Zupa chrzanowa Magdy Gessler - jak ją zrobić? Podpowiadamy
Zupa chrzanowa Magdy Gessler to pyszna propozycja na pierwsze danie. Choć kojarzy się głównie z Wielkanocą, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją także nie od święta. Jak się za to zabrać? Sprawdźcie przepis.
Zupa chrzanowa Magdy Gessler - pomysł na pierwsze danie
Co na obiad? To chyba jedno z najczęstszych pytań, które zadajemy w kuchni. Dziś rozwiewamy wątpliwości pyszną propozycją od słynnej restauratorki. Jak ją zrobić?
Zupa chrzanowa Magdy Gessler - przepis
Składniki:
- duży pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 4-5 ziemniaków
- 1-2 słoiczki chrzanu
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 250 ml śmietany 22-proc.
- 4 cienkie kromki chleba razowego
- łyżka oliwy
- sól, cukier i pieprz wedle uznania
Sposób przygotowania:
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Następnie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, a zupę blendujemy na gładką masę. Dodajemy sporą ilość chrzanu i śmietanę. Doprawiamy dolą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i wyłączamy palnik.
- Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy, często mieszając, aż grzanki staną się chrupiące i rumiane.
- Gotową zupę rozlewamy do głębokich talerzy i posypujemy grzankami.
Zupa czosnkowa Magdy Gessler
A może macie ochotę na inną wyjątkową propozycję od restauratorki? Hitem jest zupa czosnkowa Magdy Gessler. Ten przepis zainspirował już setki osób nie tylko dlatego, że jest pyszny, lecz także bardzo prosty.
Zupa czosnkowa Magdy Gessler - przepis
Składniki:
- 8 ząbków czosnku
- cebula
- 2 ziemniaki
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 40 g wędzonego boczku
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- czerstwe pieczywo na grzanki
- oliwa z oliwek
- tarty parmezan
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno kroimy, przekładamy na patelnię rozgrzaną z masłem i smażymy, aż zmiękną. Przekładamy je do gotującego się bulionu.
- W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a boczek w drobne kawałki. Oba składniki wkładamy do bulionu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie blendujemy zupę na gładką masę.
- W międzyczasie przygotowujemy grzanki. W tym celu chleb kroimy w kostkę i wkładamy na patelnię rozgrzaną z odrobiną oliwy. Smażymy, aż się zarumienią.
- Zupę czosnkową rozlewamy do głębokich talerzy, posypujemy grzankami i parmezanem.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą