Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy

Młoda kapusta to prosty patent na pyszny obiad. Wystarczy trochę masła, koper i młode ziemniaki. Szukasz pomysłów na młodą kapustę? W tym artykule znajdziesz pyszne dania, które można przygotować w mgnieniu oka.

Pomysł na młodą kapustę - tradycyjne smaki 

Młoda kapusta to doskonała baza do wielu potraw, idealnie nadaje się zarówno do delikatnego bigosu, jak i sałatki, czy tradycyjnego duetu w postaci ziemniaków i kefiru. Poniżej prezentujemy proste i smaczne przepisy. Który pomysł na młodą kapustę jest najlepszy? Sprawdźmy. 

Dania z młodą kapustą i koperkiem na bazie zasmażki 

To idealna propozycja na ciepły dzień w duecie z kefirem i ziemniakami. Taki tradycyjny obiad docenią wszyscy miłośnicy młodej kapusty. Chcesz poznać szczegóły dania z młodą kapustą i koperkiem na bazie zasmażki? Czytaj dalej. 

Lista składników- co kupić? 

  • młoda kapusta - 1 główka 
  • koperek - 1 pęczek
  • ocet- 3 łyżki 
  • sól, pieprz 

Lista składników do zasmażki: 

  • masło- 3 łyżki 
  • mąka- 2 łyżki 

Lista dodatków: 

  • młode ziemniaki - 2 kg 
  • kefir 

Przepis- młoda kapusta na zasmażce krok po kroku

  1. Kapustę należy obrać, usuwając najbardziej zielone liście.
  2. W kolejnym kroku główkę kapusty należy drobno posiekać i zalać wodą do połowy garnka, dodać koper oraz sól. Gotować przez ok. 20 minut i następnie dodać ocet i pieprz.
  3. W drugim etapie na patelnię z roztopionym masłem wsypujemy mąkę i tworzymy zasmażkę, którą następnie należy dodać do kapusty, zamieszać i doprawić do smaku.
  4. Tak przygotowaną kapustę serwujemy z kefirem i ziemniakami. 
Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Inna znana potrawa z młodą kapustą to tradycyjny bigos. Poniżej pyszny przepis na rodzinny obiad. 

Potrawy z młodą kapustą - bigos 

W kategorii potrawy z młodą kapustą absolutne rekordy popularności bije tradycyjny bigos. To delikatna w smaku wersja, która zachwyci każde podniebienie. 

Lista składników- co kupić 

  • młoda kapusta- 1 główka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • cebula- 1 sztuka
  • kiełbasa - ok. 200 g
  • wędzony boczek - ok. 200 g
  • liście laurowe - 2 sztuki
  • ziele angielskie
  • słodka papryka mielona - pół łyżeczki
  • koperek - 1 pęczek
  • masło- ok. 50 g
  • oliwa, sól, pieprz 

Młoda kapusta: potrawy. Bigos krok po kroku

  1. Kapustę należy drobno posiekać, włożyć do garnka i zalać osoloną wodą.
  2. Następnie gotujemy zawartość garnka przez około 5 minut, na koniec całość należy odcedzić. Do garnka z kapustą dodajemy masło i posiekaną cebulę. Całość smażymy przez kolejne 5 minut. 
  3. W kolejnym kroku kapustę należy ponownie zalać wodą tak, aby znalazła się pod nią zawartość garnka, dodajemy też liście laurowe, ziele angielskie, paprykę i koperek. Gotujemy przez 10 minut.
  4. Następnie oczyszczoną paprykę należy pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki i boczek także w kostkę. Mięso należy podsmażyć i dodać do kapusty. Całość gotujemy przez 15 minut. Bigos na koniec należy doprawić pieprzem oraz solą. 

Sposoby na młodą kapustę - zdrowa surówka 

Sposoby na młodą kapustę są różne. Surówka to lekki dodatek, który może z powodzeniem zastąpić kolację lub uzupełnić danie główne.

Surówka z młodej kapusty składniki: 

  • młoda kapusta - 1 główka
  • cebula młoda - 1 sztuka
  • ogórek zielony - 1 sztuka
  • oliwa
  • pieprz  

Surówka z młodej kapusty krok po kroku 

  1. Kapustę należy drobno posiekać, następnie posolić i odstawić na kilka godzin.
  2. Po upływie tego czasu należy ją odcedzić, dokładnie to samo robimy z ogórkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem. Na koniec wszystko zalewamy oliwą lub sosem winegret. 

Zobacz też: Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.