Zwykłe chleby ci się przejadły? Przygotuj włoską ciabattę. Mamy przepis

Własnoręcznie upieczony chleb to gwarancja, że przygotowane śniadanie lub kolacja będą smakować wyśmienicie. Mamy dla Was przepis na chleb orkiszowy oraz na chleb włoski - przepis łatwiejszy dla początkujących i trudniejszy dla zaawansowanych. Jak upiec chleb? Wszystko wyjaśniamy!

Domowy chleb

Zapach i smak domowego chleba przywołuje same dobre emocje. Kojarzy się z dzieciństwem, beztroską i domową kuchnią mamy lub babci. Ty również możesz upiec własny chleb i sprawić, że kanapki będą doskonałe. Dziś proponujemy zrobienie chleba na dwa sposoby mniej popularne w polskiej kuchni. Sprawdź nasz przepis na chleb w dwóch wersjach i upiecz go samodzielnie!

Przepis na chleb orkiszowy na drożdżach (łatwiejszy)

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej,
  • 400 ml wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka oleju roślinnego + olej do wysmarowania formy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • otręby żytnie lub pszenne,
  • odrobina cukru

Chleb orkiszowy – sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn drożdżowy: Drożdże pokrusz do miski, dodaj do nich łyżkę mąki, szczyptę cukru, odrobinę soli i zalej 200 ml ciepłej wody. Rozmieszaj i odstaw na 20 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do dużej misy wsyp mąkę, dodaj przygotowany rozczyn, wlej także olej i pozostałą wodę, dodaj sól. Mieszaj drewnianą łyżką przez kilka minut. Ciasto powinno być luźne i łatwo odchodzić od naczynia, jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste – więcej wody. Przełóż ciasto do natłuszczonej foremki wysypanej otrębami i zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie posyp je otrębami po wierzchu i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez około godzinę. Wyjmij z piekarnika i wystudź – dobrze upieczony chleb powinien, po uderzeniu w spód, wydawać głuchy odgłos.

Zobacz wideo Chcesz zrobić chleb, ale nie masz drożdży? Nic straconego. Zobacz, jak się za to zabrać.

Przepis na chleb włoski a la ciabatta (trudniejszy)

Składniki:

Na zaczyn:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 175 ml wody,
  • 1/2 łyżki suchych drożdży

Na chleb:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 175 ml wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 1 łyżka suchych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy

Chleb włoski – sposób przygotowania

Przygotuj zaczyn: Wymieszaj 150 g mąki pszennej z 1/2 łyżki suchych drożdży i 175 ml wody. Odstaw na 12 godzin – najlepiej zaczyn przygotować wieczorem w dniu poprzedzającym pieczenie chleba.

Przygotuj ciasto: Wymieszaj pozostałą ilość mąki z suchymi drożdżami. Dodaj przygotowany zaczyn, sól, oliwę i miód. Mieszaj przez kilka minut, używając drewnianej łyżki lub robota – przy użyciu haka do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno być luźne, a im dłużej mieszane, także bardziej sprężyste. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwie godziny. Po tym czasie zanurz ręce w mące i podziel ciasto na dwie części. Uformuj z nich dwa płaskie prostokąty, nie zagniataj i nie wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. Następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 200 st. C. Wierzch chlebka powinien być lekko zrumieniony, kiedy uderzysz w spód wypieku, ma wydawać głuchy odgłos. Jego środek powinien być lekko wilgotny i mieć wiele dziur. Podawaj na ciepło z dodatkiem dobrej oliwy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.