Trochę poleżały i straciły elastyczność? Czy można je jeść? Podpowiadamy, jak sprawdzić, czy szparagi są świeże

Szparagi to warzywo, na które czekamy miesiącami. Zdobyliście kilka pęczków podczas ostatnich zakupów? Sprawdźcie koniecznie, jak je przechowywać. Mamy kilka wskazówek.

Udało wam się znaleźć szparagi w dobrej cenie i kupiliście ich zapas? A może wzięliście je "na próbę" i dopiero zastanawiacie się, jak je zrobić? Sprawdźcie, jak przechowywać szparagi i czy można jeść te, które straciły już świeżość. 

Nieświeże szparagi - czy mogą zaszkodzić?

Nieświeże lub zepsute szparagi, tak jak każdy inny produkt, mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Jeśli zgniły lub spleśniały, trzeba je koniecznie wyrzucić! Jeżeli jednak szparagi po prostu straciły jędrność, bo nie wykorzystaliście ich od razu po zakupie, możecie je zjeść. Przygotujcie się jednak na to, że nie będą już tak pyszne, jak świeże. "Przeleżałe" szparagi mogą być wręcz bez smaku. Pamiętajcie przede wszystkim, by kupować je zawsze w najlepszym stanie! Tutaj sprawdzicie, jak wybrać dobre szparagi:

Jak sprawdzić, czy szparagi są świeże?

Świeże szparagi są jędrne i sprężyste, mają zamknięte końcówki (białe) lub niepokruszone (zielone). Łodygi przy pocieraniu powinny skrzypieć, końcówki zaś nie powinny być zdrewniałe ani spękane. Nie może być też na nich pleśni

Zobacz wideo

Jak przechowywać szparagi?

Przede wszystkim trzeba podkreślić, że szparagi należy przechowywać w lodówce. Jeśli trzymamy je na blacie w kuchni, zwłaszcza w nasłonecznionym miejscu, szybko stracą jędrność - nie przechowujmy ich w ten sposób dłużej niż kilkanaście godzin. Zanim włożymy je do lodówki, przygotujmy szklankę z chłodną wodą oraz czysty foliowy woreczek. Końcówki szparagów należy skrócić około 2-3 cm, pozostałe łodygi umieścić w szklance z wodą główkami do góry i założyć foliowy woreczek. W taki sposób szparagi możemy przechowywać około 5-6 dni w lodówce.

Czy szparagi można zamrozić?

Jak najbardziej! Do mrożenia lepiej wybrać szparagi zielone - cienkie i niezdrewniałe. Białe szparagi należy obrać. Przed mrożeniem trzeba je umyć i dokładnie osuszyć. Następnie umieszczamy je w woreczku i wreszcie możemy schować do zamrażalnika. Przetrwają i zachowają smak nawet przez 8-12 miesięcy. Uwaga! Po rozmrożeniu szparagi stracą sporo wody, dlatego najlepiej dodać je np. do spaghetti, zapiekanki czy zrobić z nich zupę, zamiast podawać po prostu z solą i sosem berneńskim. Po przepisy zapraszamy tu:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.