Chleb na piwie to wypiek zaledwie z pięciu składników. Zrobicie go nawet jeśli nie macie w domu drożdży. Nie musicie go także zagniatać! Aby zrobić chleb na piwie, będziecie potrzebować jedynie mąki, soli, cukru, łyżki proszku do pieczenia i piwa. Jak upiec chleb na piwie? Podpowiadamy!
Składniki:
Przygotowanie chleba na piwie jest bardzo proste i szybkie. To zaledwie 2-3 minuty plus czas pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i połącz je. Następnie wlej piwo i dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do silikonowej formy (lub do innej, natłuszczonej bądź wyłożonej papierem do pieczenia) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut, aż chleb ładnie wyrośnie, a wierzch będzie rumiany. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij go z formy i uderz w spód. Powinien wydać głuchy dźwięk, jest to znak, że chleb się dobrze upiekł. Spożywaj po przestudzeniu.
Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz dodać do chleba ulubione nasiona lub zioła. Posypanie go po wierzchu makiem lub płatkami owsianymi również jest dobrym pomysłem.
Aby upiec chleb na piwie, nie potrzebujesz specjalnej mąki do wypieku pieczywa. Wystarczy zwykła mąka pszenna pełnoziarnista lub inna ciemna odmiana. Jeśli masz dostęp do mąki samorosnącej, również możesz jej użyć – nie dodawaj wtedy proszku do pieczenia. A co jeśli masz zwykłą mąkę, a proszek do pieczenia się akurat skończył? Możesz użyć sody oczyszczonej. Pamiętaj tylko, aby dodać łyżeczkę octu bądź soku z cytryny. Dzięki niej ciasto wyrośnie.
Jeżeli wolisz, by chleb miał delikatniejszy smak, wybierz jasne piwo lub lager. Gdy użyjesz ciemnego piwa, smak będzie bardziej wyrazisty. Sam dodatek piwa nie zastąpi działania proszku do pieczenia, ale nada chlebowi lepszego smaku. Zastanawiasz się, czy taki chleb można podać dzieciom? Bez obaw! Cały alkohol z piwa wyparuje podczas pieczenia. Jeśli masz jakiekolwiek obawy, użyj piwa bezalkoholowego, ale wysoka temperatura naprawdę pozbawi wypiek alkoholu.
Chleb na piwie jest najlepszy z prostymi dodatkami. Będzie świetnie smakował z masłem i solą lub z hummusem. Jest także doskonałym dodatkiem do różnych dań – do bigosu, strogonowa lub kremowych zup. Raczej nie nadaje się do dużych, składanych kanapek. Pamiętaj też o zasadzie: szybko zrobiony – szybko zjedzony. Taki chleb po dwóch dniach może być już niesmaczny.