wmieszaj jajka. Gdy masa będzie gładka, a składniki dobrze połączone, przesiej do nich mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko ponownie wymieszaj. Połowę ciasta wylej do tortownicy z odpinanym bokiem o średnicy 20 cm. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 170*C. W taki sam sposób upiecz drugą część ciasta. Oba wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno (możesz dodać proszek typu śmietan-fix lub kilka łyżek mascarpone, by masa była trwalsza). Rozsmaruj ją na pierwszym cieście (zostaw tylko 3 łyżki do ozdoby wierzchu), na kremie ułóż pokrojone w plastry truskawki (lub inne owoce wedle uznania) i posmaruj dżemem w tym samym lub podobnym smaku. Przykryj drugim blatem ciasta, na wierzchu ozdób pozostałym kremem i owocami. Oprósz cukrem pudrem i podawaj.