Leczo - tradycyjne danie węgierskie. Jak je zrobić? Mamy klasyczny przepis

Leczo to jedno z najsmaczniejszych dań jednogarnkowych. Przygotowuje się je bardzo łatwo, można także zrobić jego zapas i zawekować na zimę. To doskonały pomysł na obiad dla zabieganych! Dziś mamy dla was dwa przepisy. Sprawdźcie, jak zrobić tradycyjne leczo rodem z Węgier. Zobaczcie też, jaką recepturę ma na leczo Ania Starmach!

Leczo – tradycyjne danie węgierskie

Leczo, które podawane jest na Węgrzech, to proste danie jednogarnkowe z papryką i pomidorami w roli głównej. Próżno szukać w nim cukinii tak popularnej w naszych wersjach potrawy. Jak zrobić tradycyjne węgierskie leczo? Podpowiadamy!

Leczo węgierskie – przepis

Składniki:

  • 400 g zielonej papryki,
  • 200 g wędzonej słoniny lub tłustego wędzonego boczku,
  • puszka całych pomidorów w zalewie,
  • 2 średnie cebule,
  • słodka papryka w proszku – do smaku,
  • ostra papryka w proszku – do smaku,
  • sól i pieprz

Jak zrobić węgierskie leczo?

Słoninę lub boczek kroimy w kostkę, następnie smażymy na dnie sporego garnka, aby wytopił się tłuszcz. Cebulę kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Do garnka wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli, a potem dodajemy paprykę. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, a następnie dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki). Wszystko mieszamy, aby pomidory się rozpadły i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy pod przykrywką, aż papryka zmięknie. Podajemy ze świeżą bagietką.

Zobacz wideo A może leczo w innej odsłonie? Oto wersja ukryta w bułce

Leczo – Ania Starmach (przepis)

Ania Starmach jest jedną z najpopularniejszych szefowych kuchni w Polsce, która prowadzi programy kulinarne, wydaje książki oraz zamieszcza przepisy na blogu. Jej przepis na leczo różni się nieco od tradycyjnej węgierskiej receptury. Leczo Ania Starmach przygotowuje zgodnie z polską interpretacją tego dania – z cukinią i kiełbasą, a nawet pieczarkami. Jak robi leczo Ania Starmach? Sprawdźcie!

Składniki:

  • 4 papryki,
  • średnia cukinia,
  • 8 pieczarek,
  • 350 g podsuszanej kiełbasy,
  • 2 średnie cebule,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 750 ml passaty pomidorowej,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu do smażenia

Leczo – Ania Starmach. Jak je przygotować według przepisu słynnej kucharki?

Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy lub wyciskamy w wyciskarce. Kiełbasę kroimy na plasterki, a paprykę w kostkę. Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy w ćwiartki, cukinię zaś w półplasterki. Następnie na dnie dużego garnka rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę razem z czosnkiem, aż się zeszkli. Wtedy dodajemy kiełbasę i paprykę, a także łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i smażymy przez kilka minut. Następnie wrzucamy pieczarki oraz cukinię, doprawiamy także do smaku słodką i ostrą papryką i zalewamy passatą pomidorową. Danie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około pół godziny, aż warzywa będą miękkie (papryka nie powinna jednak się rozgotować). Jeżeli leczo jest zbyt gęste, możemy dodać pół szklanki wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na gorąco ze świeżym chlebem lub bagietką. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA