Piernik last minute, czyli ekspresowe ciasto dla zapominalskich lub zapracowanych [PRZEPIS]
Piernik last minute - na ratunek przed świętami
W przedświątecznych przygotowaniach umknęło wam przygotowanie piernika? A może zostawiliście sobie go na ostatni moment? Mamy dla was przepis na piernik, który jest idealny dla zapominalskich i zapracowanych - ciasto wychodzi pyszne i robi się je szybko. Jak zrobić piernik last minute?
Zobaczcie także niesamowite piernikowe domki... bez piernika:
Przepis na piernik last minute
Składniki (na formę ok. 11 x 30 cm):
- 300 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- mały słoiczek dowolnego dżemu,
- pół kostki masła,
- 200 g cukru,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżki kakao bez cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- słoik powideł,
- tabliczka czekolady deserowej,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mleka
Jak zrobić piernik ekspresowy?
Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem i miodem. Następnie dodajemy do niego dżem, kakao, cynamon i przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i wbijamy jajka. Wlewamy rozpuszczone masło z dodatkami oraz mleko. Wszystkie składniki mieszamy, używając miksera kuchennego. Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Piernik pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu piernik przekrawamy wzdłuż i przekładamy go powidłami. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki z dodatkiem masła i mleka. Dokładnie mieszamy, studzimy i polewamy ciasto. Odstawiamy do wystudzenia.
Jak wasze świąteczne przygotowania? Wszystko z listy odhaczone?
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu