Jak przygotować rabarbar do ciasta i co z niego zrobić? Oto garść inspiracji i porad

Kiedy w sklepach i straganach pojawia się rabarbar, oznacza to jedno: przyszła pora na ciasto z rabarbarem. Ten pyszny wypiek można przygotować na różne sposoby. Jak przygotować rabarbar do ciasta? A jak je upiec? Mamy dla was kilka wskazówek!

Jakie ciasto z rabarbarem lubicie najbardziej? Kruche? Jogurtowe? A może pyszne drożdżówki z kruszonką? Niezależnie od tego, na jaki wypiek ostatecznie się zdecydujecie, rabarbar trzeba odpowiednio przygotować. Jak to zrobić? Wszystko wyjaśniamy!

Jak przygotować rabarbar do ciasta ucieranego lub drożdżowego?

Pyszne ciasto ucierane na oleju lub drożdżówki doskonale smakują z dodatkiem rabarbaru. Przygotowanie rabarbaru do ciasta nie jest trudne i nie wymaga wiele pracy. Warzywo należy dobrze umyć i odciąć liście. Młody rabarbar nie wymaga obierania, ten starszy należy obrać na końcach, w przeciwnym wypadku będzie włóknisty i niesmaczny. Kroimy go na kawałki i układamy na wierzchu przygotowanego ciasta bądź mieszamy z masą. Taki rabarbar będzie dość kwaskowy w smaku – warto wyrównać tę kwaskowość słodką posypką, kruszonką bądź sporą ilością cukru pudru.

Więcej o właściwościach rabarbaru: Czerwony czy blady? Wybieramy idealny rabarbar do ciast i przetworów.

Zobacz wideo Zobacz również, jak przygotować pyszną i jakże pięknie się prezentującą tartę z rabarbarem.

Jak przygotować rabarbar do ciasta kruchego?

Przygotowanie rabarbaru do ciasta kruchego wymaga trochę więcej pracy. Na początek oczywiście powtarzamy te same czynności – myjemy rabarbar, ewentualnie obieramy i kroimy na kawałki. Następnie wrzucamy go na patelnię z cukrem i cały czas mieszając, smażymy, aż zmięknie. Powstały syrop możemy odlać i dodawać do herbaty, a rabarbar wykorzystujemy do ciasta. Drugim sposobem jest odstawienie podduszonego rabarbaru do przestudzenia i dodanie do niego odrobiny mąki ziemniaczanej. Po wymieszaniu powstanie kleista, dość gęsta masa, którą śmiało możemy położyć na kruchym cieście – na przykład na lekko podpieczonej tarcie.

Ciekawym sposobem na podanie rabarbaru jest przygotowanie go pod kruszonką, czyli zrobienie tak zwanych crumble. To pyszny deser dla tych, którzy nie chcą przygotowywać tradycyjnego ciasta. Pokrojony rabarbar podgrzewamy w garnku z cukrem, łyżką masła i odrobiną skrobi ziemniaczanej. Następnie przygotowujemy sporą ilość kruszonki (na przykład według tego przepisu). Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy podduszony rabarbar i obficie obsypujemy po wierzchu kruszonką. Pieczemy w 180 st. C przez około pół godziny, aż ciasto ładnie się zrumieni. Rabarbarowe crumble można podawać na ciepło lub na zimno. Osoby, które nie są przekonane do smaku rabarbaru, mogą dodać do niego truskawki lub odrobinę wanilii.

Rabarbarowe crumble, czyli rabarbar pod kruszonkąRabarbarowe crumble, czyli rabarbar pod kruszonką Fot. Krzysztof Slusarczyk / shutterstock.com

Jak przygotować rabarbar do ciasta do słoików?

Jeśli ty i twoi najbliżsi wyjątkowo lubicie ciasto z rabarbarem, warto zrobić rabarbar do słoików, który będzie można wykorzystać do ciasta nawet poza sezonem. Jak to zrobić?

Składniki:

  • 2 kg rabarbaru,
  • 1,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Rabarbar dokładnie umyj, osusz i pokrój na kawałki. Przełóż go do umytych i wyparzonych słoików, a potem zasyp cukrem. Zakręć je i pasteryzuj w garnku przez około 10 minut. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. W tej wersji dodawaj go do ulubionych wypieków - nie mieszaj go jednak z surowym ciastem, a wykładaj na wierzch, ponieważ masa będzie zbyt wilgotna i z ciasta może wyjść zakalec.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.