Pomysł na młodą kapustę - tradycyjne smaki
Młoda kapusta to doskonała baza do wielu potraw, idealnie nadaje się zarówno do delikatnego bigosu, jak i sałatki, czy tradycyjnego duetu w postaci ziemniaków i kefiru. Poniżej prezentujemy proste i smaczne przepisy. Który pomysł na młodą kapustę jest najlepszy? Sprawdźmy.
Dania z młodą kapustą i koperkiem na bazie zasmażki
To idealna propozycja na ciepły dzień w duecie z kefirem i ziemniakami. Taki tradycyjny obiad docenią wszyscy miłośnicy młodej kapusty. Chcesz poznać szczegóły dania z młodą kapustą i koperkiem na bazie zasmażki? Czytaj dalej.
Lista składników- co kupić?
- młoda kapusta - 1 główka
- koperek - 1 pęczek
- ocet- 3 łyżki
- sól, pieprz
Lista składników do zasmażki:
- masło- 3 łyżki
- mąka- 2 łyżki
Lista dodatków:
- młode ziemniaki - 2 kg
- kefir
Przepis- młoda kapusta na zasmażce krok po kroku
- Kapustę należy obrać, usuwając najbardziej zielone liście.
- W kolejnym kroku główkę kapusty należy drobno posiekać i zalać wodą do połowy garnka, dodać koper oraz sól. Gotować przez ok. 20 minut i następnie dodać ocet i pieprz.
- W drugim etapie na patelnię z roztopionym masłem wsypujemy mąkę i tworzymy zasmażkę, którą następnie należy dodać do kapusty, zamieszać i doprawić do smaku.
- Tak przygotowaną kapustę serwujemy z kefirem i ziemniakami.
Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?
Inna znana potrawa z młodą kapustą to tradycyjny bigos. Poniżej pyszny przepis na rodzinny obiad.
Potrawy z młodą kapustą - bigos
W kategorii potrawy z młodą kapustą absolutne rekordy popularności bije tradycyjny bigos. To delikatna w smaku wersja, która zachwyci każde podniebienie.
Lista składników- co kupić
- młoda kapusta- 1 główka
- czerwona papryka - 1 sztuka
- cebula- 1 sztuka
- kiełbasa - ok. 200 g
- wędzony boczek - ok. 200 g
- liście laurowe - 2 sztuki
- ziele angielskie
- słodka papryka mielona - pół łyżeczki
- koperek - 1 pęczek
- masło- ok. 50 g
- oliwa, sól, pieprz
Młoda kapusta: potrawy. Bigos krok po kroku
- Kapustę należy drobno posiekać, włożyć do garnka i zalać osoloną wodą.
- Następnie gotujemy zawartość garnka przez około 5 minut, na koniec całość należy odcedzić. Do garnka z kapustą dodajemy masło i posiekaną cebulę. Całość smażymy przez kolejne 5 minut.
- W kolejnym kroku kapustę należy ponownie zalać wodą tak, aby znalazła się pod nią zawartość garnka, dodajemy też liście laurowe, ziele angielskie, paprykę i koperek. Gotujemy przez 10 minut.
- Następnie oczyszczoną paprykę należy pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki i boczek także w kostkę. Mięso należy podsmażyć i dodać do kapusty. Całość gotujemy przez 15 minut. Bigos na koniec należy doprawić pieprzem oraz solą.
Sposoby na młodą kapustę - zdrowa surówka
Sposoby na młodą kapustę są różne. Surówka to lekki dodatek, który może z powodzeniem zastąpić kolację lub uzupełnić danie główne.
Surówka z młodej kapusty składniki:
- młoda kapusta - 1 główka
- cebula młoda - 1 sztuka
- ogórek zielony - 1 sztuka
- oliwa
- pieprz
Surówka z młodej kapusty krok po kroku
- Kapustę należy drobno posiekać, następnie posolić i odstawić na kilka godzin.
- Po upływie tego czasu należy ją odcedzić, dokładnie to samo robimy z ogórkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem. Na koniec wszystko zalewamy oliwą lub sosem winegret.
Zobacz też: Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem