Macie ochotę na noc w Wenecji? Co prawda nie załatwimy wam jej ot tak, ale mamy przepis na rewelacyjne ciasto, o takiej właśnie nazwie, które może przenieść was tam myślami. Ciasto "Noc w Wenecji" to rewelacyjny deser dla wszystkich wielbicieli słodkości. Sprawdźcie, jak je upiec.
Składniki:
Na ciasto kokosowe:
Na ciasto kakaowe:
Na krem mascarpone:
Na polewę czekoladową:
Przygotowujemy ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami (na mniejszych obrotach miksera) wsypujemy cukier, potem dodajemy mąkę oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki łączymy. Blachę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto kokosowe i wyrównujemy powierzchnię.
Przygotowujemy ciasto kakaowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy porcjami cukier oraz żółtka. Następnie do piany dodajemy mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto kokosowe, wyrównujemy wierzch. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy krem mascarpone: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem śmietan-fiksu. Następnie mieszamy ją z serkiem mascarpone.
Przygotowujemy polewę czekoladową: W garnuszku rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki. Dodajemy do niej masło oraz mleko, wszystko rozpuszczamy i dokładnie łączymy. Studzimy przez kilka minut.
Robimy ciasto "Noc w Wenecji": Na upieczone ciasto wykładamy krem mascarpone i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Na niego wylewamy wystudzoną polewę czekoladową. Ciasto "Noc w Wenecji" wkładamy na całą noc do lodówki, aby dobrze zastygło. Podajemy schłodzone.
Wskazówka: Nie macie pomysłu na wykorzystanie żółtek pozostałych po białym cieście? Zamiast masy mascarpone możecie zrobić tradycyjny krem na ich bazie. Będziecie potrzebować: 5 żółtek, kostki (200 g) miękkiego masła, 5 łyżek mleka, połowy szklanki cukru oraz opakowania cukru wanilinowego. Żółtka należy utrzeć na parze z mlekiem i z cukrem. Miękkie masło ucieramy na puch w osobnej misce, a następnie dodajemy do niego żółtka. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście, a na niej rozlewamy polewę czekoladową.