Kokosowo-kakaowy deser na każdą okazję. Ciasto "Noc w Wenecji" podbija serca i podniebienia
Macie ochotę na noc w Wenecji? Co prawda nie załatwimy wam jej ot tak, ale mamy przepis na rewelacyjne ciasto, o takiej właśnie nazwie, które może przenieść was tam myślami. Ciasto "Noc w Wenecji" to rewelacyjny deser dla wszystkich wielbicieli słodkości. Sprawdźcie, jak je upiec.
Ciasto „Noc w Wenecji” – przepis
Składniki:
Na ciasto kokosowe:
- 5 białek,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 4 łyżki wiórek kokosowych
Na ciasto kakaowe:
- 5 jajek,
- 50 g cukru,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 i pół łyżki kakao (bez cukru),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem mascarpone:
- 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 500 g serka mascarpone,
- opakowanie śmietan-fiksu
Na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki masła
Ciasto "Noc w Wenecji" – sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami (na mniejszych obrotach miksera) wsypujemy cukier, potem dodajemy mąkę oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki łączymy. Blachę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto kokosowe i wyrównujemy powierzchnię.
Przygotowujemy ciasto kakaowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy porcjami cukier oraz żółtka. Następnie do piany dodajemy mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto kokosowe, wyrównujemy wierzch. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy krem mascarpone: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem śmietan-fiksu. Następnie mieszamy ją z serkiem mascarpone.
Przygotowujemy polewę czekoladową: W garnuszku rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki. Dodajemy do niej masło oraz mleko, wszystko rozpuszczamy i dokładnie łączymy. Studzimy przez kilka minut.
Robimy ciasto "Noc w Wenecji": Na upieczone ciasto wykładamy krem mascarpone i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Na niego wylewamy wystudzoną polewę czekoladową. Ciasto "Noc w Wenecji" wkładamy na całą noc do lodówki, aby dobrze zastygło. Podajemy schłodzone.
Wskazówka: Nie macie pomysłu na wykorzystanie żółtek pozostałych po białym cieście? Zamiast masy mascarpone możecie zrobić tradycyjny krem na ich bazie. Będziecie potrzebować: 5 żółtek, kostki (200 g) miękkiego masła, 5 łyżek mleka, połowy szklanki cukru oraz opakowania cukru wanilinowego. Żółtka należy utrzeć na parze z mlekiem i z cukrem. Miękkie masło ucieramy na puch w osobnej misce, a następnie dodajemy do niego żółtka. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście, a na niej rozlewamy polewę czekoladową.
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
- Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję
- Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Eksperci nie mają złudzeń. Raczej czekają nas obostrzenia
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!