W przedświątecznych przygotowaniach umknęło wam przygotowanie piernika? A może zostawiliście sobie go na ostatni moment? Mamy dla was przepis na piernik, który jest idealny dla zapominalskich i zapracowanych - ciasto wychodzi pyszne i robi się je szybko. Jak zrobić piernik last minute?
Zobaczcie także niesamowite piernikowe domki... bez piernika:
Składniki (na formę ok. 11 x 30 cm):
Dodatkowo:
Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem i miodem. Następnie dodajemy do niego dżem, kakao, cynamon i przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i wbijamy jajka. Wlewamy rozpuszczone masło z dodatkami oraz mleko. Wszystkie składniki mieszamy, używając miksera kuchennego. Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Piernik pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu piernik przekrawamy wzdłuż i przekładamy go powidłami. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki z dodatkiem masła i mleka. Dokładnie mieszamy, studzimy i polewamy ciasto. Odstawiamy do wystudzenia.