Leczo, które podawane jest na Węgrzech, to proste danie jednogarnkowe z papryką i pomidorami w roli głównej. Próżno szukać w nim cukinii tak popularnej w naszych wersjach potrawy. Jak zrobić tradycyjne węgierskie leczo? Podpowiadamy!
Składniki:
Słoninę lub boczek kroimy w kostkę, następnie smażymy na dnie sporego garnka, aby wytopił się tłuszcz. Cebulę kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Do garnka wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli, a potem dodajemy paprykę. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, a następnie dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki). Wszystko mieszamy, aby pomidory się rozpadły i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy pod przykrywką, aż papryka zmięknie. Podajemy ze świeżą bagietką.
Ania Starmach jest jedną z najpopularniejszych szefowych kuchni w Polsce, która prowadzi programy kulinarne, wydaje książki oraz zamieszcza przepisy na blogu. Jej przepis na leczo różni się nieco od tradycyjnej węgierskiej receptury. Leczo Ania Starmach przygotowuje zgodnie z polską interpretacją tego dania – z cukinią i kiełbasą, a nawet pieczarkami. Jak robi leczo Ania Starmach? Sprawdźcie!
Składniki:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy lub wyciskamy w wyciskarce. Kiełbasę kroimy na plasterki, a paprykę w kostkę. Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy w ćwiartki, cukinię zaś w półplasterki. Następnie na dnie dużego garnka rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę razem z czosnkiem, aż się zeszkli. Wtedy dodajemy kiełbasę i paprykę, a także łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i smażymy przez kilka minut. Następnie wrzucamy pieczarki oraz cukinię, doprawiamy także do smaku słodką i ostrą papryką i zalewamy passatą pomidorową. Danie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około pół godziny, aż warzywa będą miękkie (papryka nie powinna jednak się rozgotować). Jeżeli leczo jest zbyt gęste, możemy dodać pół szklanki wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na gorąco ze świeżym chlebem lub bagietką.