Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkich mazurków, dekoracyjnych bab, potraw z jajek czy dań z kiełbasą. W wielu domach królewskie miejsce zajmie sałatka jarzynowa (sprawdźcie nasz przepis na jej śląską wersję). Nieodłącznym elementem tych świąt są również inne mięsne potrawy, nie tylko te z kiełbasą. Jako danie główne na wielkanocny obiad świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju pieczenie. Można też przygotować różnego rodzaju szynki do krojenia, które mogą być przekąską dla gości, doskonałą w połączeniu z grubą pajdą chleba.
Warto więc zastanowić się nad przygotowaniem na Wielkanoc schabu pieczonego na przykład z jakimś nadzieniem (niżej znajdziecie konkretną propozycję i nasz przepis!) lub czegoś mniej klasycznego, jak np. królik pomarańczowo-tymiankowy (przepis również niżej). Pieczone mięsa na Wielkanoc z pewnością zasmakują wszystkim gościom, którzy lubią tego typu smaki.
Jeżeli któraś z naszych dwóch propozycji wam się spodobała, niżej podrzucamy składniki i sposób przygotowania obu dań.
Schab nadziewany winogronami
Składniki:
Marynata:
Sposób przygotowania:
Mieszamy składniki marynaty i wkładamy do niej pozbawiony kości schab na 6-12 godz. Wyjmujemy mięso, otwór po kości faszerujemy winogronami. Nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy na maśle. Układamy w brytfannie, polewamy połową soku z jabłek i olejem. Pieczemy godzinę w 180°C. Zagotowujemy marynatę, dodajemy resztę soku z jabłek i sok z cytryny. Zagęszczamy śmietaną oraz mąką. Mięso podajemy z sosem.
Królik pomarańczowo-tymiankowy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Polędwiczki nacieramy połową tymianku i oliwą, wstawiamy na noc do lodówki. Posypujemy skórką z pomarańczy, owijamy w pancettę i podsmażamy w głębokiej żaroodpornej patelni na oliwie, na średnim ogniu, aż boczek lekko się zrumieni. Dodajemy posiekane warzywa, podsmażamy minutę. Dodajemy posiekane łodyżki natki pietruszki, liść laurowy, resztę tymianku i połowę wina. Wkładamy patelnię do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225°C i pieczemy 7 minut. Dodajemy resztę wina i pieczemy jeszcze 7 minut.
Wyjmujemy polędwiczki z patelni i trzymamy w cieple. Patelnię stawiamy na ogniu, wlewamy bulion drobiowy, a kiedy płyn zawrze - przecedzamy go do rondelka przez sitko, wyciskając soki z warzyw łyżką. Odparowujemy do połowy objętości, zmniejszamy ogień, wlewamy kremówkę, mieszając energicznie. Po minucie dodajemy musztardę, mieszając ustawicznie. Gdy sos będzie gładki, przelewamy go do sosjerki.
A może zastanawiasz się, jakie mięsa gotowane na Wielkanoc przyrządzić? Mamy dla ciebie świetną propozycję. Co powiesz na gotowaną szynkę świąteczną na szwedzki sposób?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jeśli szynka jest surowa, opłucz ją w dużej ilości zimnej wody, a następnie namocz przez ok. 30 minut. Wbij w szynkę termometr spożywczy. Szynkę ze skórą (i wbitym termometrem) przełóż do dużego garnka i zalej wodą tak, by prawie przykryła całą szynkę. Zagotuj i zbierz z powierzchni pianę. Dołóż dwa listki laurowe i ok. 15 ziaren ziela angielskiego (proporcja na 3-4 kilogramową szynkę). Nie sól. Gotuj szynkę na wolnym ogniu pod przykryciem. Szynka jest gotowa, kiedy termometr wskaże 74 stopnie.
Jak najszybciej wyjmij szynkę z zalewy i schłodź tak szybko jak to tylko możliwe. Zdejmij skórę, kiedy szynka jest jeszcze ciepła. Nastaw piekarnik na 200-225 stopni. Zmieszaj jedno jajko z ok. 3 łyżkami musztardy (proporcja na 3-4 kilogramową szynkę). Rozsmaruj glazurę na ugotowanej szynce, na miejscu skóry. Oprósz bułką tartą i wstaw do piekarnika. Zrumień glazurę przez ok. 15 minut, ale uważaj, żeby się nie przypaliła.
Jakie mięso na Wielkanoc jeszcze powinno znaleźć się w menu? Nie można zapomnieć o pasztecie! Koniecznie z dodatkiem żurawiny i z chrzanem.
Wielkanocny pasztet z żurawiną
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na ok. 1 kg pasztetu. Gotujemy wieprzowinę i wołowinę. Słoninę podsmażamy z cebulą i dodajemy do niej sparzoną wątróbkę, czerstwą bułkę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielemy trzy razy. Dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem.
Do formy wyłożonej boczkiem lub baleronem wkładamy połowę masy, układamy na niej ugotowane na miękko jajka, a następnie dopełniamy formę resztą masy. Pieczemy w temperaturze 140°C przez mniej więcej godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos żurawinowy, mieszając starannie wszystkie jego składniki.
Przepisy możecie oczywiście modyfikować w zależności od liczby gości.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom wybranie mięsa na Wielkanoc będzie dużo prostsze. Jeżeli chcesz sprawdzić, jakie inne ciekawe mięsa na Wielkanoc proponujemy, zaglądaj do nas regularnie.