Lubicie ciasta z kremem? Nawet nie wiedzieliście, że w waszym życiu brakuje Victoria Sponge Cake!
Victoria Sponge Cake – tradycyjne ciasto brytyjskie
Victoria Sponge Cake należy grona bardzo atrakcyjnych ciast - zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Często jada się je w Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi przepis, bowiem to ciasto w formie kanapki było ulubionym deserem Królowej Wiktorii. Jego wykonanie jest bardzo proste. Oto przepis.
Victoria Sponge Cake - przepis
Składniki (na małą okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm):
Ciasto:
- 180 g miękkiego masła,
- 150 g cukru,
- 5 ml ekstraktu z wanilii (można zamienić na kilka kropki aromatu waniliowego lub cukier wanilinowy),
- 3 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 150 ml słodkiej śmietanki,
- łyżka cukru pudru
- szklanka świeżych truskawek,
- pół słoiczka dżemu truskawkowego,
- kilka borówek i listków świeżej mięty do dekoracji,
- cukier puder do posypania
* Zamiast ubijać bitą śmietanę własnoręcznie, można wykorzystać gotowy produkt ze sklepu.
Sposób przygotowania:
Masło utrzyj trzepaczką lub mikserem na jasny puch. Dodaj do niego cukier, ekstrakt z wanilii i dobrze rozmieszaj. Następnie wmieszaj jajka. Gdy masa będzie gładka, a składniki dobrze połączone, przesiej do nich mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko ponownie wymieszaj. Połowę ciasta wylej do tortownicy z odpinanym bokiem o średnicy 20 cm. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 170*C. W taki sam sposób upiecz drugą część ciasta. Oba wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno (możesz dodać proszek typu śmietan-fix lub kilka łyżek mascarpone, by masa była trwalsza). Rozsmaruj ją na pierwszym cieście (zostaw tylko 3 łyżki do ozdoby wierzchu), na kremie ułóż pokrojone w plastry truskawki (lub inne owoce wedle uznania) i posmaruj dżemem w tym samym lub podobnym smaku. Przykryj drugim blatem ciasta, na wierzchu ozdób pozostałym kremem i owocami. Oprósz cukrem pudrem i podawaj.
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
- Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
- Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
- Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?