Sos berneński? Przepis na obowiązkowy dodatek w sezonie szparagowym

Sos berneński to jeden z mniej znanych dodatków. Częściej w kuchni przygotowujemy sos holenderski i to właśnie z nim podajemy na przykład szparagi. W sezonie szparagowym warto jednak poeksperymentować i wypróbować sos berneński. Kto raz go zrobi, już zawsze będzie podawał z nim jajka i szparagi!

Sos berneński a sos holenderski

Wiele osób myli sos berneński z sosem holenderskim. Nic dziwnego, składniki są podobne, sos holenderski jest wręcz bazą sosu berneńskiego. Czym się więc różnią? Sos holenderski nie zawiera w sobie octu winnego (a berneński już tak). Dodatkowo do jego zrobienia potrzebne jest masło klarowane. Proces klarowania masła polega na oczyszczaniu go z białka, przez co otrzymuje się czysty tłuszcz.

Jeśli chcesz przygotować także sos holenderski, dobry przepis znajdziesz poniżej.

Sos berneński – trochę historii

Sos berneński jest przygotowywany  z dodatkiem szalotki, estragonu lub kolendry. Świetnie pasuje do najróżniejszych mięs – na przykład do befsztyków typu chateaubriand, steków wołowych oraz dla dań rybnych. W codziennych przepisach sprawdzi się rewelacyjnie do jajek w koszulkach oraz szparagów.

Co ciekawe sos berneński nie pochodzi wcale z Bearn. Został wymyślony zupełnym przypadkiem w jednym z lokali gastronomicznych w rejonie paryskim. Ma długą tradycję – pierwszy raz przyrządzono go w… 1837 roku! Nazwa sos berneński została nadana na część króla Henryka IV, który wcześniej nosił tytuł księcia Béarn.

Zobacz wideo Są niskokaloryczne, smaczne i... leczą kaca! Sezon na szparagi trwa

Sos berneński – składniki

  • 2-3 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej drobno szalotki,
  • 2 łyżki estragonu,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • kostka masła,
  • pół szklanki białego octu winnego,
  • pół łyżeczki soli.

Sos berneński - przepis 

W garnku o nieprzywierającej powłoce wymieszaj estragon z szalotką. Po chwili dolej ocet winny. Gotuj przez 5-10 minut. Następnie odcedź płyn na sitku i drobnych dziurkach. Przelej sos do miski. Dodaj do niej żółtka, sok z cytryny i sól. Dokładnie zblenduj na gładką masę. Następnie rozpuść masło w garnku i dodaj pozostałe składniki. Ponownie solidnie wymieszaj. Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.