Kokosowo-kakaowy deser na każdą okazję. Ciasto "Noc w Wenecji" podbija serca i podniebienia

Jeżeli lubicie klasyczne połączenia smaków, ciasto "Noc w Wenecji" na pewno podbije wasze podniebienia. To również doskonała propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać długich godzin na przygotowywaniu ciast. Jak zrobić ciasto "Noc w Wenecji"? Sprawdźcie.

Macie ochotę na noc w Wenecji? Co prawda nie załatwimy wam jej ot tak, ale mamy przepis na rewelacyjne ciasto, o takiej właśnie nazwie, które może przenieść was tam myślami. Ciasto "Noc w Wenecji" to rewelacyjny deser dla wszystkich wielbicieli słodkości. Sprawdźcie, jak je upiec.

Ciasto „Noc w Wenecji” – przepis

Składniki:

Na ciasto kokosowe:

  • 5 białek,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 4 łyżki wiórek kokosowych

Na ciasto kakaowe:

  • 5 jajek,
  • 50 g cukru,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  •  2 i pół łyżki kakao (bez cukru),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem mascarpone:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 500 g serka mascarpone,
  • opakowanie śmietan-fiksu

Na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki masła

Ciasto "Noc w Wenecji" – sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami (na mniejszych obrotach miksera) wsypujemy cukier, potem dodajemy mąkę oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki łączymy. Blachę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto kokosowe i wyrównujemy powierzchnię.

Przygotowujemy ciasto kakaowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy porcjami cukier oraz żółtka. Następnie do piany dodajemy mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto kokosowe, wyrównujemy wierzch. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy krem mascarpone: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem śmietan-fiksu. Następnie mieszamy ją z serkiem mascarpone.

Przygotowujemy polewę czekoladową: W garnuszku rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki. Dodajemy do niej masło oraz mleko, wszystko rozpuszczamy i dokładnie łączymy. Studzimy przez kilka minut.

Robimy ciasto "Noc w Wenecji": Na upieczone ciasto wykładamy krem mascarpone i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Na niego wylewamy wystudzoną polewę czekoladową. Ciasto "Noc w Wenecji" wkładamy na całą noc do lodówki, aby dobrze zastygło. Podajemy schłodzone.

Zobacz wideo Naszłą was ochota na ciasto, ale nei macie dużo czasu? Przygotujcie którąś z naszych prostych propozycji

Wskazówka: Nie macie pomysłu na wykorzystanie żółtek pozostałych po białym cieście? Zamiast masy mascarpone możecie zrobić tradycyjny krem na ich bazie. Będziecie potrzebować: 5 żółtek, kostki (200 g) miękkiego masła, 5 łyżek mleka, połowy szklanki cukru oraz opakowania cukru wanilinowego. Żółtka należy utrzeć na parze z mlekiem i z cukrem. Miękkie masło ucieramy na puch w osobnej misce, a następnie dodajemy do niego żółtka. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście, a na niej rozlewamy polewę czekoladową.

Więcej o:
Copyright © Agora SA